En verimli ot tohumlarının başında ryegrass gelir. Reygras yem bitkisini ilk kez 1999 yılında firmamız tarafından Türkiye'ye getirttirilip ülke geneline tanıtılmıştır. Dekara 5 kg ekilir. Dekardan 12 – 15 ton yeşil ot, 3 – 4 ton da kuru ot verebilir.
Reygras olarak da bilinen İtalyan Çimi (Lolium Multi�lorum) geniş yapraklı, çok lezzetli ve kolay sindirilebilen tek yıllık bazen yüksek rakımlarda iki yıllık buğdaygil yem bitkisidir.
Reygras otu mu yonca mı? Reygras otu mu yonca mı diye sorulduğunda, tek yıllık yem bitkileri içerisinde reygras çok yıllık yem bitkileri içerisinde yonca kabul görür. Sonuç olarak reygras otunun yeri ayrı yonca otunun yeri ayrıdır.
Reygras otu kaç kez biçilir? Kuru arazide 2-3 kez sulu arazide 5-6 kez biçilir. İlk biçim ekim tarihinden 35-40 gün sonra olur. Sonrasında her 20 günde bir biçilir.
Reygras otu İtalyan çimi adı altında yem bitkisi destekleme listesinde yer almaktadır. Reygras otu sulama hem yağmurlama hem de salma suyla sulaması yapılır.
İlgili 45 soru bulundu
Türkiye'de ve Dünyada 1000 m2'dir. Reygras boylu biçildiğinde dekara 60 baylaya kadar verebilmektedir.
☑️ Reygrass'ın 6-7 cm yükseklikten biçilmelidir. ☑️ İdeal sıcaklık aralığında ekildiğinde 25-35 günde ilk. biçime ulaşmaktadır. ☑️ Orak veya tırpan ile biçilmesi mümkündür.
Ryegrass, susuz yetişen yem bitkilerinin başında gelmektedir. İlk kez 1999 yılında firmamız Torunoğlu Tohumculuk tarafından Türkiye'ye getirilmesi sağlanmıştır. Uzun uğraş ve emeklerle Türkiye geneline ve KKTC'ye yayılması sağlanmıştır.
Ryegrass Dik Olarak 50–150 Cm Civarında Boylanabilir. Normal Yetiştirme Koşullarında Her Biçimde Bir Dönümden (1000 M2) Yaklaşık Olarak En Az 1.500-2.500 Kg/Da Yeşil Ot, 500-600 Kg/Da Kuru Ot Elde Edilir.
Reygras çok değişik toprak tiplerine uyum gösterir. Verimli, drenajı iyi, organik maddece zengin ve nemli topraklarda çok iyi yetişir. pH değeri 6-7 arasında olan topraklarda hızlı gelişir. Bitki besin elementlerince fakir, kıraç arazilerde gelişimi zayıftır.
Maralfalfa'da %19-20'ye kadar ham protein vardır, %12 karbonhidrat vardır. 2700 rakıma kadar her yerde yetişir. Birim alanda çok yüksek verim alındığı için yem bitkisi ekilen arazilerden tasarruf edilmesini sağlar.
Kuru Reygras otunda 12 ila 16 protein vardır. Avrupa'da ise neredeyse tamamı silaj yapılır. Silajında erken hasat yapılması durumunda 20 protein ne kadar çıkar. Silajdaki en düşük değer 16 proteindir ortalama değer 18'dir.
Maralfalfa (Mischantus x giganteus) diğer adıyla “fil otu” Miscanthus sacchariflorus ile Miscanthus sinensis'in doğal olarak döllenmesiyle ortaya çıkmış steril (kısır) melez bir bitkidir. Bu nedenle tohumla çoğalması mümkün değildir. Bunun yerine sürgün veya rizom dediğimiz kök bölgesi kullanılarak çoğaltılabilir (1).
Ryegrass tohumu ekiminden önce ve her biçimden sonra hayvan gübresi de uygulanabilmektedir. Ayrıca bazı durumlarda da çinkolu iz elementli yaprak gübresi deniz yosunu ve hümik asit karıştırılıp bitkinin üzerine atılmaktadır.
En iyi geliştiği sıcaklıklar 18-25°C arasıdır. Ortalama 7 °C altında ve 30 °C üzerinde gelişimi durur.
Genellikle sıcak bölgelerde 2.ürün olarak ekimi yapılan bitki, Mayıs ayı sonlarından Temmuz ayı ortalarına kadar ekilebilir. Başarılı bir ekim için, toprağın fiziksel yapısının düzeltilmesi ve toprak yüzeyinin iyice ufalanması gerekir. Bu nedenle de toprak rutubeti yüksek olduğu dönemde toprak işleme yapılmamalıdır.
Yonca genotiplerinin kesine ait ortalama ham protein oranı %11.7, ADF oranı %36.0, NDF oranı %46.6, SKM oranı %60.8, KMT oranı %2.26 ve nispi yem değeri ise 124 olarak tespit edilmiştir.
Diğer bir ifade ile ekim zamanı Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde Eylül-Ekim ayları, Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde Ağustos sonu Eylül başı ya da Mart-Nisan aylarıdır. Yani kışı sert geçen bölgelerde erken ilkbaharda veya kışa güçlü girmesi için yaz sonunda ekilir.
Ülkemizdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ana yem kaynağını doğal meralar, tarla bitkileri üretim artıkları ve tarla tarımı içerisinde yetiştiriciliği yapılan silajlık mısır, yonca, korunga, şeker sorgumu, ryegrass gibi yem bitkileri oluşturmaktadır.
Tavuk sahibine tavsiyemiz sadece yonca ekmeyin. Bunun yerine, yonca, ryegrass, korunga, fiğ, macar fiği ve tritikale gibi yem bitkilerini karıştırıp ekerseniz tavuklar için bir mera alanı oluşur.
150 adet tohum Türkiye içi kargo dahil 300 TL dir. Ürünü TRENDYOL güvencesi ile satın alabilirsiniz.
Ryegrass otu yem bitkisi Ege Bölgesi'nde yetişir. Ryegrass otu yem bitkisi Karadeniz Bölgesi'nde yetişir. Ryegrass otu yem bitkisi Doğu Anadolu Bölgesi'nde sorunsuz şekilde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Her biçimden dekara ortalama 1 – 3 ton yeşil ot alınabilir. Bunun kuru ot karşılığı 300 – 800 kg'dır. Yoncanın toplam proteininin % 75'inin yapraklarında olduğunu düşünürsek; hasatı yapılan yoncanın kurutma ve balyalama işlemi de çok önemlidir.
İtalyan çimi 1-2 yıllık bitkidir. Genellikle kuru ot elde etmek amacıyla kullanılır. Delice ise, yem bitkisi olarak kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri