En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Kuru fasulye pişirmek istediğinizde her türden fasulye seçmeniz pek de doğru kabul edilmiyor. Eğer tam lezzetinde bir kuru fasulye yemek istiyorsanız, kısa boyda biraz tombulca İspir fasulyelerini tercih etmelisiniz. Et ile hazırlamak istediğinizde de yine etin kalitesi kendini hatırlatacak.
İspir kuru fasulyesi 31 Ocak 2011'de, Suşehri kuru fasulyesi ise 10 Haziran 2022'de Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi. Suşehri'nde Kösedağ'ın kaynak sularıyla 1600 rakım ve üzerinde yetiştirilen kuru fasulye, İstanbul, Ankara ve Samsun başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Cino (oturak) fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur.
Sarıkız (oturak) fasulye meyvesi hafif koyu yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Bol dökümlü olup her tür toprakta yetişe bilme özelliğine sahip bir fasulye çeşididir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Yeşili ve kurusu yenir.
Türkiye'de meşhur olan en iyi kuru fasulye Karadeniz ve Erzurum yöresine ait olan ispir kuru fasulyesi olarak bilinir.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi... ERZURUM - İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
Toprak özelliği ve kar suyu ile yetişmesi, dayanıklı, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı tüketicilerin en çok tercih ettiği fasulye çeşitlerindendir.
Aranızda isminin nereden geldiğini merak edenleriniz olacaktır. İspir fasulyesinin ismi yetiştirildiği bölgeden geliyor. Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor.
Horoz kuru fasulye; ince, uzun taneli ve lezzetli kuru fasulye çeşitidir.
Fasulyenin en kılçıksız olanı genellikle, eni en dar olanıdır. Ancak tekrar belirtelim ki ilk kural mutlaka renktir. Rengi sarımtrak yeşil olan fasulyeleri asla tercih etmeyin.
Çalı fasulye taneli değildir. Yumuşak ve uzun boyludur. Bölmeden de pişirilebilir. Zeytinyağlı fasulyenin olmazsa olmazıdır.
Ferasetsiz Fasulye Tohumu-Orta erkenci, sırık taze fasulye çeşididir. -Meyve uzunluğu 14 cm, genişliği 16 cm, yassı, hafif eğridir. -Daneleri irice ve barbunya tipindedir. -Lezzetli, kılçıksız ve çabuk pişer.
Anadolu Lezzetlerı İspir Kuru Fasulye 750 G - Migros.
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.
Çalı fasulyesi ise daha çok uzun ve yassı olandır. İçinde fasulye taneleri varla yok arasındadır. Aynı şekilde yemeklerde kullanılan çalı fasulyesi ayrıca konserve için de çok uygundur.
Beyaz renkli, ince-uzun taneli fasulye çeşididir. İnce kabuklu bir fasulye çeşididir. Lezzeti nedeniyle tercih edilir ve yemeklik olarak kullanılır. Çoğunlukla Mısır ve Arjantin'de yetişmektedir.
Battal Fasulye tane renkleri beyaz ve şekli dolgunca yassı olan , delik açıklığı 9mm olan elekte elendiğinde elek üstünde kalan taneleri içeren iri taneli fasulye türüdür. Bu fasulyeler Karaman ve Konya yöresinin fasulyesi olup, yurtdışında “Giant Beans” olaran adlandırılan iri fasulye grubundadır.
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
ALMAN AYŞE (SIRIK)
Güçlü bitki yapısına sahip lezzetli, kılçıksız sırık fasulye çeşididir. Baklalar düzgün ve tohum yatakları hafif belirgin olup oval yapıdadır. Bakla uzunluğu 18-20 cm, bakla eni 1,4 cm'dir. Uygun bakım koşullarında ortalama 2,0-2,5 ton/da verime sahiptir.
Boncuk Ayşe fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir . Her türlü toprakta yetişme özelliğine sahip olan bu çeşit açık tarla yetiştiriciliğne uygundur.
Kırmızı fasulye; böbrek şeklinde olup, genelde kırmızı renkte yetişir. Birçok vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. Kırmızı fasulye kan şekerini düzenler. Kan şekerinin düşmesine yardımcı olan protein bakımından zengin içeriğe sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri