Ancak halen Türkiye'nin en ucuz benzini İstanbul Anadolu Yakası'nda satılıyor. Rafineriye olan yakınlık ve alternatif lojistik seçenekleri sayesinde İstanbul, Türkiye'nin en ucuz akaryakıtını tüketiyor. İstanbul'a kıyasla en pahalı benzinin satıldığı illerdeki fiyat farkı ise yüzde 4'lere ulaşıyor.
Çünkü İstanbul'da akaryakıt fiyatları diğer illere göre 5-6 kuruş daha ucuz. Bu ucuzluğun nedeni ise bölgenin büyük rafineri kaynaklarına yakın olması ve firmaların rekabet halinde olmasından kaynaklanıyor.
Türkiye'de motorinin litresi 1,1 Euro. Türkiye motorinin en düşük olduğu ülke. En pahalı ise 1,89 Euro ile İsveç'te. Motorin fiyatı Fransa'da 1,67 Euro; Almanya'da ise 1,63 Euro.
Aşağıdaki tabloya göre dünyanın en pahalı benzini Hong Kong'da tüketiciye sunuluyor. Hong Kong'u İzlanda ve Monako izliyor. Dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülkeler arasında Hollanda ve Norveç'te öne çıkıyor.
İlgili 37 soru bulundu
Karara göre kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan vergi tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükseldi. Otogaz da ise 5,77 lira ÖTV alınacak.
Ülkemizde petrol az bulunur, bu nedenle ülkemiz petrol ihtiyacının önemli bir kısmını dış ülkelerden karşılar. Ülkemizin petrol ihtiyacını karşılamak için en çok Irak, Rusya Federasyonu ve İran'dan petrol temin edilmektedir.
BENZİNDE ÜRETİM FAZLA
Bu yılın mayıs ayında, Türkiye'deki rafinerilerde işlenen benzin miktarı 530 bin 966 ton iken, aynı ayda ise benzin tüketimi 269 bin ton oldu. Böylece Türkiye işleme maliyetlerini kendisi gerçekleştirdiği için benzinin ucuz kalması sağlanıyor.
TÜRKİYE MAZOTU HANGİ ÜLKEDEN ALIYOR? İthalata bağlılık oranı %93,6 olarak gerçekleşmiştir. Bazı ülkelerin Türkiye'nin 2015 petrol ithalatı içindeki oranı şöyledir; Irak %29, Rusya %18, İran %14, Hindistan %8, Suudi Arabistan %6,5, İsrail %4,5, İtalya %4, Yunanistan %3,5.
Uluslararası piyasalardaki fiyatlar ve Türkiye'deki üretim tesisleri, mazotun benzinden daha pahalı olmasını etkileyen sebeplerden. Dünya genelinde mazot fiyatlarının yükselmesi ve bunun yanı sıra ülkemizdeki üretim tesislerinin, mazot arzını karşılayacak kadar yeterli olmaması fiyatların artmasına neden oluyor.
AA muhabirinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) son açıkladığı benzin ve motorindeki tavan fiyat listesinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'de akaryakıt fiyatının en yüksek olduğu il Hakkari. Hakkari merkezde benzinin litresi 4,63, motorinin litresi 4,04 liradan tüketicilere sunuluyor.
TP Mobil'in geçerli olduğu tüm Türkiye Petrolleri istasyonlarımızda uygulama aracılığıyla akaryakıt alımlarınızı güvenle gerçekleştirebilirsiniz.
Opet'in birincilik koltuğuna yerleştiği ankette Shell ikinci sırada yer alırken, Petrol Ofisi ise üçüncü olarak seçildi.
Petrol üreticisi Latin Amerika ülkesi Venezuela'da benzin neredeyse sudan ucuz. Litre fiyatı 0,02 dolar.
Yine Global Petrol Prices verilerine göre, 10 Temmuz 2023 itibarıyla 42 Avrupa ülkesi arasında en ucuz benzin satılan 3. ülke Türkiye oldu.
Nisan 2017 tarihinde Zülfikarlar Holding'e bağlı akaryakıt dağıtım şirketi Turkuaz Petrol tarafından, 2016 yılının en büyük satın almasıyla özelleştirilen TP Petrol Dağıtım A.Ş, bugün faaliyetlerini Türkiye Petrolleri markasıyla sürdürüyor.
Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını (1/7) karşılamaktadır. Geri kalan kısmı dışarıdan karşılanmaktadır. Türkiye'de ham petrolün arıtılması için rafineriler kurulmuştur.
EPDK | Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu.
2023'ün ilk altı ayında üretici enflasyonu yüzde 14,82 oldu. Şu an litrede benzinde 2,5 TL, motorinde ise 2,06 TL maktu ÖTV alınıyor. Bu ÖTV'ye bir de yüzde 18'lik KDV uygulanıyor. Teklifin önümüzdeki günlerde yasalaşmasının ardından bir litre benzinde maktu ÖTV 2,9 TL'ye yükselecek.
Motorin; mazot olarak da bilinen bir akaryakıt çeşididir. Karbon ve hidrojenden oluşan bu akaryakıt çeşidi, dizel motorlu araçlarda kullanılır. Motorinin kaynama noktası oldukça yüksek, buharlaşma eğilimi de hayli düşüktür.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en büyük petrol üreticisi olmasının yanı sıra günde 8 milyon varilin üzerinde petrol ithal etmektedir.
Venezuela, 300 milyon varilden fazla kanıtlanmış rezerv ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip. Dünya'daki kanıtlanmış petrol rezervi 2019 yılı içinde gerçekleşen tüketime rağmen yeni keşiflerle 2020 yılında bir önceki yıla göre artış sağlamış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri