Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Ülkemizde genellikle Ege bölgesi ağırlıklı olarak zeytin ağacı dikilen ve yetişmekte olan bölgedir. Zeytin ağacı Ege Bölgesinde en fazla Aydın şehri ve civarında yetiştirilebilir. Ege bölgesinde yetişen zeytinler genel olarak kalitelidir ve ayrıca bu zeytinler zeytinyağı üretiminde de kullanılabilmektedir.
Ege Bölgesi'nde Manisa ilinin Akhisar ilçesi 12 milyon adet zeytin ağacı ile Türkiye'nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi konumundadır.
Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen ve pek çok yere gönderilen Gemlik Zeytini, siyah sofralık zeytinler arasında en çok ilgi gören türüdür. Özel ve kamu sektöründe en çok yetiştirilen türdür. Yağlı bir meyveye sahip olduğundan dolayı, hem sofralık hem de yağlık olarak tercih edilir.
Yeşil zeytin, yağ oranının azlığı ile siyah zeytine göre daha düşük kalorilidir. Yeşil zeytin de A vitamini daha fazladır ve yeşil zeytinden üretilen zeytinyağları çok daha kalitelidir.
İlgili 33 soru bulundu
Gemlik bölgesinde yetiştirilen bu tür, tad ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul ediliyor. Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
Ayvalık zeytin çeşidi orijini Balıkesir Edremit ilçesidir. Öncelikle yetiştiği bölge Edremit bölgesidir. Kullanım alanı yağlık, çizme zeytin ve siyah sofralık olarak değerlendirilir. Türkiye'nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesi Ayvalık zeytinidir.
Saurani (Savrani) Zeytini
Yağ bakımından zengindir ve yağlık olarak değerlendirilir. Siyah ve yeşil sofralık olarak da değerlendirilir. Orta kuvvette gelişir. Meyveleri küçüktür, periyodisite gösterir.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür. Dünyanın önde gelen zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'dir.
“Zeytinin Başkenti” iddiası
Gemlik Zeytini, güçlü bir algı. Zeytinde Gemlik, Zeytinyağında Ayvalık… Marka değeri yüksek ve geleneksel üretim alanları içinde önemli bir merkez.
Yetiştiği Bölgeler: Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin'e kadar uzanmaktadır. Toplam ağaç sayısının %19'unu, Ege Bölgesinin %25,3'ünü oluşturur. Yağı kimyasal ve duyusal özellikleri yönünden birinci sırada yer alır.
Martín de Prado üreticisi Primicia Karışımı, Sınıfının En İyisi seçilen, İspanya'nın en batı bölgesindeki Extremadura'dan sağlam bir karışım. Martín de Prado, diğer Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi İspanya'da da zeytinyağının genellikle doğal karşılanan temel bir ürün olarak görüldüğünü savunuyor.
“Ülkelere Göre En İyi Üreticiler” sıralamasında toplam 707 puanla Türkiye'nin birincisi Nova Vera olurken; “Ülkelerin En İyi Natürel Sızma Zeytinyağları” Türkiye sıralamasında ise Nova Vera'nın Erken Hasat ürünü 404 puanla birinci ve Ege Sızma ürünü 303 puanla ikinci sırada yer aldı.
Gövde çapı 10,6 metre, tepe çapı 13 metre, boyu ise 6,84 metre olarak tescil edilen dünyanın en yaşlı ürün veren ağacı olma özelliğine sahip 'anıt zeytin ağacı', üzerinde Edremit, Gemlik, Uslu ve Domat tipi olmak üzere 4 farklı zeytin türü barındırıyor.
●İyi ve kaliteli zeytin parlak bir renge sahip olmalıdır. Zeytinler diri ve canlı görünmelidir. Tattığınız zeytinlerin çok az hissedecek kadar acı bir tat bırakması gerekir. Eğer satın aldığınız zeytin acı bir tat bırakmıyorsa bu kimyasal olarak oynandığına ve doğal olmadığına işarettir.
Zeytin; anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir. 90 çeşitten oluşan Yerli ve 28 yabancı çeşitlerden oluşan “Zeytin Gen Bankası” Zeytincilik Araştırma Enstitüsünün Kemalpaşa Üretim ve Araştırma Sahasında bulunmaktadır.
Kalamata (Karamürsel su)(eşek zeytini), Karamürsel, Kocaeli'nin Karamürsel, Gebze, Gölcük ilçeleri ve Bursa civarı ve Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata şehri yöresinde yetişen yumuşak ve etli bir zeytin türüdür.
Dünya sofralık zeytin üretiminde İspanya % 30, Türkiye % 13, Suriye % 12, Mısır ve Yunanistan % 6, İtalya ve Arjantin'in % 4, diğer ülkelerin % 25 pay aldığı görülmektedir.
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler.
Uluslararası Zeytin Konseyi verilerine göre zeytinyağı üretiminde 2018-2019 döneminde İspanya 1,6 milyon ton ile zeytinde olduğu gibi ilk sırada yer alırken onu 265 bin ton ile İtalya, 225 bin ton ile Yunanistan, 200 bin ton ile Fas ve 183 bin ton ile Türkiye izlemektedir.
Usulüne uygun olarak saklanan Natürel ve Riviera zeytinyağları özelliklerini kaybetmeden 2 yıl içinde tüketebilirsiniz. ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Kıvrak zeytin ağaçlarının düzenli olarak budanması gerektiğini vurgulayarak “Zeytin ağacı bir müddet sonra budanmazsa eğer çalılaşma formuna girer. Bildiğiniz Akdeniz tipi çalı haline dönüşür. Zamanla ağaç kendini geriye doğru öldürür ve bir müddet sonra verimden düşer.
Ev yapımı zeytinlerin bozulmaması için 5 kg zeytin için 1 çay bardağı kaya tuzu ilave edilir. Tuz zeytinin lezzetlenmesini ve bozulmaya karşı korunmasını sağlar. Kendi hazırladığınız zeytin şişelerini her zaman serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri