En güvenilir doğum kontrol yöntemi Kadının doğum kontrol hapı kullanması (unutma olmaksızın ve doktor önerisi ile) veya rahim içi araç şu an sık kullanılan güvenilir metotlar olarak kabul edilmektedir.
Kondom (Prezervatif, Kılıf, Kaput)
Cinsel ilişki sırasında, meni içindeki erkek tohum hücrelerinin (sperm) kadının vajinasına geçmesini engeller. Doğru kullanıldığında oldukça etkilidir. Her cinsel ilişki için YENİ, KULLANILMAMIŞ BİR KILIF kullanılır.
Bu yöntem, ilişki sonunda erkeğin penisini dışarıya çekerek vajinanın dışına boşlaması olarak tanımlanıyor. Yapılan araştırmalar, dünya genelinde çok sayıda çiftin bu yöntem ile korunduğunu söylüyor.
Bu çok yüksek bir risk buna karşılık en garantili doğum kontrolü şu anda dünyada, tüplerin bağlanması yani kadının her iki tüpünün bağlanması ve her ikisinin yakılması veya deri altı implantları veya hormonlu spiral bunlar şu anda en güvenli doğum kontrol yöntemleri.
İlgili 32 soru bulundu
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
Doğum Kontrol Hapı
Bu durumda spermin dölleyeceği yumurta oluşumu sağlanmadığı için, hamilelik gerçekleşmez. Doğum kontrol yöntemleri içerisinde, en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Hapların düzenli kullanımıyla hamilelikten korunma %99'a kadar etkili olur.
Diyanet'in 2016 yılı takviminde bu konuda şu yanıt verildi: “Hap kullanmak, deri altına hormon düzenleyici yerleştirmek, kondom kullanmak, azil (geri çekilmek) gibi yöntemlerle hamileliğin önlenmesi, sağlığa zararlı olmadığı sürece dinen bir sakıncası yoktur.
En iyi doğum kontrolünde özellikle hormonlara dayalı yöntemler gebeliği engelleme açısında en iyisi olarak kabul edilir. Doğum kontrol aşıları, doğum kontrol hapları, vajinal halka ve rahim içi araçlardan hormon salgılayan Mirena bu sınıftan kabul edilerek başarılı bir korunma yöntemi sağlar.
GERİ ÇEKME (Coitus İnterruptus)
Geri Çekme yöntemi cinsel ilişki sırasında tam ejekulasyon (boşalma) anı geldiğinde erkeğin penisini geri çekerek “dışarıya boşalmasına” verilen isim ve gebelikten korunma yöntemidir. Türkiye de çiftler arasında en sık kullanılan geleneksel korunma yöntemidir.
Kadınlar cinsel birleşmeden 24 saat önce vajinalarına soğan ve sarımsak yerleştiriyorlardı. Bunun amacı ise kadınlar ertesi gün genizlerinde soğan ya da sarımsak kokusu hissetmezlerse tüplerinin kapalı olduğunu anlıyorlar ve bu şekilde bir koruma sağlamış oluyorlardı.
Streç film ve eldivenler kondom gibi birer bariyer. Yani hastalık geçmesini engelleyen kaleler. Streç filmin cinsel organlar, kalçalar ve karın bölgesine birkaç kat sarılması, elle uyarımlar yapılırken eldiven kullanılması güvenli seks için birer çözüm. Ancak bir kez kullanılması gerektiğini unutmamak kaydıyla.
Aslında başlangıçta yeni evli çiftlerin en çok tercih etmeleri gereken yöntem doğum kontrol haplarıdır. Evlilik hayatına adapte oluncaya kadar ve eşlerin birbini cinsel yönden tanıyıncaya kadar gereken kısa bir sürede kullanılabilecek en uygun yöntemdir. Örneğin 2-6 ay arası kullanılabilir.
Erkeğin boşalmadan önce penisini geri çekmesi ve dışarı boşalması şeklinde uygulanan bu yöntem etkili doğum kontrolü sağlamaz. Doğru şekilde uygulandığı zaman bile başarı oranı %73'tür yani bu yöntemi uygulayan 100 kadından 27'si bir yıl içinde gebe kalmaktadır.
"Erkeklerde doğum kontrolü amaçlı kullanılan 3 yöntemden bahsedebiliriz: Geri çekme yöntemi, prezervatif (kondom) ve vazektomi."
En zararsız olarak kabul edilen doğum kontrol hapları genellikle düşük dozlu olanlardır. Örneğin, Loestrin 24 Fe ve Yaz gibi markalar genellikle en az yan etkiye sahip olarak kabul edilir.
Sağlığa zararlı olmamak şartıyla deri altına hormon düzenleyici yerleştirmek (implant), kondom kullanmak, azil (geri çekilmek) gibi yöntemlerle hamileliğin önlenmesinde dinen bir sakınca yoktur.
Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, ideal ve mükemmel kullanımda dahi, prezervatifle gebelik riski % 2 civarındadır. Ancak toplumda prezervatifle ek yöntem olmadan korunurken gerçekte görülen gebelik oranları ise bunun çok üzerinde, yaklaşık %15 civarındadır.
Doğum kontrol haplarının en önemli dezavantajı cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamamasıdır. Bu tür enfeksiyonlardan korunmak için doğum kontrol hapı ile gebelikten korunan kadınların ek olarak prezervatif kullanımına özen göstermesi gerekir.
Hormonlarla birlikte çalıştıkları için doktorunuzla hangi hapı kullanmanız gerektiğini konuşun çünkü çok fazla tür ve yanıtlanacak çok soru var. Hap, gebeliği önlemede etkili olsa da cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemez. Bunu Durex prezervatiflerle birleştirmek her ikisini önlemek için etkili bir yöntemdir.
DOĞUM KONTROL İĞNESİ KULLANIMI
Üç aylık iğneler östrojen hormonu içermezler ve sigara kullanımı veya diğer nedenlerle östrojen hormonu kullanması sakıncalı olan kadınlar üreme çağının bitimine kadar bu yöntemden faydalanabilirler.
Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır? İlişki esnasında prezervatif yırtılması, korunma uygulamadan ilişkide bulunulması, içe boşalma gibi durumlarda uygulanan etkili bir yöntemdir.
Adetin ilk günüyle beraber ilk 8 gün güvenli günlerdir. 9 ila 18. günler en az güvenli olan günlerdir çünkü yumurtlama gerçekleşir. Bu sürede cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Takvim yöntemi ile doğum kontrolünün cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumayacağını akılda tutun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri