Ülkemizde ise Sakarya en çok ayva yetişen ilimizdir. Çin, Özbekistan ve Fas Türkiye'den sonra en çok ayva yetiştirilen coğrafyalardır. Türkiye'de ayvanın yetişme alanı çok geniş olduğundan, bu mucizevi besini birçok bölgedeki okurlarımız tadıp faydalarını görebilir.
Ülkemizde yetiştirilen ayva çeşitleri; bardak, şekergevrek, ekmek, altın, limon, tekkeş, demir ve eşmedir.
Türkiye'nin en güzel ayvası Eşme'de yetişiyor. 'Limon ayvası', kısmen de 'ekmek ayvası' olarak tabir edilen Eşme ayvası, dünyanın 11 ülkesine ihraç edilecek.
Türkiye'de Ayva En Çok Hangi Bölgede Yetiştirilir? Ülkemizde ayva ağaçlarının en çok bulunduğu bölge Marmara Bölgesidir. İkinci sırada Ege Bölgesi ve üçüncü sırada Akdeniz Bölgesi gelmektedir. Son olarak İç Anadolu Bölgesinde denize uzak yerlerde de yetiştirilebilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Ayva sonbahar mevsimi meyvesi olmakla birlikte tüm kış boyunca pazar tezgahlarında ve marketlerde bulmak mümkündür. Fakat taze ayva yemek, kurutmak ya da kompostosunu yapmak için en ideal ay sonbahar aylarından olan Kasım ayıdır. Bu nedenle marketler ve manavlarda en taze ayvayı Kasım ayında bulmak mümkündür.
SULAMA: Kapama ayva bahçelerinde yazı kurak geçen yerlerde, mesela Orta Anadolu' da olduğu gibi, yazın sulanır. Ağaçların sağlıklı bir gelişme gösterebilmesi, düzenli ve kaliteli meyve elde edebilmesi için mutlaka sulamaya ihtiyaç vardır.
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Eşme Ayvası - Kocaeli
Eşme'de üretilen ve adıyla anılan Eşme Ayvası yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da aranan bir meyvedir.
Geyve ayvası, sulu ve sert meyve yapısı, tadındaki şeker, asit oranındaki denge dolayısıyla çok tercih ediliyor. Türkiye'deki ayva üretiminin yüzde 60'ını karşılayan ve ağaç başına 100 kilogram ürün elde edilen ilçede, hasat bir ay boyunca devam edecek.
Ayvanın iyisi en kolay kokusundan anlaşılır. Elinize alıp güzel kokup kokmadığını kontrol edin. Eğer kokusunu dışarı veriyorsa olgun ve lezzetlidir.
Ayva ağacının çekirdeğinden yeni bir bitki elde etmek oldukça zor olsa da özellikle bitki yetiştirmeyi seven insanlar için, emek verici ve zevkli bir uğraş olacaktır. Eğer ayva meyvesini seviyorsanız onların çekirdeklerini çimlendirerek işe başlayabilirsiniz.
Daha popüler meyvelerin aksine, ayvalar nadiren çiğ olarak yenir. Olgunlaştığında bile, çiğ ayvalar çok sert bir ete ve ekşi, büzücü bir tada sahiptir. Bu nedenle, çoğu ayva sever, meyvenin en iyi pişmiş yendiği konusunda hemfikirdir.
Ayva, sonbahar meyvesidir. Ancak kış mevsiminde de pazar tezgahlarında ve marketlerde ayva bulmak mümkündür. Ayva için en ideal hasat zamanı Kasım ayıdır.
Kırmızı ayva fidanı ülkemizde doğal seleksiyon sonucu oluşmuş bir ayvadır. Dışı elmayı andırsa da için ayvadır. Elma, armut ve ayva tadlarının üçünü aynı anda alabileceğiniz bir çeşit olup deniz seviyesinden 300 metre ve yukarıda yetiştirilmesi tavsiye edilir.
Çekirdeklerin üzerini yine yaklaşık 1 parmak kalığında olacak şekilde (çok kalın olmayacak) toprak tabakasıyla güzelce kapatın. Ekim işleminin ardından can suyunu vermeyi de ihmal etmeyin. Çimlendirme saksısına ektikten sonra da işiniz bitmiyor tabii, ayva bitkisi elde etmek zor demiştik.
Tanımı: Park ve bahçelerde tekli, gruplar halinde veya çit bitkisi olarak çok sık kullanılan, 3 m kadar boylanabilen, sık dallı, yaygın ve bodur gelişen bir çalı türüdür. Dalları dikenli, yumurta veya oval şeklinde yapraklarının üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü açık renkli, tüysüz ve sapı kısadır.
Geyve Ayvası, Sakarya ilinin Geyve ilçesinde yer alan Geyve Ovasında yetiştirilmektedir.
Eşme'de üretilen ve adını yetiştiği yerden alan Eşme Ayvası, yurt içerisinde olduğu kadar yurtdışında da aranan bir meyvedir. Eşme Ayvası, yuvarlak, orta-iri, yuvarlak geniş karınlı, sapa doğru daralır. Eti gevrek, sulu, mayhoştur ve boğucu değildir. Sofralık değeri yüksektir.
Meyveleri yuvarlak, sapa doğru biraz uzunca, bol sulu ve mayhoş tatlıdır. Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir. Ayvalar genellikle goble şeklinde terbiye edilir.
Anavatanı İran'ın kuzey ve batısı, Kuzey Kafkasya, Hazar Denizi dolayları ve Kuzey Anadolu olan ayva, kültürü çok eski çağlardan beri bilinen bir meyvedir. Kültürü Anadolu'dan milattan önceki yıllarda Yunanistan ve Roma'ya geçmiş, sonradan Orta ve Doğu Avrupa'ya yayılmıştır.
Ayva fidanlarının geneli 3-4 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar.
Güneşi çok sever. Soğuk ve nem arttıkça meyveler odunsulaşır. Ayva kökleri yüzeye yakındır. Bu nedenle dipleri derin çapalanmamalıdır.
Gübrelemede ahır gübresi, yeşil gübre ve yapay gübrelerden faydalanılır. Her 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri