Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi... ERZURUM - İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
Fasuli - İstanbul
“Meşhur Akif Usta'nın dünyaca ünlü kuru fasulyesi” olarak tanıtılan Fasuli'nin kuru fasulyesinin lezzeti hakikaten dillere destan.
Türkiye'nin milli yemeği kuru fasulyesiyle ünlü Rize'nin Çayeli ilçesinde bu lezzet, Çayeli Ticaret Sanayi Odası tarafından coğrafi işaret belgesi alınarak tescillendiFasulye yetiştirilmeyen Çayeli'nde bu yemeğe Erzurum'un İspir ilçesinden getirilen fasulye tat katıyor Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sarı: ...
Kuru fasulye üretimi ağırlıklı olarak İç Anadolu'da gerçekleşmektedir. 2017 yılında üretimin yaklaşık %30'u Konya'da, %13'ü Karaman'da ve % 12'si Niğde ilimizde gerçekleşmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.
Yaptığımız araştırmalar ve istişareler sonrasında; Amerika'dan gelen kuru fasulyenin Avrupa'da yaygınlaştıktan sonra Anadolu'ya geldiğini görüyoruz. Her ne kadar “milli yemek” olarak görülse de kuru fasulye, 18. yüzyıldan sonra Türk mutfağına girmiş bir yemek.
Türkiye'de meşhur olan en iyi kuru fasulye Karadeniz ve Erzurum yöresine ait olan ispir kuru fasulyesi olarak bilinir.
Kuru fasulye pişirmek istediğinizde her türden fasulye seçmeniz pek de doğru kabul edilmiyor. Eğer tam lezzetinde bir kuru fasulye yemek istiyorsanız, kısa boyda biraz tombulca İspir fasulyelerini tercih etmelisiniz.
Genellikle kare ve çengel bulmacalarda karşımıza çıkan kuru fasulye bulmaca sorusu için birden fazla yanıt bulunur. Bu yanıtlardan en çok bilinenleri ise kok ve böğülce yanıtlarıdır.
Tanım: 1973 yılında Rize'nin Çayeli ilçesinde mütevazi bir şekilde kuruldu. İlk günlerde mercimek çorbası ve kuru fasulye sunan Lale Lokantası'nın bugünlere gelmesinin en önemli nedenlerinden biri, bir tabak yemeğe bir sanat eseri özeniyle yaklaşan mesleki anlayışıdır.
İspir fasulyesi veya İspir kuru fasulyesi, Erzurum'un İspir ilçesine özgü bir fasulye türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Fasulyenin toplandığı eylül ayında her yıl İspir Panayırı kutlanır.
Anadolu Lezzetlerı İspir Kuru Fasulye 750 G - Migros.
Türkiye'nin en çok kuru fasulye ithal ettiği ülkeler %24,7 ile Meksika, %23,3 ile Hindistan, %18,2 ile Kanada ve %17,5 ile Arjantin oldu. Kuru fasulyede yeterlilik oranı %82,6 oldu. Nohut üretimi 460 bin ton oldu.
İngiltere'de kahvaltı
İngilizler ilginç bir şekilde kahvaltıda sucuk benzeri et ürünleri yemeyi çok seviyorlar. Kahvaltı tabaklarında ayrıca yumurta, mantar ve bir de sürpriz bir yemek var: Kuru fasulye!
Kuru fasulye ekim alanlarında ilk sırada 13 milyon ha ile Hindistan gelmektedir. Hindistan'ı Myanmar (3,2 milyon ha) ve Brezilya (2,6 milyon ha) izlemektedir. Üretimde ise yine Myanmar 6 milyon ton ile ilk sırada yer almaktadır. Myanmar'ı sırasıyla Hindistan (5 milyon ton) ve Brezilya (3 milyon ton) izlemektedir.
Aranızda isminin nereden geldiğini merak edenleriniz olacaktır. İspir fasulyesinin ismi yetiştirildiği bölgeden geliyor. Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor.
Toprak özelliği ve kar suyu ile yetişmesi, dayanıklı, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı tüketicilerin en çok tercih ettiği fasulye çeşitlerindendir.
Kuru fasulye sütün içerisinde formunu kaybetmeden yumuşacık hale geliyor. Lezzeti daha çok ortaya çıkıyor ve kuru fasulye yediğinizde yaşadığınız sindirim problemlerinin de önüne geçmeye yardımcı oluyor.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
Horoz kuru fasulye; ince, uzun taneli ve lezzetli kuru fasulye çeşitidir.
Türk mutfağının da vazgeçilmez yemeği olan siyah fasulye daha çok Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilmektedir.
Bombay Fasulye, dolgun ve iri taneli bir fasulye çeşididir. Ülkemizde Bolu'nun Göynük ilçesinde yetiştirilir. Beyaz renkte, ovalimsi ve şişkin bir şekle sahip ürünü yemeği dışında piyaz ve pilaki yapımında da denemenizi öneririz.
İspanyol gemiciler tarafından da Avrupa'ya getirilmiştir. Ülkemize ne zaman geldiği konusunda kesin bir kanıt bulunmamaktadır. 250 ila 400 yıl öncesinde Anadolu'nun fasulye ile tanıştığı söylenmekle birlikte 2010 yılında Muğla Bodrum'da gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 1.600 yıllık kuru fasulye M.S.
Asya'da Amerika'nın keşfinden sonra fasulye bilinen bir ürün olmuştur. 1492 yılında Kristof Kolomb'un keşfinden sonra İspanyol gemiciler tarafından Avrupa'ya getirilen fasulye Avrupa'da ilk kez 1542 yılında TRAGUS ve FUSCHS daha sonra GERARD tarafından tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri