Baldo pirinç ülkemizde yetişen en iri taneli ve en kaliteli pirinç çeşididir. Balıkesir Gönen bölgesinde yetişen baldo pirinç ağırlıklı olarak pilavlarda kullanılmaktadır.
"Baldo pirinç nerede yetişir?" diye soracak olursanız hemen cevaplayalım: Ürün, Balıkesir'in Gönen yöresinde yetiştiriliyor. İdeal boyuttaki taneleri sayesinde pişirildiğinde eşsiz kıvama sahip oluyor. En iyi baldo pirinç markası sayılan Duru Pirinç'in bu ürününe mutlaka şans vermelisiniz.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir.
Baldo pirinç, türlerine göre daha iri taneli bir pirinçtir. Kendine has bir kokusu olmayan bu pirinç mat renge sahiptir. Özellikle pilav yapımında kullanılan baldo pirinç, su çekme konusunda diğer türlere göre daha fazla su ister.
Türkiye'de pirinç Trakya ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Karadeniz'de en fazla Kastamonu'da ve batı Karadeniz'de pirinç yetiştirilir. Aynı zamanda Marmara bölgesinde Ergene Nehrinde, Meriç Nehrinde ve Edirne'de yaygın şekilde yetiştirilir.
İlgili 15 soru bulundu
Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Kastamonu'nun Tosya ilçesinde, kahvaltı sofralarında bile pirinç yer alıyor. Pirinç dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde vatandaşlar kahvaltıda da pirinç pilavı tüketiyor.
Baldo, 1977 yılında ıslahı tescillenmiş, İtalya'nın Piyemonte bölgesi kökenli orta taneli bir pirinç kültivarıdır.
"Pilavlık pirinç Baldo mu Osmancık mı olmalı?" diye düşünüyorsanız hemen yanıtlayalım: Her iki cins pirinç de pilavlık olarak kullanılıyor. İkisi arasında sadece pişirme farklı bulunuyor ve lezzet olarak birbirleri ile neredeyse aynı oluyor.
Ülkemizde Trakya bölgesinde yetişen Trakya Baldo Pirinç, pilav için en çok tercih edilen pirinç türlerindendir. Trakya Baldo, Gönen Baldo'ya göre daha ufak taneli ve daha ekonomiktir.
Ülkemizde Balıkesir, Gönen yöresinden tedarik edilen baldo pirinç tüketici tarafından en çok tercih edilen pirinç türüdür. Tat, lezzet ve pilav kalitesi olarak en üst düzeydedir ve su çekme kapasitesi yüksektir.
Diğer pirinçlere oranla düşük nişasta oranına sahip olması sporcuların basmati pirinci normal pirinçten daha fazla tüketmesine neden olmuştur. Basmati pirinç ıslatılır mı sorusuna nişasta olmadığı için yıkmaya gerek yoktur cevabı verilir.
Basmati pirinci gluten içermez.
Bu yüzden diğer pirinç türlerine göre hem daha sağlıklıdır hem de alerjen etkisi bulunmaz.
Yaklaşık 10.000 yıl önce, Çin'in Yangtze Nehri kenarında yaşayan avcı toplayıcılar, yaşam biçimlerini değiştirecek bir hamle yaparak üretime geçtiler ve pirinç yetiştirmeye başladılar.
Ana vatanı Hindistan'ın Punjab eyaleti olan basmati pirinç, Himalaya Dağları'nın eteklerinde yetişiyor. Himalaya Dağları'nın karlı sularından besleniyor. Pakistan ve Kuzey Hindistan gibi ılıman ve sulak ülkelerde yetişen basmati ithal ediliyor.
Aslen TR-427 ıslah koduna sahip pirinç varyatesi, modern ismini Çorum'un Osmancık ilçesinden alır. Osmancık-97'nin, markaların korunması ile ilgili 556 sayılı kanun hükmündeki kararnameye göre Türk Patent Enstitüsü'nce 14.12.2005 tarihinde marka tescili yapılmıştır.
amele beslenme düzeni. yanında yüklü miktarda protein aldıklarından. tatlı yemediklerinden. sebebi genel olarak çinlilerin basmati pirinci tüketmesidir. asya bölgesinde genellikle basmati pirinci tüketilir. bu pirinçte şeker 0'dır.
Çin, Rusya, Pakistan, Arjantin, Yunanistan, Hindistan, Ukrayna, ABD ve Myanmar ve Bulgaristan gibi ülkelerden pirinç ve çeltik ithalatı yapılıyor. TMO verilerine göre üretilen çeltik, tüketimin yüzde 75'ini karşılıyor. TÜİK ise Türkiye pirinç yeterliliğinin yüzde 67 olduğunu söylüyor.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Yerli Pirinç (1kg) Yerli tohumlardan üretilen, titizlikle yetiştirilen yerli pirinçlerimiz, hasat edildikten sonra herhangi bir beyazlatma, yağlama, koruyucu vb bir uygulamadan geçmeden paketlenerek size gelir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ithal pirinç neden daha ucuz? Çünkü GDO'lu tohumlarla verim artırılıyor. Bu nedenle GDO'lu pirincin maliyeti ve satış fiyatı doğal pirinçten çok çok ucuz.
Basmati pirincinin en önemli farkı ise pişerken kendi boyutunun iki katına çıkabilen bir tür olmasıdır. Bu iki pirinç de ülkemizde en çok tüketilen pirinç türü olan baldoya kıyasla daha sağlıklıdır. Bunun sebebi ise glisemik indekslerinin daha düşük olmasıdır.
Baldo pirinç ülkemizde yetişen en iri ve en kaliteli pirinçtir. Balıkesir Gönen bölgesinde yetişen baldo pirinç ağırlıklı olarak pilavlarda kullanılmaktadır.
Osmancık pirinç taneleri uzun, geniş, camsı ve mat bir görünümdedir. Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta eğer piyasada baldo olarak gördüğünüz pirinç fiyatları arasında aşırı fiyat farkı varsa bunun nedeni ya içermiş olduğu kırık tane miktarı ya da en çok yapılan hilelerden biri baldo içerisine orta tane pirinç karıştırılmış olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri