Ya yediğimiz yiyeceklerden ya da vücutta meydana gelen bir hastalıktan dolayı ishal söz konusu olabilir. En bilindik ishal oluşumu; ıspanak, kabak, yeşil sebze grupları, süt, kuru fasulye yemeğinin aşırı veya düzensiz bir şekilde tüketilmesidir. Fakat bunlar dışında pek çok yiyecek ve içecek de ishale sebep olabilir.
Uzamış ishal bağırsağı ilgilendiren durumlar dışında sistemik bir hastalığın da habercisi olabiliyor.Tiroit bezinin aşırı çalıştığı hipertiroidizm, bazı tiroit kanserleri ya da bağırsağın sinirlerinin de hasarlanmasına sebep olan diyabet hastalığı ishale yol açabiliyor.
SOĞUK SU İÇMENİN ZARARLARI
Soğuk su sindirim sürecini yavaşlatır. Bu aynı zamanda mide ağrısına ve ishale de yol açabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Kilo verme yöntemlerinden biri ishal değildir. Tam tersine metabolizmanın yanlış çalışmasına neden olan durumlardan biridir. İshal olarak kilo vermeye çalışan kişiler yalnızca vücutlarında biriken suyu atmaktadır. Herhangi bir yağ yakımı ya da yağdan azalma meydana gelmemektedir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzman Doktor M.Fatih Mert, sıcak havaların çocuklarda ishal riskini artırdığını bildirdi.
Gıda zehirlenmeleri aniden başlamaktadır. Kontamine yani hastalık yapan çeşitli mikroorganizmalar bulunduran yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonrası 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilen ishal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı gibi semptomlara bazen vücut sıcaklığı artışı da eklenebilir.
Örneğin bazı kişiler heyecanlı, sıkıntılı anlarda ishal (diare) olur. Stresli durumlarda santral sinir sistemi ve diğer sinir sistemleri arasındaki yakın ilişki nedeni ile gerek direkt uyarı, gerekse salgılanan hormonlar aracılığı ile bağırsak hareketleri hızlanır. Bu da karın ağrısı ve ishale neden olur.
Sadece iki öğün tüketmenin mide ve bağırsak rahatsızlıklarını tetikleyeceğini kaydeden Doç. Dr. Alper Yurci, kabızlık, ishal, karın ağrısı ve şişkinlik problemlerinin yaygın görülebileceğine dikkat çekti. Sıvı ve lifi bir arada barındıran hoşafın, bağırsak ve mide için ideal bir beslenme olanağı sunduğunu kaydeden Doç.
Muz ishale iyi gelir mi? Potasyum bakımından zengin olan muz ishale iyi gelir. İshal günlerinin yol arkadaşı, kurtarıcı dostu muz; ishalden dolayı kaybedilen potasyumu dengeler.
Laktoz intoleransı ishale neden olur.
Laktoz, süt ve diğer süt ürünlerinde bulunan bir şeker türüdür. Bazı bireyler laktozu sindirmekte zorlanabilirler ve süt ürünlerini tükettikten sonra ishal olabilirler.
Bağırsakları temizlediği, zararlı bakterileri önleyerek ishal oluşumunu engellediği için gıda zehirlenmelerine karşı koruyucudur. Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamaktadır.
Bazı şekerler, sindirim sistemini bozarak müshil etkisi yaratabilir. Sakız, diyet gazozlar, diyet içecekler, şekersiz şekerlemeler, kahve kreması, ketçap, bazı diş macunları ve gargaralar buna örnektir.
Baş ağrısı, yüksek kan basıncı, kalp rahatsızlıkları, cilt rahatsızlıkları ve astım gibi fiziksel rahatsızlıklara yol açabilir. Bunun yanı sıra depresyon, anksiyete, uyku sorunları ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklara da öncü olması olasıdır.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
İrritabl barsak sendromunda sindirim sistemi beklenilen şekilde çalışmaz, diğer bir adıyla tarif edildiği gibi hassaslaşmıştır. Hassas barsaklar yemekle veya bazen yemekten ilişkisiz olarak karında kramplara, şişliklere neden olabilir. Bazen de yemek sonrası acil tuvalet ihtiyacına neden olabilir.
Ancak uzmanlar, döner yapılırken hijyen koşullarına ve pişirilme süresine dikkat çekerek, fazla pişirilen dönerin kanserojen risk taşıdığını, çiğ olarak tüketildiğinde ise başta ishal olmak üzere mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açtığını vurguladı.
İSHAL GÜNDE KAÇ KEZ OLUR? İshal, günlük dışkılama sayısının artmasında önemli etkendir. Sıvı ve yumuşak dışkılama meydana geldiği için yetişkin bir insansa günde 6-7 kez dışkılama olabilir. Bebeklerde ise bu durum farklı değildir.
Kusmak ise mide içeriğinin zorla, gönüllü veya istemsiz olarak ağızdan dışarıya boşaltılmasıdır. Birçok vakada asıl nedeni belirli olmakla birlikte, virüsler, sindirim sorunları, hamilelik veya hatta hoş olmayan bir koku gibi çok çeşitli nedenlerden dolayı tetiklenmesi mümkündür.
Dışkının sulu olması hatta bazen direkt su gibi olması bağırsakların sıvı emilimini gerçekleştirememesinden kaynaklanır. Sıvı kaybının çok yüksek orana çıkmasına neden olacağı için ishalin su gibi olması durumunda hekime danışılması faydalı olur.
Turist ishali, seyahat edilen bölgede tüketilen yiyecek ve içeceklerdeki mikroorganizmaların neden olduğu ishaldir. Özellikle sanitasyon koşullarının kötü olduğu afrika, güney amerika, Ortadoğu ve güney doğu asya'ya (Hindistan vb.) yapılan seyahatlerden sonra sık görülür.
Tedavi genellikle belirtilere yönelik uygulanmaktadır. Doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde ve doktorun önerdiği şekilde ilaç kullanılmalıdır. İshal kesici ilaçlar kullanılmamalıdır. İshal düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalarla ishal diyeti uygulanmalıdır ve hastanın ağızdan bol sıvı alması sağlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri