Dünya Sağlık Örgütü'nün aynı raporuna göre Türkiye'nin havası en temiz illeri ile sırasıya şöyle; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak illeridir.
Peki Türkiye'nin en temiz ve en kirli şehirleri hangileri? Türk Toraks Derneği açıklamasına göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlar bazında havası tek temiz kent Rize oldu.
Hava kirliliği Türkiye'de trafik canavarından 8 kat daha fazla insan öldürüyor. Türk Toraks Derneği açıklamasına göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlar bazında havası tek temiz kent Rize oldu.
Türkiye'de hava kirliliğinin en yoğun ölçüldüğü kent yine Iğdır oldu. Iğdır'ın PM2.5 ortalaması 47,2 olarak ölçüldü. Iğdır'da Ocak ayında PM 2.5 kirliliği 117,2 ile dünyanın en kirli havasını soluyan kentlerin ortalama değerine yaklaştı.
Zürih, İsviçre
Dünyanın en temiz havaya sahip şehri Zürih'tir. Kirlilik durumu, 12 aylık bir süre boyunca ölçülen ortalama PM2.5 seviyeleri temelinde belirlenir. Ve bu İsviçre şehri yıllık 0,51 µg/m3 değer elde etti ki bu da onu dünyadaki en düşük değer yapıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Dünyanın havası en kirli ülkeleri arasında ilk beşi Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş oluşturdu. Havası en temiz ülkeler ise Guam, Fransız Polinezyası ve Bermudalar oldu.
Dünyadaki 101 ülkenin hava kalitesini canlı olarak takip eden İsviçre merkezli IQ Air'in yayımladığı raporda da Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında gösterildi.
Öte yandan hava kalitesi en yüksek ülke ise 5.5 mikrogram ile Finlandiya oldu, ancak Finlandiya da PM2.5 düzeyini DSÖ'nün belirlediği 5 mikrogram seviyesinin altına indirmeyi başaramadı. Hava kalitesi yüksekliği bakımında ikinci sırada Estonya, üçüncü sırada ise İzlanda yer aldı.
4)Antalya, ülke genelinde ölçüm yapılan 200 hava kirliliği ölçüm istasyonunun bulunduğu 69 il ve 7 ilçedeki arasında: yıllık ortalama olarak havası PM kirliliği açısından da en kirli 22'inci, SO2 bakımından en kirli ilk 50'inci yerleşim yeridir. Kış aylarında bu kirlilik daha da artmaktadır.
VAN - Iğdır, hava kirliliğinde Avrupa'da birinci sırada. Coğrafi konumu, rüzgâr erozyonu, hidroelektrik santralleri ve Ermenistan'daki Metzamor Nükleer Santrali, kalitesiz kömür tüketimi, egzoz salınımları kirliliğin nedenleri olarak sıralanıyor.
Kartal ilk sırada
En temiz bölgeler ise, Büyükada, Şile, Kumköy ve Sarıyer.
2023'te 36,958 µg/m3 olan hava kirliliği önceki yıla göre yaklaşık yüzde 3 arttı. Geçen yıl, İstanbul'da partikül madde hava kirliliğinin en fazla ölçüldüğü istasyon 54,095 µg/m3 ile Kartal oldu. Burayı sırasıyla 53,463 ile Esenyurt, 51,815 ile Mecidiyeköy, 51,662 µg/m3 ile Yenibosna istasyonları takip etti.
Karabük'de konveksiyonel hava hareketleri zayıftır. Bu duruma etrafı yüksek dağ ve tepelerle çevrili olması zemin hazırlamaktadır. Karabük, Türkiye'nin havası en kirli şehirleri arasındadır.
Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli şehirlerinden biri olup, son 10-15 yılda yoğun bir şekilde hava kirliliğine maruz kalmıştır. 1980'li yıllardan beri giderek artan hava kirliliğinin en önemli nedeni kullanılan fosil kökenli yakıtların kalori değerlerinin düşük, kükürt ve kül içeriğinin yüksek olmasıdır.
Düzce'de mobil hava kalitesi ölçüm aracıyla yapılan ölçümlerin verileri belli oldu. Kentte, sanayi kuruluşlarının ısınmak için yaktığı kömür, trafik ve sanayi sitelerindeki atölyelerde yakılan motor yağı lastikleri kirliliğe neden oluyor.
Bugünün Hava Kalitesi-Mardin, Mardin
Hava kalitesinin yeterli düzeyde olduğu kabul edilmektedir ve hava kirliliği çok az risk taşımaktadır veya hiç risk taşımamaktadır.
Bugünün Hava Kalitesi-Alanya, Antalya
Hava kalitesinin yeterli düzeyde olduğu kabul edilmektedir ve hava kirliliği çok az risk taşımaktadır veya hiç risk taşımamaktadır.
131 ülke ve bölgenin ortalama hava kalitesi analiz edildi. Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında. Ayrıca büyük okyanus ve Karayipler'deki Guam ve Porto Riko'nun da aralarında bulunduğu 7 bölge de bu listedeki yerini aldı.
Türkiye'de havası temiz kent yok
Türkiye'de, WHO standartlarına göre havası temiz şehir yok. Geçen yıl yalnızca 10 ülke ve bölge "sağlıklı" sayılan hava kalitesine sahip olarak kaydedildi: Finlandiya, Estonya, Porto Riko, Avustralya, Yeni Zelanda, Bermuda, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Fransız Polinezyası.
PM2.5 yoğunluğuna göre havası en kirli başkentleri sıralayan raporda Ankara, PM 17,2 yoğunluğuyla 54'üncü sırada yer alıyor.
Beytepe, Ankara'nın en temiz havasına sahip bölgesi olarak dikkat çekiyor.
Bu anlamda Türkiye'de hem yerli hem de yabancılar için tatilin adı olan bir şehir olarak Muğla, temiz havası ile birlikte sizi kalabalık şehirlerden uzaklaştıracak, farklı eğlence seçenekleri sunacak ve bununla birlikte kaliteli zaman geçireceğinizden emin olacağınız bir tatil planı olacaktır.
Türkiye 63 ülke arasında 6. sırada yer alıyor. Araştırma sonuçları, Balkanlar ve Türkiye'de el yıkama alışkanlığının diğer Avrupa ülkelerine oranla yüksek olduğunu gösteriyor. Avrupa'da tuvaletten sonra elini sabunla en çok yıkayan ülkeler sıralamasında Bosna Hersek yüzde 96 ile listenin başında yer alıyor.
Buna göre 86 ülkenin huzur endeksinde iyileşme görülürken 76 ülkede gerileme kaydedildi. 2008'den bu yana dünyanın en huzurlu ülkesi olan İzlanda bu yıl da birinciliğini korudu. İzlanda'yı Yeni Zelanda, Avusturya, Portekiz ve Danimarka izledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri