Ortodonti tedavilerinde en çok kullanılan diş teli çeşidi metal braket seçeneğidir. Diğer diş tellerine göre metal braketler daha sağlam yapıda ve daha uygun fiyattadır. Üstelik sağlam olmaları sebebi ile diş tedavilerini diğer diş tellerine göre daha kısa zamanda tamamlayabilirler.
1. Seramik ile metal yüzeyler arasında sürtünme miktarının aynı olmaması ve seramiklere bazı kuvvetlerin daha yavaş yüklenmesi gerektiğinden dolayı estetik braketlerle tedavinin biraz daha daha uzun sürebilmesidir. 2. Seramik/estetik braketlerin maliyetinin metal olanlara göre daha yüksek olmasıdır.
Invisalign tedavisi daha uzun aralıklı ve daha kısa kontroller gerektirdiği için randevulara vakit ayırmakta zorlanan hastalar için kolaylık sağlar. Diş teli tedavisi ise, daha büyük kapanış sorunları, geniş boşluklar ve büyük kök hareketleri gerektiren durumlarda tercih edilmektedir.
Ortodontik diş teller 4 çeşitten oluyor bunlar: Porselen diş teli, metal diş teli, lingual diş teli ve şeffaf plak olmaktadır.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar. Kullanılan malzemeye göre ücret talep edilebilir. Bu oran da 2000-4000 TL arasında değişiklik gösterir.
Hastanın hayatını etkileyebilecek derecede ağız içerisinde problem var ise; bu problemlerin diş teli ile tedavisini devlet üstlenmektedir. Doğum kaynaklı veya sonrasında gelişen sebepler ile diş teli kullanımı zorunlu hale gelmiş ise; devlet tedaviyi karşılamaktadır.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir. Tedavi süreci hastalar açısından estetik kaygılarla başlasa da, diş hekimi ve ortodontist açısından dişlerin daha sağlıklı ve doğru pozisyonda olması amaçlanmaktadır.
Genel olarak, şeffaf plak tedavisi geleneksel diş teli tedavisine kıyasla daha pahalı olabilir. Diş teli tedavisinin maliyeti, kullanılan braket türüne (metal, seramik, lingual vb.), tedavi süresine, hekimin deneyimine ve kliniğin konumuna bağlı olarak değişebilir.
2023 yılında şeffaf plak fiyatları 12.000 TL ile 20.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
ŞEFFAF PLAK TEDAVİ FİYATI NEDİR? 2023 yılında Şeffaf plak fiyatları, çapraşıklığın boyutuna tedavi süresine göre ortalama 18.000-40.000 tl arasındadır.
Braket Kırılması
Dişlerin üzerine yapışan braketler, bazen sert gıdaların tüketilmesi, darbe alması, sert yiyecek çiğnenmesi, ağızda yabancı bir cisimle temas etmek veya düzenli diş fırçalama işleminde aşırı güç uygulamak sonucunda yerlerinden çıkabilir.
Şeffaf diş teli; diş çarpıklığı, diş ayrıklığı, diş yamukluğu gibi ağız ve çene yapısını etkileyen diş sorunlarının tedavisinde metal diş teli yerine kullanılır. Şeffaf diş teli, aynı zamanda dişin kendi rengine çok yakın olmasından dolayı bazı kişiler tarafından daha estetik bulunur ve bu yüzden tercih edilir.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Diş çekimi gereken tedavilerde çekimler tamamlanır ve diş telleri takılır. Öncelikle üst çeneden tedavi başlar ve aylık olarak kontroller devam eder. Birkaç ay sonra alt çeneye de teller takılır. Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır.
Diş tellerinin takılma süresi uygulanan yönteme göre değişmektedir. Dişlerin üzerine ortodonti uzmanı tarafından tek tek yapıştırılan direk yöntem ile eğer herşey tek seansta yapılacaksa 1.5 saat civarında sürmektedir. Bazan tek çene ile başlanmakta, bazan azı dişleri daha sonra yapıştırılmaktadır.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Her yaşta diş teli takılabilir. Hastalarımızda genelde 'ben 30 yaşındayım tel takamam' gibi ön yargı olabilmektedir. Halbuki diş teli tedavisinin yaşı yoktur. Yeterki hastanın sistemik durumu ve diş ile dişi çevreleyen diş eti, kemik gibi dokular sağlam olsun.
İskelet ve çene yapısının esnek olduğu çocukluk dönemlerinde gerçekleştirilen diş teli tedavilerinde kısa süreler içinde sonuç almak mümkündür. Çocukların diş yapısındaki bozuklukların büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 6-9 ay tedavi süresi ön görülebilir. Bazı durumlarda bu sürenin 2 yıla kadar çıkması beklenebilir.
Metal ya da porselen diş teli fiyatları ne kadardır? Güncel diş teli fiyatları 2023 yılında; tek çene diş teli fiyatları 8.000-12.000 TL aralığında, Çift çene diş teli fiyatları ise 12.000-22.000 TL aralığında uygulanmaktadır.
Son zamanlarda kamu hastanelerinde ve kliniklerde hastalara verilen ortodonti hizmetlerinin yetiştirilememesi ve bekleyen kişi sayısının çokluğundan dolayı SGK, özel hastanelerde bu tedavileri yapan kişilerin ücretlerinin bir kısmını karşılamaya başlamıştır.
Diş teli öncelikle bozuk olan diş yapısını düzeltmek, çapraşıklıkları gidermek amacıyla uygulanan tıbbi bir müdahaledir. Ayrıca ayrık dişlere sahip olan kişilerde, dişi çıkmayan ve kırık dişi olan hastalarda diş teli tedavisi uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri