Muz, Türkiye'de sadece Akdeniz'in kıyı bölgelerinde, kuzeyi yüksek rakımlı Toros Dağları tarafından korunmuş olan sınırlı bir alanda açıkta ve örtüaltında yetiştiriliyor. En önemli yetiştiricilik yapılan yerler Mersin ilinin Anamur ve Bozyazı ile Antalya ilinin Alanya ve Gazipaşa ilçeleridir.
Muz Türkiye'de Hangi İllerde Yetişir? Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır.
Türkiye'de muz üretiminin %97,8'i Antalya ve Mersin illerinde yapılmakta olup, üretim yıllar itibariyle artış göstermektedir.
Anamur muzu elbette en iyi Mersinde ve Anamur da yetişmekte olan bir muzdur. Gazipaşa ve Alanya'da da muz üretimi aktif bir şekilde yapılmaktadır. Kazanç getiren bir meyve olan Anamur muzu oldukça kaliteli bir muz çeşidi olarak bilinmektedir.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'nin en çok yerli muz yetiştiren ili olması açısından Antalya'da muz nereden alınır sorusu, tüketiciler tarafından araştırılan bir soru. En çok muz Alanya ilçesinde üretildiği için en kolay yerli muz Alanya ilçesinden temin edilebilir.
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Muz alırken bunlara dikkat!
Muz kendiliğinden olgunlaşmış olmalı. Olgun muzun ucu esmer, rengi koyu sarı ve hafif yumuşak olur gazla sarartılan muzlar sağlıklı değildir. Kendiliğinden olgunlaşmamış muz mide asidini artırır ve kabızlığa neden olur.
Üretim Yeri: İçel ili Anamur ve Bozyazı ilçesi ve köyleri ile Antalya ili Gazipaşa ve Alanya ilçesi ve köyleri. Üretim Tekniği: Muz bitkisi yapı itibariyle kökleri toprak altında yumrulara bağlı ana gövdeden oluşur.
Mutluluk meyvesi olarak bilinen muz, kemiklerin, kasların ve kalbin sağlığını koruyan bir bekçi. Muz alırken beneklilerinden alın diyen Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, fazla olgunlaşmış muzların antioksidan açısından iyi bir kaynak olduğunu belirtti.
Elbette ki birçoğumuza göre hala pahalı bir meyve olmasına rağmen neden bu meyvenin fiyatının ucuzladığını da düşünmek ve araştırmak gerekiyor. Yerli muzun ithal muza göre en büyük sıkıntısı görüntüsü. İthal muz raflarda pırıl pırıl gösterişli bir şekilde yerini alırken, yerli muzda çok çabuk lekeler oluşuyor.
1. Hindistan. Dünyanın en büyük 15 muz üreticisi listesinin başında Hindistan var.
Türkiye'de ise muz yetiştiriciliğinin yapıldığı iller Mersin, Antalya, Alanya, Bozyazı, Gazipaşa'dır. Türkiye'de en yoğun muz yetiştirilen ve muzuyla ünlü olan yerimiz ise Anamur'dur.
II. Standart bölge:Samsun, Sinop, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Kocaeli.
Toprak yapısının humus bakımından çok zengin, kumlu ve de killi olması gereklidir. Ayrıca toprağın genel geçirgen toprak olması muz meyvesi yetiştirilmesi için çok önem taşımaktadır. Muz meyvesi toprağın pH derecesinin de 6 ve ya 7 olduğu bazı yerlerde daha da verimli yetişir.
Anavatanı Güneydoğu Asya ve Uzak Doğu olan muz 1930'lu yıllarda Türkiye'de yetiştirilmeye başlandı. Muz, Akdeniz Bölgesi'nin hafif don olaylarının görüldüğü Mersin'in Anamur, Bozyazı, Antalya'nın Gazipaşa ve Alanya ilçelerindeki çiftçilerin en önemli geçim kaynağı arasında yer alıyor.
Muz meyvesinin 40 türü ve 250′ den fazla çeşidi vardır. Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcut. Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur. Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.
Kümeler halinde büyüyen muz, toplanmaya hazır bitkiden sarkan bir meyve olarak bilinir. Yaklaşık 5 adet muz 1 kg gelir.
İthal muz mu daha iyi yerli muz mu? ıthal muz genellikte ekvatordan gelir yerli muz anamurdan. ıthal muz daha uzun sürede kararir yerli muz daha kisa sürede. ıthal muz daha lezzetli gözükür ama yerli muz daha lezzetlidir.
eskiden muzlar eski yöntemlerle olgunlastirildi. maliyetli ve zahmetli. yani muz ağaçta ya da tarlada olgunlaşmaz. ham toplanır fakat şimdi özel fırınlarda hızlandırılmış işlemlerle daha çabuk sofralara geldiği için tadı tuzu yok bir nevi fermente sucuk gibi düşün.
Kararmış muz, içeriğinde yoğun oranda demir bulundurur. Bu özelliği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olarak kansızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar. Kısacası, kararmış muzu da kan yapan besinler arasına dahil etmekte hiçbir problem olmayacaktır.
- Suriye'de muz var mı? - Lazkiye'de yetişir, ayrıca Ekvator'dan gelir, biz alırız. Türkiye'de muz üretimi tüketimin % 2.7'sini karşılayabiliyor.
Muz yüksek sıcaklık ve neme ihtiyaç duyan bir bitki olması sebebiyle sıcaklığın -2 veya -3'ün altında olması durumunda yetişmez. Toprak yapısının ise humus bakımından zengin, kumlu ve killi olması gerekir.
Kırmızı muz: Kabuğu tamamen kırmızı olan buz muzlar, Güney Amerika, Asya ve Doğru Afrika'da yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri