Nitrik Asit Testi Nitrik asit, altınla herhangi bir etkileşime girmez ama metallerde renk değişimine sebep olur. Dolayısıyla elinizdeki altına derin bir çizik atıp üzerine nitrik asit damlatarak ürünün içinde neyin saklı olduğunu anlayabilirsiniz.
Altının gerçekliğini test etmek için en kesin yöntemlerden biri altını bir seramik üzerine sürtmektir. Seramiğin sırlanmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için bir tabağın arkasını kullanabilirsiniz. Altını hafifçe sürttüğünüzde eğer gerçek değilse siyah bir iz bırakır.
Altın alındığı zaman ilk olarak altın üzerinde yer alan damgalara bakılması gerekiyor. Altının üzerinde bir damga bulunmuyorsa, altının sahte olduğunu anlaşılır. Günümüze kadar gelen yöntemlerden biri de, altını ısırmaktır. Altın ısırıldığı zaman altın üzerinde herhangi bir iz oluşuyorsa, altın gerçektir.
Mıknatıs Testi
Altın, manyetik bir madde değildir. Bundan dolayı da altın takı veya külçeler, bir mıknatıs kullanarak test edilir. Eğer altın manyetik ise, o zaman altın sahte çıkar.
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar.
İlgili 43 soru bulundu
Altın ürünün yüzeyinde resmi damga gibi ürünün ayar ve imalatçısının kim olduğunu belirten bir ibare aramalısınız. Damga altının ya saflığını (1-999 ya da 0,1-0,999) ya da karat değerini, yani ayarını gösterir (10K, 14K, 18K, 22K, 24K vb..). Büyüteç kullanmanız bu işlemi kolaylaştıracaktır.
Altın aksesuarların kararmaması ve uzun ömürlü kullanılması adına çamaşır suyu ve deterjan gibi ev kimyasallarından uzak tutmanız tavsiye edilir.
Bu bağlar zayıfladıkça önce katı halde yumuşama, akabinde sıvı hale geçme ve en sonunda buharlaşma meydana gelir. Altın için de bu durum “normal şartlar altında” geçerlidir. 1,064°C'ye kadar ısıtılan altın erir ve farklı formlarda şekillendirilir.
Kuyumcular tarafından da kullanılan nitrit asit yöntemi, birçok bayan tarafından da kullanılır. Bu yöntem takının altın mı yoksa altın kaplama mı olduğunun anlaşılmasına yardımcı olur: Takının üzerine bir veya birkaç damla nitrit asit damlatılır. Eğer takıda bir renk değişimi yaşanıyorsa altın değil, altın kaplamadır.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.
Tuz ve karbonat ve sıcak su altın temizliğinde oldukça verimli sonuçlar veren bir karışım elde etmenizi sağlar. Yeterince derin bir kâsede kaynar suya tuz ve karbonat ilave ederek yeterince karıştığından emin olun. Akabinde parlatmak istediğiniz altınlarınızı bu karışım içerisinde 10 dakika banyo yaptırın.
Uzun süre kullanımlar sonucu altın takılarınız kirlenerek kararabilir. Kullandığınız kozmetik ürünler, cildinizdeki yağ oranı, ter ya da vücut parfümleri gibi dış etkenler altınların kararmasını hızlandıran unsurlardan sadece birkaçıdır. Kararan takılar eski parlaklığını kaybettiği için kullanılmak istenmez.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, buluntu eşyaya sahiplenmenin caiz olmadığına hükmetti. Kurul, büyükşehirlerde nüfus yoğunluğu sebebiyle sahibine ulaşılamayan buluntu eşyaların ise devlet yetkililerine teslim edilmesi tavsiye edildi.
Damga testinde altının üzerindeki damga detayları kontrol edilmelidir. Altının karatı ve saflığı gibi bilgileri imalatçı tarafından altının üstüne damgalanmaktadır. Eğer bir damga yoksa bile bu altın gerçek olabilir ancak profesyonel destek almadan bu tür altın ürünlerinin gerçekliğinden emin olmamalısınız.
Materyale damlatılan asit yeşil rengi alırsa elinizdeki nesne altın kaplama baz metal, altın rengine dönüşürse altın kaplama pirinç alaşım, süt rengine dönüşürse altın kaplama gümüştür. Nitrik asit materyal ile tepkimeye girmiyor ve rengi değişmiyorsa test edilen materyal gerçek altındır.
Altın, yüzyıllardır mücevher dünyasının en özel materyali olmuştur. İhtişamı, saflığı, zarafeti yansıtan; bu nedenle mücevher yapımında sıklıkla kullanılan altının saf hali parlak sarı bir renktir. Farklı alaşımlar ile karıştırıldığında rengi değişebilir.
Pirinç üzeri altın kaplamalar, tıpkı diğer metallerde olduğu gibi belirli süre sonra kararma yapmaktadır. Birey, kullanım şekline dikkat ederek belirtilen kararma sürecini hem geciktire hem de engelleyebilir.
Altın kaplama, beyaz altın ve çelik ürünler ise kullanılmamalıdır.
Elinizdeki altın zincir, yüzük, küpe gibi aksesuarların yüzeyine birkaç damla sirke damlatarak gerçekliğini test edebilirsiniz. 15 dakika sonra ürünü kontrol ettiğinizde renk değişimleri gözlemlediyseniz ürününüz sahte demektir.
Altın ve çelik takılar herhangi bir şekilde kararma yapmazlar. Fakat gümüş, alüminyum ve türevleri olan takılarınız havuz ya da denizde kararma sorunu yaratabilir.
Özellikle eski veya atıl durumdaki bilgisayar parçaları, cep telefonları ve diğer elektronik cihazlar içerdikleri altın içeriği nedeniyle altını bozan maddeler arasında yer alır. Diş Protezleri ve Takılar: Eski diş protezleri veya artık kullanılmayan altın takılar da altını bozan maddeler arasında sayılabilir.
Altın kolaylıkla çizilebilen, yamulan ve şekil alabilen yumuşak ve hassas bir madendir. Her ne kadar satıcılar bu yöntemi sevmese de eğer altını ısırdığınızda üzerinde diş izleri çıkıyorsa bu altının gerçek olduğunu gösterir. Sahte altınlarda ise diş izi çıkmaz.
Takılar, toza ve havaya temas etmesiyle birlikte altın parlaklığını kaybeder ve matlaşır.
Gümüş ve altını bir arada kullanırken, dengeli bir dağılım hedeflemelisiniz. Örneğin, gümüş bir kolye kullanıyorsanız, altın bir bilezik veya yüzükle bu kombini tamamlayabilirsiniz. Ancak her iki metali de aynı takı türünde (örn. iki kolye veya iki bilezik) kullanmaktan kaçının.
Eğer altın bir küpe, beyaz seramik bir tabak üzerine sertçe sürülürse altın renginde sarı bir iz bırakır. Bu test sonucunda eğer sarı dışında farklı bir renk çizgi gözlemliyorsanız, elinizdeki ürünün altın olmadığını söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri