türk yemeklerinde domates salçası ile 1/3 oranı ile kullanıldığında lezzete lezzet katan muhteşem gıda ürünü ayrıca gerektiğinde mantı gibi yoğurtlu yemeklerin üzerine dökmek için zeytinyağında ezilip kullanılabilir.
Salça, Türk mutfağındaki yemeklerin vazgeçilmezidir. Hemen hemen tüm yemeklere eklediğimiz, yerini kimselere kaptırmayan hem biber hem de domates seçenekleri olan enfes bir lezzet. Sıcak yemeklerin temel taşlarından biri olan salçayı en önemli kılan şey kıvamıdır.
farkli iki lezzetin gereksiz karsilastirilmasi. domates salcasi daha hafif, daha tatlimsi yiyeceklerle uyumludur. biber salcasiyla ise daha keskin, daha rustic tatlar yakalayabilirsiniz.
Yemeklerde ve kahvaltıda kullanılan biber salçası, metabolizmayı hızlandırırken kötü kolesterolü düşürür. Vücuttaki ağrıları da gideren bu besin sayesinde vücut direnci artırar ve bağışıklık sistemi güçlenir.
Domates veya domates soslu yemeklerde salça kullanımı
Yemeklerde domates sosu veya domatesin kendisini kullanacaksanız önce bu malzemeyi ekleyin. Ardından salçayı ekleyin. Mümkünse domates kullandığınız yemeklere biber salçası kullanın. 2. bir tat yemeğinize lezzet katacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Salçayı çiğ ya da pişirerek yapmak tat açısından bir fark yaratmamaktadır.
Unutmayın salça domateslerden sonra gelir, önce koyarsanız salçanın yüzeyi pişer karışımın içinde topaklı bir biçimde kalır. Salça olarak biber salçasını tercih etmeniz daha doğru olacaktır çünkü zaten taze rendelenmiş domatesleri daha önce eklemiştiniz.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Özyaman, sağlıklı salça yapmaya mevsiminde organik domates tercih edilerek başlanması gerektiğini söyledi. Metal kaşık ile karıştırmanın ise salçanın kısa sürede küflenmesine sebep olduğunun altını çizdi.
Hafifliği ile çok sevilen salçalı makarna, hem domates, hem de biber salçası karışımından hazırlanır. İsteğe göre makarnanın üzerine rendelenmiş parmesan veya kaşar peyniri eklenebilir.
Biber salçaları genel olarak acı ve tatlı olarak hazırlanır. Sulu yemeklerde ve çorbaların ana malzemelerin başında salça gelir.
Ya da kış için hazırlanmış domates pürelerini tercih edebilirsiniz. Domates yerine zeytinyağlı bir yemeğe asla salça koyulmamalıdır! Kimi zeytinyağlıya taze kimisine kuru soğan ilave edilir.
akdenizlilerin ya da doguluların yapmayacagı, yemeyecegi yemek. soluk beniz li yemek. ancak taze domates veya domates puresi konuluyorsa salcasiz olmasini affettirebilir.
Salça kalori bakımından çok düşük olan gıdalardan biridir ve fazla kilo alımına neden olmuyor.
9. Püre Kırmızı Biber
Makarna yemekleri, domates salçası yerine biber kullanmak için en iyi seçenek olacaktır.
Salçanın doğal kokusu oldukça iştah açıcıdır. Küflenme meydana geldiğinde bile kokusu aynı kalır. Ancak bozuk salçanın kokusu ekşi ve rahatsız edicidir. Salçanın görünümünde herhangi bir bozulma belirtisi olmasa bile, kokusu ekşi ve rahatsız ediciyse kesinlikle kullanmayın.
Üstelik yıkadığınızda yüzeyindeki nişastadan katman kaybolacak ve sosun makarnanıza yapışması zorlaşacak. Ancak soğuk makarna salatası yapacaksanız işler değişiyor. O zaman makarnanızın diri kalması ve diğer malzemelere yapışmasını önlemek için sudan geçirmeniz iyi olur.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Salçalı Makarna İçin Malzemeler :
1/2 paket spagetti makarna. 1 yemek kaşığı domates salçası 1/2 yemek kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı tereyağı ya da 3 yemek kaşığı zeytinyağı
yağ biberi olarak da bilinen kırmızı etli biberlerden mamul bu salçanın en makbulü, kabukları üşenilmeden soyularak evde yapılıp, ateş görmeden güneşte ve açıkhavada pişirilenidir.
- A, C ve E vitamini ile beraber potasyum ve folik asit yönünden zengindir. - Göz sağlığını korur. - Katarakt oluşumunu geciktirir ya da önler. - Beyaz kan hücresi üretimi konusunda yardımcıdır.
Domates ve biber salçası kaynağı olan domates ile biberin tüm etkilerini yansıtmakta ve önemli faydalar sunmaktadır. A, C ve E vitamini ile beraber potasyum ve folik asit yönünden zengindir. Göz sağlığını korur. Katarakt oluşumunu geciktirir ya da önler.
Salçanın küflenmemesi için ilk olarak onu cam kavanozda kapağından hava girişi olmayacak şekilde saklayın. Salçayı yaptıktan sonra onu plastik ya da teneke benzeri kaplara koymak büyük bir hata. Eğer böyle bir hata yaptıysanız hemen üzülmeyin, onun yerine salçalarınızı bir an önce steril cam kavanozlara aktarın.
Elinizin lezzeti yemeğe geçsin
Çünkü “elin lezzeti” diye bir olay gerçekten var. Basit bir kurabiye yapımında bile ellerinizi kullanarak ne kadar iyi yoğurursanız, karışım o kadar homojen bir hâl alır; malzemelerin lezzeti birbirine iyice geçer ve lezzeti yakalarsınız.
Yemeklerin vazgeçilmezi haline gelen salça, özellikle sulu yemeklerde sık sık kullanılır. Bununla birlikte salçalı sosis, etli kuru fasulye, kısır, tarhana çorbası gibi farklı yemeklerde kullanılmasıyla da bilinir. Ülkemizde en çok domates salçası ve biber salçası kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri