Dişlerinizin ve diş etlerinizin temizliği için en iyi diş fırçası yumuşak, ucu yuvarlatılmış ya da parlatılmış kılları olanlardır. Sıkı ya da sert diş fırçaları diş eti dokularınızı zedeleyebilir.
Diş fırçasının sapı kadar baş biçimi ve kılların biçimi de önemlidir. Fırçanın bas kısmı sivri ya da dikdörtgen biçimde olmalıdır. Fırçanın kılları ise yumuşak, uçları oval ve parlatılmış şekilde olmalıdır. Aksi durumda dişleriniz kıllardan zarar görebilir.
Elektrikli diş fırçalarının manuel diş fırçalarına kıyasla daha fazla plak temizlediği ve daha eksiksiz bir temizlik sunduğu görülmüştür. 1 Plak bakterileri düzgün bir şekilde temizlenmezse diş eti hastalığına, diş çürümesine ve hatta diş kaybına neden olabilir.
Uzmanlara göre diş fırçasının ömrü üç aydır. Sağlıklı dişler ve gülüşler için kesinlikle üç ayda bir diş fırçasının değiştirilmesi gerekir. Bir süre sonra diş fırçanızın kıllarının yanlara doğru ayrılmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz.
Ortodontik diş fırçası seçimi de orta sertlikte fırça kıllarına sahip olan ya da yumuşak kıllara sahip olan ürünler arasından yapılmalıdır. Sert kıllara sahip fırçaların dişleri daha iyi temizlediği bilgisi doğru değildir. Yumuşak ve nazik hareketlerle dişlerin fırçalanması gerekiyor.
İlgili 30 soru bulundu
Çoğu diş hekimi diş fırçanızı yaklaşık her üç ayda bir değiştirmenizi önermekte ve American Dental Association (ADA - Amerikan Diş Hekimleri Birliği) diş fırçanızı yaklaşık olarak her üç ila dört ayda bir veya kılları aşınmışsa daha erken değiştirmenizi tavsiye etmektedir.
İdeali 2 kere fırçalamaktır. Bazen çok fırçalamanın daha iyi olduğunu düşünen hastalarımız oluyor (günde 4-5 kere). Diş kayıpları günde 2 kere fırçalayan hastalara göre çok daha fazla oluyor. Çürük sebebi ile değil ama diş eti çekilmesiyle dişler desteğini kaybediyor ve çekime gidiyor.
Dişlerinizin ve diş etlerinizin temizliği için en iyi diş fırçası yumuşak, ucu yuvarlatılmış ya da parlatılmış kılları olanlardır. Sıkı ya da sert diş fırçaları diş eti dokularınızı zedeleyebilir. Diş fırçasının büyüklüğü ve biçimi, her dişe ulaşabilecek şekilde olmalıdır.
parodontax Tam Koruma ile günde iki kez fırçalama ile diş etinizi korumaya yardımcı olur.
Kumaş parçası: Temiz ve yumuşak bir kumaş parçası, kağıt havlu, bir parça müslin bez,bir parça gazlı bez ya da bir kahve filtresi gibi bulabildiğiniz bir nesneyi kullanarak bakteri plağını kaldırabilir ve nefesinizi tazeleyebilirsiniz. 3. Karbonatlı gargara: Karbonatla fırçalamayı hiçbir zaman tavsiye etmiyorum.
Özellikle aşırı güçlü bir modda kullanıldığında, şarjlı diş fırçaları diş minesine zarar verebilir ve diş hassasiyetine neden olabilir. Ayrıca, sert kılların kullanılması da diş etlerinin çekilmesine ve diş hassasiyetine neden olabilir.
Elektrikli diş fırçası kullanımı, dişlere zarar vermiyor fakat elektronik diş fırçalarını yanlış bir şekilde kullanmak diş hassasiyeti ve diş eti çekilmesi gibi durumlara neden olarak dişlerde önemli zararlara neden olabiliyor.
Fırçaya alışma aşamasında fırça hareketlerini daha iyi hissedebilmek adına yoğun mentol içeren diş macunu kullanmadan, yalnızca fırçayı biraz ıslatarak dişlerinizi temizleyebilirsiniz. Diş macunu kullanmasanız da, dişlerinizde aynı ölçüde temizlik sağlayabilirsiniz.
Diş fırçası, diş fırçalama işlemi öncesi ıslatılmamalıdır. Çünkü diş fırçasının kılları ıslatıldığı zaman sertliğini kaybedecektir. Diş macunun köpürmesi için gerekli sıvı tükürük tarafından sağlanacaktır.
Diş fırçası kıllarının orta yumuşaklıkta olması yeterlidir. Uygun temizliği sağlayacak sertlikte olması kâfidir. Doğru fırçalama tekniklerini bildiğinizden eminseniz, diş fırçası kıllarının düzeni çok da önemli değildir. Diş fırçası sapının da elinize iyi oturacak şekilde olması idealdir.
Olmazsa olmaz diş minesini koruyucu madde florür bulunmalı, Diş çürümesine sebep olacak şekerli tatlandırıcılar bulunmamalı, Gliserol ve sorbitol gibi diş macunun kurumasını engelleyen maddeler yer bulunmalı, Dişinizin ihtiyacınıza ya da dişinizin yapısına uygun bir formül barındırmalı.
Tuzlu su ile gargara yapın
En eski yöntemlerden biri olan tuzlu su ile gargara yapmak diş eti çekilmesine iyi gelir, kanamayı azaltır.
C Vitamini bakımından zengin yiyecekler.
Çilek, havuç ve C Vitamini oranı yüksek olan yiyecekler bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmaz, diş ve diş etlerinizin de sağlıklı olmasını sağlar.
Dişlerimizin arasındaki gıda artıklarını temizlemenin yöntemlerinden biri de ağız gargarası yapmaktır. Gargara diş fırçalamanın yerine geçemez. Gargara diş fırçalanmasının yardımcısıdır, diş fırçasının tamamlayıcısıdır. Dişler mutlaka fırçalanmalı, ağız gargarası dişler fırçalandıktan sonra yapılmalıdır.
Diş fırçası seçimi çok önemli
Diş fırçası, ağız bakımında mekanik temizlik sağladığı ve diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının başlıca nedeni olan plağı uzaklaştırdığı için ağız bakımının olmazsa olmazıdır.
İnceltilmiş kıl uçları diş aralarında daha etkili temizlik yapmaya yardımcı olur. Özel tasarımlı yumuşak doku halkaları dil temizliğine yardımcı olur. Hassas diş ve diş etlerine sahip kişiler için özel olarak üretilen Difaş Extra Soft, ekstra yumuşak ve inceltilmiş kıl uçlarıyla daha yumuşak bir fırçalama sağlar.
Kahvaltıdan önce neden diş fırçalanır? Dr. Apoena de Aguiar Ribeiro'ya göre sabah uyandığında insanın ağzındaki bakteri seviyesi en üst seviyeye çıkıyor ve "bu yüzden uyandığımızda ağız kokumuz olur" diyor. Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bu bakterileri temizlediğini söylüyor.
Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Diş fırçaladıktan sonra ağızdaki bakteri sayısı azalmaz. Artar. Çünkü diş fırçasının yerinden kaldırdığı bakteriler salyaya geçer. Bu sebeple ağız su ile bol yıkanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri