Ağızda dağılan, yağıyla insanı kendine aşık eden köfteler için kıyma mutlaka hayvanın döşünden veya kaburgasındaki etlerden çekilmelidir. Bu etler yağlarını kendi içlerinde barındırdıkları için kıymanın yağı dengeli dağılır. En iyi kıymanın, satır kıyması olduğunu ömrünü kaliteli yemeğe adayan herkes bilir.
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur. Köftelerin lezzetini belirleyen bir diğer etmen ise içine fazla ekmek koymamak ve baharatını iyi ayarlamaktır.
Paketlenmiş kıyma ve etler bazı durumlarda uzun süre reyonda beklemiş olarak karşınıza çıkabilir. Aldığınız etin her zaman taze ve temiz olması en sağlıklı kriter olacaktır. Sağlıklı ve güvenilir kırmızı etin rengi koyu kırmızı olmamalıdır. Açık kırmızı iyi bir et için ideal renktir.
Etin kokusu da dikkat edilmesi gereken etkenler arasında. Eğer et kokusu dışında farklı ve ağır bir koku alıyorsanız, o eti tercih etmeyin. Eti kıyma olarak alacaksanız makineniz temizliği son derece önemlidir. Ayrıca çekilmiş kıyma olarak satın almak yerine, bütün bir eti çektirerek kıyma yaptırın.
İlgili 24 soru bulundu
İlk olarak ellerinizi yıkayın ve parmak ucunuzla kıymadan bir parça alın. Elinizle hafifçe bastırın. Parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda elinizde cıvık, sıvı bir kalıntı kalıyorsa, kıyma büyük ihtimalle bozulmuş demektir. Taze kıyma, elde yapışkan, cıvık ve sıvı bir kalıntı bırakmaz ve parça parça olur.
Rengi değişen kıymalar kavrulmuştur. Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Ocağın altını kapattıktan sonra tuz ilave edin. Çünkü pişen etlere tuz eklemek, etin yapısını bozacak ve pişirme süresini uzatacaktır.
Yöreden yöreye, ustadan ustaya tarifi değişse de önemli olan köfte harcında kullanılan kıymanın kalitesi, yağ oranı ve kaç tur çekildiğidir. Yağ miktarı yüzde %20 olan dana-koyun eti karışık olarak kullanılabileceği gibi yağ oranı sabit kalan dana döş eti de başlı başına kullanılabilir.
Kıymanın bir kereden fazla çekilmesi etin fazla yumuşamasına ve bulamaç gibi olmasına sebep olur. Kıymayı kullanmadan önce derin bir kaba koyun. Daha sonra tahta bir kaşık kullanarak kıymayı altı üstüne gelecek şekilde karıştırın. Karıştırma işlemini kıyma tane tane olana kadar sürdürün.
Eti yayarak, hacmine göre kapaklı bir kaba koyun. Üzerine süt, 4 yemek kaşığı zeytinyağ, 1 yemek kaşığı sirke ekleyin. Son olarak ince ince kıyılmış 1 adet soğan, 1 adet sarımsak, isteğe göre soya sosu ve istediğiniz baharat (defne, kekik, kimyon, pulbiber, karabiber, kişniş gibi) karışımlarından ekleyin.
Kavrulan kıymaya, ince ince ve küpler halinde doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar kendini bıraktıktan sonra yani, çiğliği geçtikten sonra arzuya göre baharat veya salça eklenerek yemeklere ilave edilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kıymaya tuz ne zaman atılır? Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Ocağın altını kapattıktan sonra tuz ilave edin. Çünkü pişen etlere tuz eklemek, etin yapısını bozacak ve pişirme süresini uzatacaktır.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
önce kıyma kavrulmaya başlar kıyma pembeliğini kaybetmeye başladığı an soğanlar atılır ve karamelize edilir. kesinlikle kıyma kavrulmalidir. bazen aşçılarda bile önce soğanın kavruldugunu görüp şok oluyorum. kıyma suyunu çekmeden soğan atılırsa o yemeğin kokusu güzel olmaz. tadı da kaçar.
Bayat kıyma yapışkan bir kıvam alır. Bunu test etmek için ilk olarak ellerinizi yıkayın ve ardından elinize bir miktar kıyma alıp bastırın. Parmaklarınızda yapışkan bir doku ve cıvıklık kaldıysa muhtemelen o kıyma bayattır. Taze kıymanın dokusu sağlam olur, ele yapışmaz ve sünmez.
Önce kıyma mı salça mı? Soğan hafif piştikten sonra tencereye kıyma konur. Kıymanın rengi dönünce salça, su ve baharat atılır.
Eğer köftenizi pişirirken dağılmasını istemiyorsanız kıymayı en az %20 yağlı almalısınız. Eğer kıymanızın yağı yeterliyse köfte harcınızı yaklaşık 15 dakika iyice yoğurmalısınız. Ayrıca köfte harcına galeta unu, yumurta ve ekmek içi koymak köftenizin dağılmasını engelleyecektir.
Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
- Köfteye yumurta eklemenin doğru olmadığını söyleseler de tavada yapılan köftenin dağılmasını önlemek için ekleyebilirsiniz. Eğer köftede yumurta kokusu hissetmek hoşuna gitmiyorsa biraz süt ekleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak harca 2-3 kaşık galeta unu koymak da köftenin pişerken dağılmasını engeller.
Kıymayı ocağa ekledikten sonra ezerek bir süre karıştırma işlemine devam edin. Bu yöntem kıymanın topaklanmasını önlemeye yardımcı olur.
Köftelik kıyma normalde bir kez çekilir. Kıymayı iki kere çekmek renginin daha güzel görünmesini sağlar. Kıymayı kasaptan alır almaz buzdolabında bekletmeden hazırlanan köfte daha lezzetli olur. Yoğurduktan sonra en fazla 1 saat dinlendirmek, köftenin lezzetini arttıracaktır.
Eğer etlerinizi sebzeyle pişirmek istiyorsanız, kemikli etleri pişirmeye başladıktan 20 dakika sonra sebzeleri içerisine atın. Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur. Etinizi servis etmeden önce tuzunu ilave edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri