Kayısı, çilek, kiraz, ayva, şeftali, incir ve daha birçok meyveden yapılan reçellerin en güzeli, mevsiminde büyüyen meyvelerden yapıldığında ortaya çıkar. Bu sebeple de her reçelin farklı yapım zamanları vardır.
Misafirlerine sunduğun kahvaltılık, sos ve tatlı seçeneklerini geliştirmenin oldukça pratik ve eğlenceli bir yolu var şefim: Reçellerin keyifli dünyasını keşfetmek! “Hangi meyvelerden reçel yapılır?” diye düşünüldüğünde birçok kişinin aklına vişne, incir, çilek, kayısı ve erik gibi en klasik cevaplar gelir.
Koyu renkli meyvelerde daha fazla A vitamini bulunmaktadır. Reçellerin yüz gramına baktığımızda; çilek reçeli 3.9 IU, vişne reçeli 10.0 IU, kayısı reçeli 1139.7 IU- portakal reçeli 8.8 IU, portakal reçeli 102.8 IU A vitamini değerlerine sahiptir ve günlük almanız gereken sağlıklı besinlerdir.
Meyveleri reçel yapmadan önce üzerine toz şeker ekerek bir süre bekletin. Bu meyvelerin yapılarındaki suyun ve tadın açığa çıkmasını sağlayacak. Böylece reçelinize çok fazla su ve şeker koymadan, daha sağlıklı ve lezzetli sonuçlar elde edebileceksiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin. Böylece daha parlak bir görünüm yakalayabilirsiniz.
Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar. Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Bağırsakları temizleyerek sindirim sistemine özellikle çok faydalıdır ve sindirim sistemini kuvvetlendirmektedir. Doğal antibiyotiktir, kanı temizler, hastalıklar da tedavi edicidir, kalbe iyi gelir, enfeksiyonlu hastalıklarda vücudu korur ve kuvvetlendirir.
İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır.Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir.Vücuda kuvvet ve enerji verir.Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.Halsizliğe ve unutkanlığa iyi gelir.Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir.Nezle ve bronşite faydalıdır.
M Life diyabetik dört meyve reçeli, şeker hastaları için özel olarak reçelin tadından mahrum bırakmamak için üretiliyor. Şeker hastaları için özel olarak üretilen diyabetik dört meyve reçeli içerisinde şeker bulunmuyor. İçerdiği yoğun meyve tadıyla normal reçellerden bir farkı da yok.
Yaz meyvesi olarak bilinen çilek ile reçel yapmak için en uygun aylar Haziran ve Temmuz'dur. Çilek, şeker ve limon suyu ile hazırlanan çilek reçelini hazırlamak 30, pişirmek ise 40 dakikadır. Yalnızca 30 dakika da hazırlanan ahududu reçelini hazırlamak için en ideal zaman Temmuz ve Ağustos aylarıdır.
Yarım kilo şekere 4 su bardağı su koyup kaynatıyoruz 3 taşım kaynadıktan sonra içine suyunu süzdüğümüz yeni dünyaları atıp limon suyunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz . Ara ara karıştırıp kıvamına bakıyoruz üzerinde oluşan köpükleri almayı unutmuyoruz reçelimiz yaklaşık 30 dakikada hazır olmuş olacak.
Tahta kaşık kullanmıyorsunuz
Reçel kaynarken şekerin dibinin tutmaması için reçeli karıştırmak çok mühim. Ancak bunu sadece ama sadece temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta bir kaşıkla yapmalısınız. Eğer metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle reçel tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir.
Karbonat veya kabartma tozu sütle şekerin daha kolay yoğunlaşıp karamelize bir hal almasını sağlayacaktır. Bu malzemeleri ilave ettiğinizde sütün birden kabardığını göreceksiniz.
Reçellerinizi saklamak için plastik bir kap kullanacaksanız reçelleri kesinlikle henüz sıcakken ilave etmeyin. Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ev yapımı reçel ne kadar dayanır? reçel bu şekilde konserve gibi olur ve 2-3 sene dayanır.. bu şekilde yapılan reçeller soğuduktan sonra ışık görmeyen serin mutfak dolaplarında dik konumda saklanır ..
Reçel ve marmelatlarda şekeri kestirmek için limon suyu ya da limon tuzu sulandırarak kullanılır. Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır. Reçelin şekerlenmesini önlemek için “Kıvama gelen reçelin içine limon suyunu ekleyerek 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.”
Vişne, çilek, ahududu, gül, erik, şeftali gibi yumuşak dokulu meyveler ekşiliklerine göre, üzerine uygun miktarda şeker dökülerek bir gece bekletilir. Bu şekilde tozşeker meyvelerin suyunu çeker ve sulanır. Bu yöntemle reçel yaparken pişirme sırasında üzerine yeniden su eklemeye gerek kalmaz.
Endişelenmeyin, çaresi var. Reçeli tekrar ateşe koyun. İçine dilimlenmiş bir elma ilave ederek koyulaşana dek pişirin. Eğer soğuduktan sonra ağdalaşmışsa bir limon ya da portakal suyu ilave ederek tahta bir kaşıkla devamlı karıştırmak suretiyle birkaç dakika pişirin.
Genellikle 1 kg meyve için 1,5-2 kg şeker, meyvenin cinsine göre de 2-3 bardak su konur.
Reçel yaparken genellikle az şekerli yapmaya çalışıyorum, fazla şekerli olursa yerken bayabiliyor, bu sebeple Az Şekerli Çilek Reçeli Tarifi çok şekerli reçel yapmak istemeyenler için uygun olacaktır. Reçelde şeker ne kadar az olursa meyvenin lezzeti de o derece öne çıkıyor gibi geliyor bana.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri