Lokmalık lezzeti ve sevimli görünüşleriyle çeri domatesleri, çeşitlendirilebilen kullanımıyla da ister kahvaltıda, minik atıştırmalık tariflerde ister ana öğünlerde tüketilebilecek sağlıklı ve taze bir meyvedir.
Osmanlı Sarayı mutfak kayıtlarına göre domates Osmanlı mutfağına ilk olarak kavata adıyla, yeşil renkli ve yabani olarak girdi. Yeşil renkli olarak tüketilmeye başlandı. Daha sonra aşılanarak bugün bildiğimiz domates haline geldi.
Rengine aldanmayın, parlak yeşil kabuğun altında yoğun lezzetli, meyvemsi tadı ile zengin bir domates vardır. Pek çok kişi kırmızı domateslerden daha lezzetli olduklarını iddia eder. Geleneksel Alman domatesi olan Aunt Ruby yeşil domates tohumlarını bu sezon bahçenizde yetiştirmek üzere ekin.
Ahmet Vefik Paşa'nın Lehce-i Osmanî adlı eserinde "frenk patlıcanı" dediği domatestir. Artık Osmanlı yemek kitaplarında "Türk mutfağının vazgeçilmezi" adıyla geçmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Mesela cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman domatesin tadını hiç bilemedi. Domatesteki A, B ve C vitaminlerinden, içindeki flavonoidlerden, potasyum ve demir minerallerinden ve en önemlisi birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan likopenden faydalanamadı.
Kırmızı halinin tüketilmemesinin iki sebebi vardı. Renginin kırmızıya gittiktçe bozulduğunun düşünülmesi ve kırmızı domatesin şeytan meyvesi olarak düşünülmesiydi. Bu sebeple kırmızı domates kullanımının yaygınlaşması 19. yüzyıl da gerçekleşmiştir.
Küçük boyutları ve kırmızı rengi ile kiraza benzetilen bu domates, İngilizce kiraz anlamına gelen 'cherry' kelimesinin Türkçe telaffuzu ile 'çeri' domatesi olarak bilinir, yani kiraz domatesidir.
İnsanlar dünyanın dört bir yanında 9.000'den fazla domates çeşidi yetiştirmektedirler. Bu çeşitlerin gelişme formlarını göz önünde bulundurarak üç ana kategoriye ayrılır.
Yüksek verimli bir yarık sırık domates çeşididir. Meyve aroması mükemmel olup hastalıklara dayanımı mükemmeldir.
Uzun zaman önce, pek çok Avrupalı için aşk elmasıydı, çünkü insanları romantik yaptığına inanılıyordu. Domates adı İspanyolca tomateden, gelmektedir, bu isim de Nahuatl dilinde tomatotldan alınmıştır.
Bu bölgede Lycopersicon sp. (domates) bitkisinin meyvesine genel olarak “tomate”, “tomato” adı verilmiştir. Bu ise yerel dildeki “tomatl” çok çekirdekli, sulu meyvelere verilen isimden kaynaklanmaktadır.
9. Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden.
En lezzetli domates olarak biliniyor.
1) Domates
Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
Salça şimdiki gibi yaygın değildi çünkü domatesin Osmanlı mutfağına girişi oldukça geç. Hatta Osmanlı'nın en gösterişli zamanlarında bile mutfaklarda domates hiç kullanılmaz, yerine baharat ve soslar kullanılırdı.
Dünyada domates üretiminde ilk sırada olan Çin, toplam dünya domates üretiminin %35'lik kısmını karşılamaktadır.
Türkiye'de domates genellikle Ege, Akdeniz ve Marmara kıyılarına dağılmış durumdadır. BU bölgeler dışında Tokat ve Şanlıurfa illerinde de domates yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Domates yetiştiriciliğinde ülkemizde ilk sırayı yaklaşık %20,6 ile Antalya ili alır. daha sonra ,2 ile Bursa, %7,8 ile İzmir ili gelir.
Seçtiğiniz domatesler armut domates ya da Rio domates denen, bol etli az sulu salçalık domateslerden olursa, menemeniniz daha kıvamlı olur. Eğer böyle domates bulamadıysanız da menemeni pişirmeden önce domatesin çekirdeklerini çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.
Yaklaşık 28 çeşit domates var.
Sarı domates, patlıcangiller familyasından gelen otsu domates bitkisinin, farklı bir türü olan küçük bir domatestir. Boyutları yaklaşık olarak 3 ila 10 cm olup sivri bir şekli vardır. Yaygın olarak tüketilen bir sebze olmamakla birlikte seralarda yetiştirilen domates türüdür.
Çeri domates fidesi, mart ayında toplanan tohumlar ile elde edilmektedir. Mart ayında toplanan tohumlardan elde edilen fidelerin ekimi, Haziran ayından önce yapılmamalıdır.
Fatih Sultan Mehmet'in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.
İnsanlık tarihine baktığımız zaman, domatesin hayatımıza oldukça geç girdiğini görüyoruz. Anavatanı Güney Amerika olan domates, And Dağları'nda Aztekler tarafından keşfedildi. 1500'lü yıllarda Meksika'nın İspanyollar tarafından istila edilmesiyle de “Dünya Turu” başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri