Tip 1 Su ( Ultrasaf Su/Ultrapure Water) Laboratuar suyunun en saf derecesi olan Tip I su, ultra saf su olarak da adlandırılır. 25 ° C'de 18.2 MΩ-cm dirençle, ultra saf (Tip 1) su, analitik laboratuvarlar için bir gerekliliktir.
Saf su, içerisinde önceden var olan minerallerin destilasyon, damıtma, ters ozmoz, iyon değişimi, filtreleme gibi tekniklerle alınmış su demektir. Saf suyun içerisinde özellikle çocuklar ve yaşlılar için gereken sülfat, magnezyum, bikarbonat, klorür, kalsiyum gibi mineraller yoktur.
Kaynamış su saf su mudur? Kaynamış su saf değildir. Ancak kaynamış suyun buharı damıtıldığında belli oranda saf su elde edilmesi mümkündür.
Saf suyu, bir bardağa konulması halinde, bakılarak ayırt etmek mümkün değildir. Ancak içilirse saf su olduğu anlaşılır. Çünkü içerisinde mineral bulunmadığından dolayı, ağızda yavan ve buruk bir tat bırakır. İçilmesinde zarar yoktur ancak yarar da yoktur.
Yapısında kendinden başka madde bulunmayan ve özellikleri her noktasında eşit olan maddeler saf madde kabul edilmektedir. Bu özellikler dikkate alındığında içme suyunun saf özellikte olduğu ortaya çıkmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Saf su, laboratuvarlarda kullanılan su; organik ve inorganik maddelerden arındırılmış damıtık (distile). Hemen her çözelti ve çalışma damıtık su ile yapılır. Çeşme suyu kullanılmışsa bunu belirtmek gereklidir. Pratikte en fazla bir defa damıtılmış su kullanılır.
Yağmur Suyu Kalitesi:
Hava içinde bulunan su buharını teorik olarak “saf su”, yani saf H₂O olarak kabul edebiliriz. Yağmur damlası da bu saf su buharının yoğunlaşması ile meydana geldiğine göre, yağmur damlasını da teorik olarak “saf su” olarak kabul etmemiz mantıklıdır.
Arıtma sonrası elde edilen bu tür sular, neredeyse saf ya da damıtılmış su niteliği taşıyor. Saf su, sağlıklı ve doğal demek değildir.
Suyun içindeki kalsiyum, kireç, karbonhidrat, florür, sülfat, kalsit, aragonit, magnezyum gibi maddeler ayrıştırılır ve saf su elde edilir. Evlerimizde veya herhangi bir ortamda tükettiğimiz sular kesinlikle bir saf su değildir. Saf su içerisinde mineral veya herhangi bir element barındırmadığı için içilemez.
Bilgi. Klima yoğuşma suyu, klimadan çıkan su saf sudur. İçilmesi uygun değildir. Ütü vb. saf su kullanımına uygun alanlarda kullanılabilir.
Açılan şişe ve damacana içerisinde uzun süre tüketilmeden bekletilen veya bardakta bekleyen su bayatlayabilir. Hem musluk suyu hem de şişe veya damacanada satılan içme sularının içerisinde sağlığı tehdit eden bazı maddeler bulunabilir veya su bekledikçe oluşabilir.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
Doğada hiçbir şekilde saf suya rastlamak mümkün değildir. Pek çok alanda saf su kullanılması gerekir. Özellikle teknolojinin ilerlemesi ile birlikte saf suyun kullanım alanlarında da artış olmuştur. Kimya ve makine sektöründe saf su kullanımı çok fazla tercih edilmektedir.
İnsan eli ile oluşturulan saf su hipotonik özellik gösterebilir. Bu özelliği de hücre ile temasında hücreye zarar verebilir, hücreyi şişirebilir ve patlatabilir. Bu durumlar oluşabileceği için saf su insan için zararlı bir madde olarak uzmanlar tarafından açıklanmıştır.
Su yumuşak, kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Hastalık yapıcı zararlı mikroorganizmalar içermemelidir. Sularda suya kötü koku ve tat veren fenol ve yağ gibi maddeler bulunmamalıdır. Demir, hidrojen sülfür ve mangan gibi elementleri içermemelidir.
Saf su içinde önceden var olan minerallerin, damıtma gibi yöntemlerle, alınmış olduğu sudur. Saf su içinde özellikle çocuklar ve yaşlılar için gerekli olan, kalsiyum, magnezyum, bikarbonat, sülfat, klorür gibi mineraller bulunmaz. Sertlik değeri çok düşük olan sular, (örneğin yağmur suyu) bir tür saf su sayılır.
Arıtılmış su ile duş alınır mı konusunda ise kesinlikle evet cevabı verilir. Temiz ve hijyenik su sayesinde cildimiz pürüzsüz hale gelir. Bu sayede gereken mineral ve vitaminler alınır. Su arıtma muslukları sayesinde sadece mutfağınızda değil banyonuzda da arıtılmış suyla buluşabilirsiniz.
Akü suyu asit bir yapıya sahiptir. Daha doğrusu akü içerisinde yer alan asit, aynı zamanda akü suyu olarak bilinir. Bu sebepten dolayı akü içerisinde akü suyu ekleme yapılırken çok dikkat etmek gerekmektedir. Böyle durumlarda eksilen akü suyu adına saf su eklenmesi yapılır.
Saf Su Nerelerde Satılır? Saf su eczanelerde, medikal marketlerde, araba sanayilerinde ve kimya sanayilerinde satılmaktadır.
Su arıtma cihazları ile sağlanan arıtma su bu maddeleri barındırmaz. Arıtma su ne musluktaki ne de damacanadaki zararlı maddeleri barındırır. Bu sebepten ötürü de son derece sağlıklı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra filtrelenmiş, arıtılmış suların birçok hastalığın oluşumunu engellediği de bilinmektedir.
Arıtma suyu eğer filtreler orjinal ve sudaki eksik mineralleri tamamlıyorsa sağlıklıdır. Musluk suları içerisinde birçok ağır metaller barındırdığı için içilemez. Bu durumda içerisindeki ağır metallerin ve zararlı minerallerin yok edilmesi gerekmektedir.
En sağlıklı su arıtma sistemi olarak kabul gören ters ozmoz su arıtma sistemleri dünyanın hemen her yerinde doktorlar tarafından öneriliyor.
Saf su elde edilebilmesi için bildiğimiz çeşme veya kaynak sularının laboratuvar ortamlarında bir çok farklı kimyasal işlemden geçmesi sonucu elde edilmektedir. Saf su, doğal ortamda bulunmaz. Doğada laboratuvar alanlarında insanlar tarafından üretilen saf suya en yakın su, yağmur suyudur.
Ayrıca yapılan araştırmalara göre kaynatma işlemi sudaki minerallerin de ortadan kalkmasına yol açar. Bununla birlikte kaynatma işleminin ardından klor ve ağır metallerin ortadan kalkması mümkün değildir. Bu nedenle kaynatılmış suyun da içilmesi de doğru değildir.
Antifrizi seyreltmek için de saf su kullanılır. Saf suda kireç olmadığından ince kanalların tıkanması engellenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri