Ülkemizde kırmızı mercimek yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilirken, yeşil mercimek Orta Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemiz mercimek üretiminin %87'sini oluşturan kırmızı mercimek üretiminin % 77'lik kısmı Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirilmektedir.
Kırmızı Mercimek Türkiye'de Nerede Yetişir? Kırmızı mercimek doğal olarak Türkiye'nin iklimine çok uygundur. Bu yüzden de bol bol üretilen kırmızı mercimek ithal de edilmektedir. Türkiye'nin özellikle Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilmeye uygundur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » En iyi kırmızı mercimek hangisi? Güneydoğu Anadolu bölgemizin bereketli toraklarında, Anadolu güneşi ile yetişen kırmızı mercimekler besin değeri, lezzeti ve kıvamıyla ithal mercimekten oldukça üstün. Duru Kırmızı mercimek %100 yerlidir, kıvamı ve lezzeti oldukça iyidir.
"Dekar başına verim 225-290 kilogram aralığında"
Bu da bizim bölge şartlarına göre iyi. Bölgeye göre dekar başına verim 225-290 kilogram aralığında.
Mercimek sıcak ılıman ve subtropik bölgelerin ürünüdür. Fakat tropik bölgelerin yüksek kısımlarında ya da serin mevsimlerde de yetişmektedir. Mercimek yemeklik baklagiller içerisinde kurağa, sıcağa ve soğuğa en dayanıklı olanıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Çok yüksek seviyede su ihtiyacı olmadığından hafif yağmurlar dahi mercimeği doyuracaktır. Bazı bölgelerimizde çok kurak geçen yetiştirme dönemlerinde sulama ihtiyacı ortaya çıkabilir. Aşırı kurak geçen dönemlerde mercimeğin 1-2 defa sulanması uygun olacaktır.
Dekara atılacak tohum miktarı iri taneli pul mercimek için kışlıkta 14-15 kg, yazlıkta 10-12 kg arasında değişir. Küçük taneli mercimekte ise bu miktar kışlıkta 8-10 kg, yazlıkta 7-8 kg civarındadır.
Ülkemizde kırmızı mercimek yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilirken, yeşil mercimek Orta Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemiz mercimek üretiminin %87'sini oluşturan kırmızı mercimek üretiminin % 77'lik kısmı Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirilmektedir.
Seçenekler: 500 gr41,58 TL/kg. 1 kg29,58 TL/kg.
Türk mutfağında en çok tercih edilenler ise genellikle lezzetli olduğu için yeşil, sarı ve kırmızı mercimeklerdir. Yeşil mercimek pişirildiğinde diğerlerine göre kolay dağılmamaktadır ve taneli halini korumaktadır. Bu yüzden genellikle yemeklerde ve salatalarda kullanılır.
Güçlü bitkisel besinler arasında sayılabilecek olan mercimeğin polifenoller oranı da oldukça yüksektir. Bir fincan pişirilmiş mercimek, günlük lif ihtiyacımızın üçte birini oluşturur. Yeşil mercimek diğer mercimek çeşitlerin göre daha sağlıklı olarak bilinmektedir.
Kırmızı Mercimeğin Faydaları
Yaşlanmayı geciktirir. Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.
Ana vatanı Asya olan kırmızı mercimek yetiştiriciliği daha çok Kanada, Hindistan, ABD, Avusturya gibi ülkelerde müsait olması ile bilinirken, Türkiye'de daha çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde yetiştiği bilinir.
Kanada, mercimeği, 1970'li yıllarda ülkemizden götürdü, soğuk iklimine uyum sağlasın diye genleriyle oynadı, dünyanın en büyük ihracatçısı oldu. Yerli ile ithal mercimek yapısal olarak aynı olmakla birlikte lezzet ve protein değeri olarak farklıdır. Mercimekte güneşlenme süresi arttıkça lezzeti ve besin değeri artar.
Beluga mercimek ya da siyah mercimek olarak bilinen mercimek türünün ana vatanı Akdeniz'dir. Ülkemizde ise Ege ve Güney Anadolu bölgelerinde siyah mercimek yetiştiriciliği yapılmaktadır.
EKİM: Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kışlık mercimek ekimi Kasım, Orta Anadolu ve Geçit Bölgelerinde ise Ekim ayında yapılmaktadır. Yazlık mercimek ekimleri erken ilkbaharda 2 /2 Şubat sonu Mart başında yapılmalıdır. Eğer yazlık çeşitler kışlık olarak ekilir ise soğuktan zarar göreceklerinden verim alınamaz.
1.1-Kurumumuz tarafından 2022 dönemi için uygulanacak kabuklu kırmızı mercimek alım fiyatı 14.000 TL/Ton,'dur.
Nerede yetiştirilirse yetiştirilsin mutlaka güneş ışığı almalıdır. 6,0 ila 6,5 PH seviyesindeki, nemli olan toprakların 2 ya da 3 santim kadar derinliğine ekilir. Fakat toprak kuru olan bir topraksa 5 ila 6 santim derinliğe ekilmesi gerekir. Mercimek tohumları arasına 6 santim kadar mesafe konularak dikilmelidir.
Kırmızı mercimek ağırlıklı olarak Güneydoğu illerinde üretilirken, yeşil mercimek ise İç Anadolu illeri ağırlık göstermektedir. 2017 yılında 30 bin tonluk yeşil mercimek üretiminin %39'u Yozgat, %13'ü Konya, %12'si Çorum, %7'si Kırşehir ve %5'i Ankara'da üretilmiştir.
Türkiye'de önemli bölümü Uşak, Manisa ve Kütahya'da yetişirilen sarı mercimekte yağış dengesizlikleri ve verim düşüklüğü nedeniyle üretimin hızla azaldığı, türün iklim değişikliğine adaptasyonu için ıslah çalışması yapılması gerektiği bildirildi.
Türkiye dünyanın en önemli işlenmiş mercimek ihracatçısı ülkesidir. Yıllık üretimi 300.000 ile 500.000 ton arasında değişmektedir.
Yerli kırmızı mercimeğin ambalajının arkasında menşei: Türkiye yazıyor. İthal kırmızı mercimeğin arkasına Kanada veya Avustralya yazıyor.
Her yıl Haziran ayında başlayan kırmızı mercimek hasadı, temmuz ayında tamamlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri