Denilebilir ki en iyi süt veren keçi türü Saanen keçi türüdür. Aynı zamanda Saanen keçi türü Türkiye'de de yetişmektedir. Bu keçi türünün ikiz veya üçüz doğum oranı da oldukça yüksektir. Yıllık olarak 700 kilo ile 1400 kilo arasında süt verebilmektedir.
Bir kıl keçisi yılda 300-400 litre arasında süt verirken, Saanen ırkı keçiden 800 ile 1000 litre arasında süt sağılıyor. Bölgedeki yetiştiriciler de, yüksek süt verimi nedeniyle sürülerini, yüzde 75 oranında Saanen ırkına çevirdi.
Saanen cinsi keçiler, doğumdan sonraki 2 ayda günlük 12 litreye kadar süt verebiliyor. Bu zamana kadar böyle bir olayla ilk defa karşılaştıklarını belirten Seçen Çiftliği Veteriner Hekimi Mahmut Akyol, "Normalde bir keçi bu kadar süt vermez. Saanen ırkı keçilerde doğumdan sonra 5-6 litre süt sağıyoruz" dedi.
Halep keçilerinde laktasyon süresi 250 – 300 gün olaktadır. Bakımına göre günde ortalama 3 Litre süt verimine sahiptir. Süt verimi Halep keçisinin özellikleri arasında en önemlisidir. En çok süt veren keçi ırklarındandır.
Keçiler genellikle 1-3 yavru keçi doğurur. Bir keçi 5 aylık hamilelik döneminden sonra dişi keçi doğurursa, çoğu çiftçi (dişi) keçi çiftliğini büyütmek için yavruyu tutar ve sütü anne keçiden sağar (ortalama bir keçi doğumdan sonra 10 ay kadar süt üretir).
İlgili 43 soru bulundu
Erkek oğlakların 5,5 aylıkken çiftleşme davranışı gösterdikleri fakat bu yaşta ejakulatta sperm hücresi tespit edemediklerini bildirmişlerdir. Daha sonra 6. ayda erkek oğlaklardan aldıkları örneklerde iyi ve kabul edilebilir düzeyde sperma gözlemledikleri ve puberta yaşını 6. ay olarak bildirmişlerdir.
Saanen Keçisi Yetiştiriciliği Kârlı mıdır? Bilinçli bir şekilde üretim yapılması halinde keçi sütü para kazandırabilir. Başlangıç için yem temini ve sütün değerlendirilmesi konularında araştırma yapmak yerinde olur.
- Halep keçileri sıcak ve soğuğa çok dayanıklıdır. - Saanen keçileri aşırı sıcaklarda ve soğuklarda çok zorlanmaktadır. Dolayısıyla tüm sikletlerde Halep keçisinin verim değerleri ve dayanıklılığı Saanen keçilerine göre çok daha yüksektir. Ayrıca Halep keçileri iç ve dış pazarda daha çok rağbet görmektedir.
Oğlak verimi 1,9-2,4 arasında değişmektedir. Doğum ağırlığı ortalama 3 kg'dır. Laktasyon süt verimleri 275-330 l arasında değişmekte olup laktasyon süresi ortalama 240-250 gündür.
Halep Keçisi 8 ayda bir doğum yapabilir.Yani 2 yılda 3 doğum yaptırılabilinir.
Laktasyon süresi 200-290 gün ve süt verimi 250-550 kg arasında olan ırkın döl verimi 1.5-1.8 arasında değişmektedir.
Normal zamanda günde 5-6 litre süt veren Saanen cinsi keçiler, doğumdan sonraki 2 ayda günlük 12 kiloya kadar süt verebiliyor. Ancak bu son keçinin 17 litre süt vermesi görenleri hayretler içinde bırakıyor.
Günlük süt verim ortalaması Alpin keçilerinde 2.23 litre ve Saanen keçilerinde 2.32 litre olarak bulunmuştur.
Süt veren keçilerin beslenmesinde kullanılır. Süt verimini arttırır. Süt verimine bağlı olarak günde 0,5 ile 2 kg arasında Keçi Süt Yemi verilebilir. Yanında, 1,5-2 kg/gün mısır silajı, 1-1,5 kg/gün kuru ot ve biraz da saman verilmelidir.
Keçilerin en sevdiği besinler, çalılar, kaba yoncalar, baklagiller, çimen, ağaçlar ve tahıllardır. Genellikle günümüzde keçiler kurutulmuş yonca, buğday ve soya ile beslenir.
Erkekler 50-60 kg, dişiler 35-45 kg canlı ağırlığa sahiptirler. Laktasyon süreleri 210-260 gün, süt verimleri 200-300 kg'dır. İyi bakım ve besleme koşullarında süt verimleri 400-500 kg'a kadar çıkar. Kıl verimleri 500-600 gramdır.
Akçapınar köyünde hayvancılıkla uğraşan Ayhan Aksu (55), damızlıklarını Hatay yöresinden aldığı Halep keçilerinden kısa zamanda 60 başlık bir sürü oluşturdu. 3 yaşına geldiklerinde 1 metre boyuna ulaşan keçiler, günde 3,5 litre süt verip, bir batında 8 oğlak dünyaya getiriyor.
Halep keçisi özellikleri arasında çok belirgin olanı sütçü, etçi ve çok yavru verimine sahip olması (Halep keçi başı 2-4 yavru) gelir. Halep keçisinin diğer göze çarpan özellikleri, sağlam yapılı ve uysal bir süt keçisi olması sayılabilir. Halep keçisi süt verimi 3-6 lt ortalamada seyreder.
Tiftik verimleri dişilerde 3-4 kg, erkeklerde 4-6 kg'dır. Tiftik keçileri genellikle sağılmazlar. Sağıldığında bir laktasyon döneminde oğlağın emdiği hariç 25-50 kg'a kadar süt verebilirler.
Damızlıkta kullanma yaşı keçiler için 7-8 yaştır. Süt keçiciliği geliştirmenin esası melezleme çalışmalarına dayanmaktadır.
Safkan Halep keçisi fiyatları 2020 yılı için 1600 TL'dir.
Türkiye'de saanenler aşırı sıçak ve aşırı soğuk bölgelerde ciddi uyum sorunları yaşamaktadırlar.Telefat ve verim kayıpları ortaya çıkmaktadır. Ülkemizdeki saanen keçiler melez olduğundan İsviçre'deki saanenler gibi soğuğa dayanıklı değildirler.
Kıl keçileri 180-200 gün sağılır ve keçi başına 70- 100 kg süt verirler. Canlı ağırlıkları dişilerde 40-45kg, tekelerde 55- 60 kg dolayındadır. Etteki verim oranı canlı ağırlığa göre %50 dir. Keçilerin beslenmesi: Teke katım dönemi beslemesi yaklaşık 4-6 haftalık bir süreyi kapsar.
Halep keçisi soğuk havalara dayanıklı bir keçi ırkıdır. Soğuk havalarda yaşamını sürdürebilir fakat şiddetli soğuk havalarda dışarı da bulunmaları Halep keçisi için tehlikeli olacaktır. Bu nedenle yaşamını sürdürdükleri alanlarda ahırlarının uygun sıcaklıkta olmaları gerekmektedir.
Keçi yılda kaç yavru doğurur? Keçilerin sağlıklı şekilde yılda iki kez doğum yapmaları mümkündür. Keçilerin bir doğumda ortalama 1-2 yavru dünyaya getirdiklerini belirtmiştik. Bu hesaptan yola çıkarsak şans yaver giderse bir keçi yılda 4 yavru dünyaya getirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri