Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor. 'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda.
Sofralık domatesler, ince kabuklu, etli ve suludur. Kiraz, kokteyl, çeri ve pembe domates sofralık türler arasında değerlendirilir. Sanayilik domatesler ise kalın kabuklu ve yuvarlak formludur.
Oturak domatesi, çalı tipi bir domates türü. Yoğun yaprak oluşumu olduğundan bir salkımda 3-5 domates bulabiliyorsunuz. Meyveleri hafif yuvarlak ve parlak renkli.
Salçalık olarak bilinen, sert, standart sanayi tipi, açık tarla yetiştiriciliğine uygun yer domatesi çeşididir. Meyveler yumurta şeklinde uzun konik görünümlü, kırmızı renkte, sert kabukludur. meyveler ortalama 95-100 gr. büyüklüğündedir.
İlgili 42 soru bulundu
Çizelge incelendiğinde verim bakımından en yüksek çeşit XPH 12066 (7403 kg/da) ve verimi en düşük çeşit ise Sixtina (1445 kg/da)'dır (P 0.05). XPH 12066'yı 6893 kg/da ile Shasta ve 6562 kg/da ile de Nema-1401 çeşitleri izlemektedir.
fuze gorunumlu domatesin ingilizcesi.
Ancak elinizle budayacağınız dalları, yaprakları koparırken dikkatli olmalı, bitkiyi hırpalayacak koparmalar yapmamalısınız. aKsi halde bitkinin tamamı zarar görecek, kısa sürede canlılığını yitirecektir.
Budama domates yetiştiriciliğinde oldukça önemlidir, ancak bu tüm çeşitler için geçerli değildir. Kısacası, sırık çeşitlerde düzenli olarak budama uygulamak gerekir, ancak bodur/oturak çeşitlerde budama uygulamasakta olur.
Yeşil olum döneminde tekli, tam olgunluk döneminde tekli veya salkım hasat edilebilen raf ömrü uzun domates çeşidimizdir.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı ve suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir.
Açık alanda sırık domates yetiştiriciliğinde verim hektar başına ortalama olarak 60-100 tondur.
genel olarak söylendiğinde ithal olmayan domates anlamı taşıyan, bölgesel/yöresel olarak söylendiğinde o yörede yetişen domates anlamına gelen sıfat tamlaması.
Domatesler, ceviz büyüklüğüne gelene kadar sulama yapılmaz. Ardından gelen büyüme süresince ise gelişimi için sulamaya önem verilmelidir. Yağışlı iklimlerde ekim yapıldıysa iki üç kez sulama yeterli olacaktır. Hasat zamanı ise domateste verim elde edilmesi için kuru ve serin havalar tercih edilmelidir.
İlkbahar aylarında gübrelenen topraklar domates yetiştirmek için elverişli hale gelirler. Domates tarlada ve saksıda yetiştirmek için uygun bir sebzedir. Domates fidesi ekildiği toprakta ne çok altta ne de çok üstte bulunmalıdır. Yeterli güneş ve bol su ile beslenen domates fideleri kısa sürede gelişmeye başlarlar.
Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
DOMATESİN ÇÜRÜMESİ NASIL ENGELLENİR? Market, pazar, manav gibi yerlerden aldığınız domateslerin, çürümesini önlemek için koparılan saplarının olduğu kısımları aşağıya gelecek şekilde bekletiniz. Bu sayede nem ve hava girişi engellenir ve domatesin çürümesi önlenmektedir.
Sararmaya neden olan elementler: Azot, potasyum, magnezyum, çinko, demir ve manganez'dir. * Yeterli azot yoksa, yapraklar solgunlaşır, düşer, yenileri daha küçük çıkar. Organik azot metaryellerinden herhangi biriyle gübreleme, azot eksikliğini ortadan kaldıracaktır.
1-KOLTUK (SÜRGÜN) ALMA Domateslerde yaprağın gövdeye birleştiği yerden koltuk (sürgün) çıkar. Bu sürgünler 4-5 cm boylandıktan sonra bitkinin boşuna enerji harcamasını önlemek amacıyla temizlenir. Bu koltukların temizlenmesine koltuk alma denir.
Domates Beef, genellikle normal domates aromasına sahip olmakla birlikte, bazı türleri şekerli bir tada sahiptir. Büyüklükleri ve etli içerikleri nedeniyle bu ismi alırlar. Beef domatesler, ağırlık olarak 1.5 kilograma kadar çıkabilirler. Renkleri pembe, parlak kırmızı veya turuncu olabilmektedir.
F1 Üründen alınan tohuma F2 adı verilmektedir. F2 tohum ekildiği zaman F1 tohumun özelliğinde aynı bitki yetiştirilememektedir. Yani ikinci kuşak bitki açılım göstererek ya anaya veya baba bitkiye benzemektedir.
Küçük boyutları ve kırmızı rengi ile kiraza benzetilen bu domates, İngilizce kiraz anlamına gelen 'cherry' kelimesinin Türkçe telaffuzu ile 'çeri' domatesi olarak bilinir, yani kiraz domatesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri