Pırlantada D ve E rengi en yüksek parlaklığa ve kaliteye sahiptir. Stilini tamamlarken gösterişli bir şıklıktan hoşlanacaklar için bu D ve E renk pırlanta tektaş yüzük modelleri uygundur. F renk skalası bu iki renkten sonra gelmektedir.
F ve G arasındaki farkı gözle görmek mümkün değildir. Bu yüzden eğer bütçenize uygun seçenekler arıyorsanız, G sizin için daha uygun fiyatlar içermektedir. Çok ince bir fark içermesi sebebiyle bariz farklılıklar göremeyebilirsiniz. F color ve M color arasında bu farkları daha net bir şekilde görebilirsiniz.
Pırlantada renk "diamond" kelimesinin baş harfi olan D'den başlayarak Z'ye kadar uzanacak şekilde sınıflandırılmıştır. En iyi pırlanta rengi D rengidir ancak çok fazla bulunmaz. I rengi ve üzeri pırlantalar, makul ve yeterli beyazlıktadırlar.
F Renk Pırlanta
Çıplak gözle renksiz görünen F renk pırlantalar, fiyat olarak D ve E color pırlantalara göre daha uygun olması nedeniyle ekstra beyaz pırlanta kategorisinde en çok tercih edilen pırlanta gruplarından biridir.
0.50 – ve daha büyük taşlar: Taşlar büyüdükçe içerisindeki “SI” izleri yansımalarla görme ihtimaliniz artmaya başlar. Bu yüzden “VS” taşları tercih ederek daha lekesiz taşlar kullanabilirsiniz. Ancak “VS” taşlar “SI” taşlara göre biraz daha yüksek fiyatlıdır. Bu seviyedeki taşları görerek almanızı tavsiye ederiz.
İlgili 20 soru bulundu
VS2 ve VS1 Arasındaki Fark Nedir? Bir VS1 pırlanta, 10x büyütme altında tanımlanması zor kalıntılar olmayan yüksek netlik derecesidir. Bu elmaslar, tüm değerli taş kalitesindeki taşların ilk yüzde 5'ini temsil ediyor. VS2 pırlanta, sadece 1 karat ve üzerindeki pırlantalarda gözle görülebilir lekelere sahip olacaktır.
VS1, VS2 (Very, Slightly Included) : Mükemmel kaliteli pırlantalardır. VVS1 ve VVS2 pırlantalardan fiyat olarak daha düşüktür. SI1, SI2 (Slightly Included ) : 10 kat büyütecin altında görülebilen, çıplak gözle görülmesi zor olan lekelerdir. En çok satılan pırlanta berraklık düzeyidir.
Pırlanta renk sınıflandırması
Aynı kıyaslama F ve G renk pırlanta taşlar arasında da geçerlidir. F ve G renk iki pırlantayı tüketicinin çıplak gözle ayıramama ihtimali çok yüksektir. H ise sarı tonlar ve beyaz tonlar arasında geçiş rengi sayılabilecek bir ara tektaş pırlanta rengidir.
GIA Sertifikalı Pırlantalar
Pırlanta sertifikası dendiği zaman ilk akla gelenlerden olan gia sertifikalı pırlanta, 1931 yılında Amerika'da kurulmuş firma tarafından verilen, pırlantanın değerini, kalitesini belirleyen, dünya standartları doğrultusunda pırlantanın gerçekliğini ortaya koyan bir sertifikadır.
H renk pırlantalar renkli taşlar ile oldukça iyi uyum sağlar. Bazen K renk pırlanta gibi daha sarı olan pırlantalar, safir veya yakut yanında biraz “kirli” görülürken, H renk pırlantalar ise algılanamayan renk durumlarını çok iyi korur. Hatta öngörülemeyen bir ışık aldıklarında fark edilir düzeyde parıldar.
G – J renk pırlanta: Beyaz kategorisindedirler. Kendinden daha beyaz (ekstra beyaz) pırlantalarla yan yana gelmedikçe içerdiği çok az renk tonu algılanamayacak, beyaz olarak kabul edilen pırlantalardır. Kalite olarak iyi ve fiyat olarak da caziptirler.
“KARAT SEÇİMİ”
Pırlanta konusunda belki de en önemli konuların başında "karat" gelir. Karat elmasın ağırlığını temsil eden bir ölçü biri olarak tanımlabilir. Satın alacağınız pırlantaların parmak yapınıza uygun ve sizi ön plana çıkaran ağırlıkta (karatta) olması oldukça önemlidir.
Yüzün üzerindeki taşın berraklığı arttıkça kalitesi ve fiyatı da artmaktadır. Bulanık görünümlü bir pırlanta taş kalite olarak düşük ve fiyat olarak en uygun gruptur. Pırlanta yüzük alırken kalite belirlemede kullanılan bir başka yöntem ise renktir. Pırlanta taşın rengi ne kadar açıksa o kadar değerli ve kalitelidir.
Uluslararası standartlarda, D, E ve F renk pırlantalar en yüksek kaliteli taşlar olarak kabul edilmiştir. Bu üç renk pırlantalarda üst düzeyi oluşturmaktadır.
Pırlantalara üst taraftan bakıldığında parlaklık ve güzelliği göze çarparken yan açıdan bakıldığında ise renk değişimleri göze çarpmaktadır. Pırlantada G, F, H Ne Anlama Gelir? Pırlanta renk skalasında bulunan F pırlanta ekstra beyaz pırlanta sınıfında en yüksek olan pırlantadır.
F renk pırlanta; ekstra beyaz renkli pırlanta grubu arasında yer alan, içerisinde az renk bulunması nedeniyle çok fazla parlayan pırlanta renk grubudur. Ekstra beyaz kategorisinde en fazla tercih edilen pırlanta renk türüdür.
GIA her taşa özel olarak seri numarası verirken HRD ise hem taşa hemde mücevhere sertifikası veriliyor. GIA sertifikası ile taşın üzerinde seri numarasının olması sayesinde taşınızı farklı montürlerde kullansanız bile sertifikanız geçerliliğini korur. HRD sertifika düzenlerken mevcut ürünün görseli ile düzenlenir.
Büyüklük konusunda belli bir sınır yoktur ama parmağınıza uygun boyutta tektaş almanızda önemlidir. Bu nedenle 0.50-2.00 arası karat değerine sahip pırlantalar her parmak ölçüsüne uyum sağlayan model çeşitliliğine sahiptir. Daha yüksek karatlı pırlantalar da vardır.
AGS sertifikaları, dünya çapında tanınmaktadır ve pırlanta satın alırken önemli bir kriter olarak kabul edilir. Pırlanta alırken, AGS sertifikasını incelemek, pırlantanın kalitesi ve değeri hakkında önemli bilgiler sağlar ve satın alma işleminin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olur.
Değerli taş dibe çökerse, gerçektir. Ortalarda, altında veya suyun yüzeyinde yüzerse sahtedir. Gerçek bir pırlanta yüksek yoğunluğa sahiptir, bu nedenle su testi taşınızın bu yoğunluğa uyup uymadığını gösterir. Böylelikle sahte pırlanta nasıl anlaşılır sorusunun ilk uygulamalı cevabı su testi ile belli edilir.
Pırlanta ne kadar büyük tek bir parça şeklinde bulunursa o kadar değerlidir . Örneğin 0.01 karat 100 adet pırlanta 1.00 karat tır. 1.00 KARATLIK tek bir taş küçük taşların en az 10 katıdır . Doğada bulunan sarı , kahverengi ,siyah , pembe , mavi , beyaz pırlantalar nadir oranlarıyla değerlerini belirler .
Baget taşları düz ve dikdörtgen kesimli taşlardır, tektaş yüzüklerin kesimi genellikle yuvarlaktır. Baget mi tektaş mı daha pahalı? Baget pırlanta yüzük tektaş pırlanta yüzüklere göre daha ucuzdur.
Bir pırlantanın gerçekliğini anlamak için uygulanabilecek en basit yöntem suya batma yöntemidir. Pırlantayı bir su bardağı içerisine yavaşta bıraktığınızda eğer pırlanta hızla dibe batıyor ise bu pırlantanın gerçek olduğunu gösterir. Su yüzeyine çıkan ya da askıda kalan pırlanta ise sahtedir.
Mücevherinizin kaç taştan oluştuğu bu sınıflama için önemsiz bir detaydır. Pırlanta D1 değerine sahip 100 tane aynı büyüklükte pırlanta olsa bile bunlar tek bir grup adı altında, yani D1 olarak toplanacaktır. Karat büyüklükleri bu taşlardan farklı olan diğer taşlar ise D2, D3, D4 gibi ifadelerle belirtilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri