İlimizin ekonomisi daha çok sanayi ve tarıma dayanır.
Genellikle birincil ekonomik faaliyetler tarım, ikincil ekonomik faaliyet- ler sanayi; üçüncül, dördüncül ve beşincil ekonomik faaliyetler de hiz- metler sektörü şeklinde adlandırılmaktadır.
Birincil ekonomik faaliyetleri: Ürettiği ürünleri doğrudan veya dolaylı olarak doğadan elde eden ekonomik faaliyetlerdir. Avcılık ve toplayıcılık, tarım, ormancılık, balıkcılık, maden çıkarma gibi faaliyetler bu gruba örnektir.
Literatürde ekonomik faaliyetler tarım, sanayi ve hizmet sektörleri olarak üç temel başlıkta toplanmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Üçüncül ekonomik faaliyetlerde doğrudan bir Üretim görülmemekle birlikte insanlara ve diğer ekonomik faaliyetlere ürün ve hizmet sağlanması esastır. Bu faaliyet türüne eğitim, sağlık, ulaşım, turizm, ticaret, bankacılık, pazarlama, güvenlik, sigortacılık, hukuk, belediye ve büro hizmetleri örnek verilebilir.
DÜNYA'DA EKONOMİK FAALİYETLER
*Sanayi *Madencilik *Hayvancılık *Tarım *Hizmet *Ticaret *Turizm *Ulaşım *Teknoloji alanlarında yürütülür. DİKKAT: • Hizmet ve sanayi sektörlerinde çalışan nüfusun fazla olduğu ülkeler gelişmiş ülkelerdir.
Üçüncül ekonomik faaliyet (hizmet sektörü): Birincil ve ikincil faaliyetler üzerinden elde edilmiş ürünlerin tüketiciye ulaştırılması ve pazarlanması olarak bu sektör öne çıkıyor. Ticaret, ulaşım, turizm ve iletişim bu sektörü içerisinde bulunur.
Temel maddeleri doğrudan veya dolaylı olarak doğal çevreden almaya dayanan üretim şeklidir. Topraktan , denizden ve hayvandan elde edilen ürünler birincil ekonomik faaliyetler grubundadır. Bu faaliyetlerden elde edilen ürünler genellikle sanayide ( ikincil ekonomik faaliyet ) hammadde olarak kullanılır.
Ekonomik faaliyetlerin temelini, üretim, dağıtım ve tüketim oluşturur. Üreticiler, ürün veya hizmeti üretirler. Üreticiler veya aracılar, dağıtımı yaparlar. Son kullanıcı olan tüketiciler de ürünü veya hizmeti satın alarak tüketimi oluştururlar.
Türkiye'de gıda sanayi, kimya sanayi, dokuma sanayi, maden sanayi, makine sanayi, çimento, cam ve seramik sanayi yaygın olarak faaliyet gösterir. Sanayi faaliyetleri ile birlikte ülkelerin ihracat rakamları artarken dış ticareti kapasitesi de büyüme kaydeder.
Mühendislik: Uzmanlığı farklı alanlarda olan birçok mühendislik türü, sanayi alanında çalışır. Örnek olarak makine, çevre, inşaat ve endüstri mühendisliği gösterilebilir. 2- Tarım: İnsanların ana besin kaynağı olan bitkisel ürünlerin yetiştirilmesine tarım denir.
Hizmet sektörü: Topluma hizmet verebilmek için öğretmen, doktor, garson ve polis gibi meslekler bu gruba girer.
Sınırlı olan insan ihtiyaçlarını, kıt kaynaklarla karşılama faaliyetlerini inceleyen bilim. Ekonomi toplum genelinde; tüketim, üretim, paylaşım, gelir, kalkınma, büyüme gibi konuları inceler. Mevcut durumla ilgilenen ekonomi türüdür. Değer yargılarını barındırmaz, olgusal verilerle çalışır.
İstanbul ve çevresindeki ilde pamuk, meyve, zeytinyağı, ipek ve tütün üretilmektedir. Gıda işleme, tekstil üretimi, petrol ürünleri, kauçuk, metal eşya, deri, kimyasallar, elektronik, cam, makine, kağıt ve kağıt ürünleri ile alkollü içecekler kentin başlıca sanayi ürünleri arasındadır.
Hayvansal üretim ya da yaygın adı ile hayvancılık; ürünleri ve güçleri ile insanlara yararlı evcil hayvanların bakımı, beslenmesi, üretimi ve yetiştirilmesini kapsayan tarım koludur.
Özellikle iklime bağlı tarım, turizm ve enerji gibi sektörler; emek verimliliği; istihdam ve sonuç olarak ekonomik büyüme iklim değişikliğinden olumsuz yönde etkilenmektedir.
İlaç üretim sektöründe, kozmetik sektöründe ve gıda sektöründe kimya mühendisleri büyük bir öneme sahiptir.
1990'ların sonunda, Krugman'ın öncülüğünde ortaya çıkan, artan getirileri ve eksik rekabet modellerini kullanarak ekonominin mekansal özelliklerini de dikkate alan yaklaşıma ise yeni ekonomik coğrafya yaklaşımı adı verilmektedir.
Dördüncül Ekonomik Faaliyetler: Bu ekonomik faaliyetler gelişen teknoloji ile birlikte bilgi toplama, bilgi yayma ve bilgi işleme sektörlerini kapsar. Web tasarım, online işlemler, reklam sektörü, bilişim sektörü bu ekonomik faaliyetlerin başında gelir.
Osmanlı Devleti'nin tarım politikalarına etkisi açısından değerlendirildiğinde tımar topraklarının üretimin büyük çoğunluğunu etkilediği görülmektedir.
İklim değişikliğinden en fazla etkilenen sektörlerin başında tarım sektörü gelmektedir. Nitekim iklim değişikliğinin sebep olduğu değişen sıcaklık ve yağış miktarı gerek ürün miktarını gerekse ürün kalitesini etkileyerek tarım sektörü üzerinde olumsuz etkilerde bulunmaktadır.
İç Anadolu Bölgesi'nde tahıl dışında, büyük ölçekte şekerpancarı, ayçiçeği, fasulye, nohut, soğan, patates, kabak, mısır, çeltik, fındık, sarımsak, havuç, domates ve meyve üretimi de gerçekleştiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri