En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor. Mesela nohut ununun protein içeriği yüksektir.
Peki, bu unlar hangileridir? Uzman Diyetisyen Hilal Konak, glütensiz un çeşitleriyle ilgili önemli bilgiler verdi. Çölyak ve glüten hassasiyeti olan kişiler buğday, arpa, çavdar ve yulaf proteinine karşı farklı derecelerde duyarlılığa sahiptir.
Hangi ekmekte gluten yok sorusunun en bilinen cevabı; karabuğday ekmeği, hindistancevizi unuyla yapılan ekmekler, nohut unu kullanılarak yapılan ekmek çeşitleri ya da ekşi mayalı ekmekler ve mısır unundan üretilen ekmeklerdir.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Umulan her ne kadar bunun aksi olsa da, siyez unu da maalesef ki gluten içeriyor. Nitekim bu un çeşidinin üretiminde, siyez buğdayına ek olarak buğday ruşeymi ve buğday kepeği de kullanılıyor. Ve tüm bunlar, siyez ununun gluten içeren besinler arasında ilk sıralarda yer almasına neden oluyor.
İlgili 28 soru bulundu
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Gluten İçeren -Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Gıda Maddeleri: Buğday, arpa , çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Buğdayın her bir kısmının kullanılarak hazırlandığı tam buğday ekmeği, beyaz ekmekle kıyaslandığında sağlık dostu ekmek olarak ilgileri üzerine toplar. Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor.
Yazımızın tamamında da belirttiğimiz gibi jelibon glutensizdir. Jelibon gluten içermez.
Arıların ve toprağın dostu olan karabuğday, gluten içermediğinden dolayı da çölyak hastalarının önemli bir besin kaynağıdır.
Gluten içermeyen yiyecekler her zaman daha sağlıklıdır.
Glutensiz yiyeceklere çiğnenebilirliğini ve lezzetini korumak için yağ ve şeker eklemesi yapılabiliyor. Ayrıca bazı glutensiz ürünler rafine glutensiz tahıllardan üretiliyor, bu da beyaz pirinçte olduğu gibi ürünlerin lif ve besleyicilik özelliklerini azaltıyor.
Iso 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemine Sahip Olan Sinangil Glutensiz Unları Hijyenik, Sağlıklı Ve Güvenilirdir. Gluten Miktarı 20 Mg/Kg'I Geçmez. Doktor Tavsiyesiyle Kullanılmalıdır. Gluten, Özellikle Buğday Gibi Tahıllarda Bulunan Bir Protein Grubudur.
Glutensiz tahıllar denince ilk akla gelenler: darı, kahverengi pirinç, yabani pirinç, sorgum, yulaf ve tef. Bunlara ek olarak, beslenme açısından tahıl görünümünde olup taksonomik olarak başka aileden olan amarant, karabuğday ve kinoa var.
Mağaza stoklarıyla sınırlıdır. Ürünün stok, fiyat ve kampanya bilgisi teslimat bölgenize göre değişiklik gösterebilmektedir.
Kepekli Ekmek: Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Diyabet ve kalp damar hastalıklarını önleyicidir.
Yoğun lif ve protein özellikleri ile sindirimi kolaylaştıran ve bağırsakları rahatlatan yulaf ekmeği, diyetisyenlerin en fazla önerdiği ekmek çeşitleri arasında gelmektedir. Tokluk hissi vermesi, kolesterol düşürücü özellikleri ile de beyaz ekmeğe karşı en sağlıklı seçenekler arasında gelmektedir.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Bunun en önemli sebebi siyezin glüten oranının modern buğdaya göre oldukça az olmasıdır. Glüten bileşiği, unlu mamullere kıvamını veren ve onların istenilen derecede kabarmasını sağlayan bir bileşiktir.
Çavdar unu ise çavdarın öğütülmesi ile elde edilir. Daha çok diyet bisküvi ve ekmek yapımında kullanılır. Çavdar unu ekşi maya yapımında da kullanılmaktadır. Beyaz ekmekten daha yüksek oranda diyet lifi içerir.
Siyez ekmeği bu özelliği sayesinde bağırsak dostu bir besindir. Bağırsakları temizleyerek sindirimi kolaylaştırır. Sindirim sistemi fonksiyonlarının çok daha iyi bir şekilde çalışmasına destek olur. Kabızlık ve şişkinlik gibi yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıkları önler.
Editörün Notu: Gluten içermeyen ve aynı zamanda vegan bir besin olan tahin, bu özellikleri sayesinde geniş bir tüketici kitlesine hitap ediyor.
Kırmızı Mercimek Gluten İçermediğinden Çölyak Hastalarının Gönül Rahatlığıyla Tüketebileceği Bir Un Çeşididir.
Baklagiller yüksek derecede bitkisel protein içermelerine rağmen gluten içermedikleri için çölyak hastaları için hem ucuz hem de besleyici bir alternatiftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri