Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Rizeliler Lokali Başkanı Hayati Aksu da iyi bir çay demlemenin sırrını şöyle açıklıyor: 'Porselen demlik veya bakır demlik kullanılmalı. Eğer bunlar yoksa alüminyum demlik tercih edilmeli. Çelik çaydanlıkta çay iyi olmaz.
Cam, porselen veya toprak demlikte demlenen çaylar metal demlikte hazırlanan çaylara göre çok daha lezzetli olur. Musluk suyu yerine temiz su kullanmak çayınızın tadını etkileyen faktörlerden bir diğeri. Ayrıca çayınızı asla bekletilmiş suyla demlememelisiniz.
Porselen veya cam malzemeden üretilen demlikler, daha iyi demlenmiş çay elde etmek için en ideal seçimlerdendir. Bir diğer önemli unsur ise, kaynatılıp soğuyan veya soğuk olan suyun çay demlerken kullanılmamasıdır. Çayın demlenebilmesi için kaynamış suyun içine istenen miktarda çay konularak harmanlanması gerekir.
Çelik çaydanlıklar, dayanıklı ve sağlıklı olduğu için günlük kullanıma uygun. Cam çaydanlıklar çok şık görünse de kullanımı nispeten daha zor olabiliyor. Bitki çayı da demlemek isterseniz porselen çaydanlıkları tercih edebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Kullanıldıktan sonra kolay bir şekilde temizlenebilir olması ve çay yapımının yanı sıra su ısıtıcı olarak da kullanılması bakımından granit çaydanlık kullanışlı mı sorusuna verilebilecek en iyi cevap; kesinlikle evet olacaktır.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Musluk suyundaki klor, çayın bulanık olmasına neden olur. Mümkünse doğal kaynak suyu kullanın. Kaynak suyuna ulaşamıyorsanız, hazır içme suyu ya da filtre edilmiş su kullanabilirsiniz. Çayı demlediğiniz suyun daha önce kaynamamış olmasına özen gösterin.
Çay yapraklarının şekli: Çayın kalitesi yaprağın kıvrımından da belli olur. En kaliteli çay yaprakları, bükük, kıvrımlı ve parlaktır. Beyaz bir peçeteye döktüğünüz yaprakların rengi koyu boyutları aynı ve kıvrımlı aynı zamanda da renklerinin koyu olması gerekir.
Emaye çaydanlıklar uzun yıllar kullanılabildiği için tercih edilmektedir. Tercih edilmelerinin bir diğer sebebi ise emaye çaydanlıkların şık görünümleridir. Ancak kireç ve leke sorunu hem emaye çaydanlığın görünümü açısından hem de sağlığımız açısından sorun yaratmaktadır.
Bir tutam çayı soğuk suyun içine atın. Eğer sahte çay ise suyun içerisine attığınız çay sararır ve renk değiştirirse o çay boya veriyordur. İlk dakikada hemen boya vermesi o çayın kalitesiz olduğunu gösterir. Eğer suyun rengi yavaş bir şekilde 15-20 dakikada sarıya dönüyorsa bu çay kaliteli ve boyasız demektir.
Lezzetli bir çay demlemek isteyen kullanıcıların demlik seçimine önem vermesi tavsiye ediliyor. Sağlığa faydalı olan bakır çaydanlık çaya güzel bir lezzet veriyor.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Demliğe konan kaynatılmış suyun üzerine her bir bardak için 2 çay kaşığı Çaykur çayı konulmalı. Demlik çaydanlık üzerine konularak, kısık ateşte demlemeye bırakılmalı. Demleme süresi 10-12 dakika olmalı. Demlenen çay yarım saat içinde tüketilmelidir.
Bazıları metal tercih etse de, demliğin porselen ya da camdan olması çayı daha iyi demler ve çok daha lezzetli olur. Bazıları önce çayı koyup kaynamış suyu üzerine dökerken, yavaşça demlenmesini beklemektedir. Önce suyu koyup üzerine çayı ilave etmenin çayı daha lezzetli yaptığı bilinmektedir.
- Çayın demlenme süresi de tadını etkileyen faktörlerden biridir. Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar.
Her bir demlik süzen poşetten üç bardak çay elde edebilirsiniz. Çay poşetlerini demliğinizin içerisine koyun, sonrasında her bir demlik süzen poşet için bir çay bardağı kaynar suyu demliğinize ekleyin. Bunun üzerine bir çay bardağı kaynar suyu da ek olarak ilave edin. 15-20 dakika demlemeye bırakın.
Uzun yıllar dayanıklı kalması ve sağlıklı çay demlemesiyle döküm çaydanlık kullanımının da çok yaygın olduğunu belirtmek gerekir. Suyla temas ettiğinde paslanmayan, darbelere maruz kaldığında kırılmayan, yüksek ateşe dayanıklı döküm ve çelik, en sağlıklı çaydanlık sıralamasında başı çeker.
Et, balık gibi az yağda pişirmeyi tercih edeceğiniz ürünleri granit tencereniz veya tavanız içerisine koyup yüksek ateşte rahatlıkla pişirebilirsiniz. Çelik tencereler ise malzemenin yapısı gereği içeriğinde su olmayan ürünlerin kolayca yapışmasına sebep olur.
Mutfakların en çok kullanılan mutfak gereçlerinden bir tanesi de nihale isimli ürünlerdir. Bilindiği gibi nihaleler tencere, tava ve çaydanlık gibi eşyaların zemine zarar vermemesi için kullanılır.
%8 indirimle Korkmaz A119 Flora Maxi Çaydanlık Takımı 1.143 TL'ye, %12 indirimle Korkmaz A105 Provita Maxi Çaydanlık 879 TL'ye, %25 indirimle Korkmaz Proline Çaydanlık Takımı A274 843 TL'ye, %23 indirimle Korkmaz Proline Çaydanlık Takımı 843 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Porselen sıcak tutar, Porselen fincanları düşünün.... Altta çelik demlik olunca buharı zaten sıcak tutar.. Alt üst porselene gerek yok zira alt kısım direk ateşle temasta kırılabilir..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri