Nevşehir Simidi yöre adı ile özdeşleşmiş fırıncılık mamulüdür. Üretim metodu ve dış görünüşü ile farklılaşarak yöreyle ünlenmiştir. Nevşehir Simidi Türkiye'nin diğer illerinde üretilen simit şeklinden farklı olarak dikdörtgene yakın yuvarlak kenarlı olarak üretilir.
Rize simidi - kerkeli
Görüntüsüyle şaşırtan, susam kullanılmadan hazırlanan Rize simidinin Ruslardan Karadeniz mutfağına geçtiği söyleniyor. İnce ve sert yapısıyla diğer simitlerden ayrılan bu simidin fırından alınır alınmaz yenmesiyse en makbulü.
Simidin tarihçesi
Tarihi 1593 olan Üsküdar Şeriye Sicilinde, has undan yapılmış halka biçimindeki bir çeşit ekmek, "simid-i halka" olarak adlandırıldı. Padişah 2'nci Süleyman döneminde ise bir mutfak defterine, çörek ve ekmeğin yanı sıra saraya günde 30 simit tahsis edildiği yazıldı.
Simit aslında 1800'lü yıllarda Ermeniler tarafından bir kültür haline geldi. O yıllarda Ermenilerin Osmanlı toprakları içinde yaşaması simidin bizim kültürümüzle kaynaşmasına neden oldu.
Kastamonu Simidi ya da Kazan Simidi
Susam içermemesi nedeniyle “kazan simidi”, “sade simit”, “susamsız simit” ve “kel simit” olarak da bilinir.
İlgili 41 soru bulundu
Ankara Simidi
Ankara Simidinin koyu rengi yanık olmasından değil, pekmezleme işleminin büyük bir ustalıkla yapılarak hamur üzerine yapışması sağlanan pekmezin yarattığı esmerlikten kaynaklanır. Ankara Simidi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
"İzmit simidinin meşhur olmasının sebebi, simidin doyurucu olması ve pekmezinin özel hamuruyla kavrulmasıdır, İzmit simidini diğer simitlerden ayıran özellik pekmez ve susamdır, bu da İzmit simidini daha meşhur hale getirir ayrıca İzmit simidi sabah kahvaltısında en çok tercih edilen yiyecektir."
Yazdıklarının değil İzmir'in fazlası vardır. Simide gevrek denir, çekirdeğe çiğdem, sigortaya asfalya.
@MuzafferDumenci Simide simit denir, simit Ankara simididir.
Geçmişi 16. yüzyıla kadar dayanan İstanbul kaynaklı bir yiyecek olarak düşünülmesine rağmen Evliya Çelebi, 17. yüzyılda yazdığı seyahatnamesinde Balkan coğrafyasında da simidin varlığından bahsetmekte ve orada simide, gevrek denildiğini anlatmaktadır.
Rize simidi, bublik (booblik veya bublyk) (Rusça:бублик), (Ukraynaca:búblyk) veya kel simit (Lazca: kerkeli), susamsız bir simit türüdür. Simit, 19. yüzyılda Rusya'dan Bubrik adıyla Rize'nin Pazar ilçesine getirilmiş ve oradan yayılmıştır.
Bursa'lıların söylemiyle “tahanlı”sı yani tahinli pidesi ve Bursa simidi dillere destan olmuş bir fırın. Bursa'ya gidince mutlaka gidilmesi ve denenmesi gereken iki lezzet.
Daha önce tanesi 1,25 TL'den satılan susamsız simitin fiyatına 25 kuruş... Halk arasında Giresun simiti olarak bilinen susamsız simitin fiyatı zamlandı. Daha önce tanesi 1,25 TL'den satılan susamsız simitin fiyatına 25 kuruş zam yapıldı ve 1.5 liradan satılmaya başlandı.
İstanbul'da 3,5 liraya satılan 100 gramlık simit, Kasım 2022'de zamlanarak 5 lira olmuştu. Elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki artışın maliyetleri artırdığından yakınan esnaf yeni yılla birlikte 5 lira olan simidi 7-7,50 liraya satmaya başladı.
Kel simit, sadece susamsız olmasıyla değil yapılışındaki farklılıklar nedeniyle de klasik simitten ayrılıyor. Haşlama simit olduğu söylenen kel simit, un, su, tuz ve az miktarda mayayla hazırlanan ve börek hamuruna benzetilen bir hamurdan yapılıyor.
Pakfırın, Adana
Pakfırın özellikle gevrek, bol susamlı simitlerinin lezzeti ile şehirde oldukça ünlü.
Çünkü Ankara'da yetiştirilen Emir, Dimrit, Narince ve Kalecik Karası üzümleri çinko, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum açısından oldukça zengindir.
"Ankara simidi, diğer simitlerden daha lezzetlidir"
"Simidin günlük ve taze olması ve hamurunun herhangi bir şoklamaya maruz kalmaması Ankara simidinin farkını ortaya çıkarıyor. Gerçek Ankara simidi çıtır ve esmerdir. Bu özellik Ankara simidini diğer simitlerden ayıran temel özelliklerden biridir.
Belki gevrekten bile daha şaşırtıcı bulunan İzmirlilerin ay çekirdeğine çiğdem demesidir. Bu kadar lezzetli bir şeyi çekirdek diye geçiştirmek haksızlıktır. İşte bu yüzden İzmirliler çok daha zarif bir isim kullanır: çiğdem.
Her ne kadar 'Klorak' bir çamaşır suyu markası olsa da İzmir'de çamaşır suyuna klorak denir. Rumcadan gelen asfalya, sigorta kutusunun adıdır. İzmir'de evde elektrik ile ilgili bir sorun olduğunda sigortalar attı yerine asfalyalar attı olarak kullanılır.
6- Darı "Süt darı bunlar" lafını İzmirliler çok iyi bilir. Mısır denmez ona, darı onlar darı.
1331 yılında uçbeyi Akçakoca tarafından Osmanlı topraklarına katıldı. İl, Kocaeli adını ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti'ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey'in uç beylerinden olan Akçakoca'dan almıştır. Bu tarihten sonra kente, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adı verildi.
Bu simit yöremizde evlerde hazırlanmaz. Ekmek fırınlarında pişirilir. Uzun süre soğutucu da saklanabilir. Isıtılarak yenilebilir.
Kocaeli'nin Yöresel Yemekleri
Şehirlerden geçenlerin veyahut gelenlerin en çok aklına gelen şey genelde pişmaniyedir. Ayrıca, kente özgü “Değirmendere fındığı”, “Yarımca kirazı”, “Kandıra yoğurdu” ve “İzmit pişmaniyesi”, “İzmit simidi”, “Maşukiye armudu”, “Eşme ayvası”, kendin bilinen en önemli tatlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri