Dünya kuru üzüm üretiminde birinci sırada Türkiye yer almaktadır. Türkiye'yi, ABD, Şili, İran, Güney Afrika, Yunanistan, Arjantin ve Avustralya izlemektedir. Türkiye'de üretilen dünyaca ünlü çekirdeksiz kuru üzüm bir diğer adıyla 'Sultaniye'nin üretimi en çok Ege Bölgesi'nde yapılmaktadır.
Ege Bölgesi içinde üzüm üretiminde en büyük yeri Manisa kaplar. Manisa, tek başına kurutmalık üzüm üretiminin %90'ını karşılar. Denizli ve Mersin Manisa'yı takip eder, Burada üretilen üzümler hem rakı hem şarap hem de sirke için kullanılır.
Düzenli tüketilen kuru üzüm insanın sağlıklı olmasında etkili olmaktadır. Çekirdekli siyah kuru üzüm oldukça faydalı besin olarak tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle çekirdekleri kırılarak tüketilmesi gerektiği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir.
Tarihi değerleri ve kültürel varlıklarıyla turizmin gözdesi olan Mardin'in aromasıyla damakları tatlandıran mezrone cinsi üzümünün hasadı başladı. Tarihi değerleri ve kültürel varlıklarıyla turizmin gözdesi olan Mardin'in aromasıyla damakları tatlandıran mezrone cinsi üzümünün hasadı başladı.
Manisa İli Kurutmalık Üzüm ve Sofralık Üzüm üretiminde Ülke birincisidir. TÜİK verilerine göre ilimiz Türkiye'de kurutmalık üzümün % 85 ünü, sofralık üzümün % 20sini İlimiz üretmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Siyah Frenk Üzümü Nerede Yetişir? Türkiye'de Alp Frenk üzümü esasen Karadeniz'in kıyı kesimleri içerisinde, siyah meyveli olan Frenk üzümü ise Muş yöresi dolaylarında ve bununla birlikte Kafkas Frenk üzümü Rize şehrinde tabii olarak yetişmektedir.
Sofralık olarak en çok tercih edilen, mevlana, razaki, ata sarısı, cardinal, trakya ilkeren ve crimson seedles olarak bilinmektedir. Şaraplık olarak en çok tercih edilen macabeau, cabernet seuvignon ve merlot olup, kurutmalık olarak ise sultani çekirdeksiz, kuş üzümü olarak tercih edilmektedir.
Kendine Has Eşsiz Tadıyla Şifa Kaynağı olan Erzincan'ın Üzümlü İlçesi ve civarında yetişen Erzincan Cimin Üzümü, 2001 yılında Üzümlü Belediyesi'nin Türk Patent Enstitüsü'ne müracaatı ile dünyanın ilk ve tek patentli üzümü olmuştur.
Üzüm üretimi; Türkiye sofralık ve kurutmalık üzüm üretiminde Ege Bölgesi ilk sırada gelmektedir. Ülke üretiminin %50'den fazlası bu bölgeden karşılanmaktadır. Manisa ili tek başına Türkiye kurutmalık üzüm üretiminin %90'ını karşılamaktadır.
Besni üzümü, "peygamber üzümü" olarak da bilinen, genellikle Adıyaman ili ve ilçelerinde yetişen "peygamber üzümü" diye isimlendirilen iri uzun ve dolgun bir üzüm çeşidinden kurutularak elde edilen bir kuruyemiştir.
21 adet kuru üzüm yemek, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) çok sevdiği alışkanlıkları arasında yer alır. Sünnet olmasının yanı sıra kuru üzüm tüketmek, birçok sağlık sorununa da iyi gelir. Üzümün kurutularak elde edilen bu besin özellikle sindirim hastalıklarına iyi gelir.
Kuru üzüm düzenli tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Düzenli kuru üzüm tüketen kişilerin kemikleri kuvvetli olur. Kuru üzüm tüketimi sindirim sisteminin doğru ve olması gerektiği şekilde çalışmasını sağlar. Kuru üzüm her gün 1 avuç tüketilirse tokluk hissini arttırır.
Günlük yüksek kuru üzüm tüketiminin yan etkileri olabileceği söylenmekte, bu nedenle dengeli tüketilmesi önerilmektedir. Vücudun demir ihtiyacını karşılamak için kadınların günde 18 mg, erkeklerin ise 8 mg kuru üzüm tüketmesi önerilir.
Ülkemiz çekirdeksiz kuru üzüm üretimine şehirler bazında bakıldığında, Ege Bölgesi'nde yer alan Manisa, İzmir ve Denizli illerinin üretimin büyük çoğunluğunu gerçekleştirdiği görülür.
ÜZÜM: Üzümün sapı mutlaka yeşil olmalı ve beyaz üzüm biraz sarımsı görünmeli. Siyah üzüm de simsiyah olmalı. Üzümün sapı yeşil değilse taze değildir.
Özbek Üzümü adından da belli olacağı üzere Özbekistan topraklarında yetişen aroması oldukça yüksek bir üzüm çeşidi olarak tanınmaktadır. Kan yapması ile ünlü olduğu için Kan Üzümü olarak da bilinen bu meyve kurutulduğunda bize yüksek derecede enerji veren bir kuruyemiş olarak ortaya çıkıyor.
Tarım alanında zirvede bulunan Manisa'nın ayrıca Kehribar renkli çekirdeksiz üzümü dünyada meşhurdur. Manisa topraklarının % 91.7'si tarıma elverişlidir.
Anavatanı Anadolu'yu da içine alan Küçük Asya, Kafkasya'yı da kapsayan bölgedir. Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biri olan üzümün 15,000'nin üzerinde çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir. Anavatanı Anadolu olan üzüm çeşitlerinin sayısı 1,200'den fazladır.
Dünyanın en ünlü beyaz üzümü olarak bilinen Chardonnay, şampanya üretiminde de kullanılıyor. ŞİRAZ Kökeninin İran olduğu düşünülen, Fransa'nın Rhone bölgesinde ve Avustralya'da bol bol üretilen bu şaraplık üzüm (Syrah veya Siyah olarak da biliniyor), Akşehir ve Çeşme'de bir de Antalya'ya bağlı Elmalı'da üretiliyor.
Anavatanı Doğu Çin, Kore ve Himalayaların 2000 metre yüksekliğe kadar olan eteklerindedir tam ya da yarı güneşli alanlardaki nemli kısmen kumlu ve killi topraklardır.
Öküzgözü, Elazığ bölgesi civarlarında yetişen siyah renkli bir üzüm çeşididir. Şarapçılıkta kullanılır. Elâzığ ve çevresinde iki tür kırmızı üzüm yetiştirilir. Bunlar Türkiye'nin en asil üzümlerinden sayılan Öküzgözü ve Boğazkere'dir.
Yozgat'ta 55 bin 205 dekarlık alandaki üzüm bağlarında üretilen Hasandede üzümü, iri ve yuvarlak taneleri, salkımının orta irilikte, bol şıralı ve ince kabuklu olmasından dolayı pekmez yapımı için özellikle tercih ediliyor.
Kurutulmuş hali candır: Sultani Çekirdeksiz
Verimli oluşu ve kısa sürede gelişmesiyle iyi bir üzüm çeşididir. Salkımları orta irilikte ve normal sıklıktadır.
Elazığ üzüm sektörü; içinde barındırdığı Öküzgözü, Boğazkere, Köhnü, Şilfoni ve Kırmızı gibi kendine has üzüm çeşitleri ve orcik, pekmez ve pestil gibi Elazığ'a özgü üzüm ürünleri ile gelişmeye ve Elazığ ekonomisine katkı sağlamaya açık bir sektörüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri