Anti Nükleer Antikor Testi olarak da tanımlanan ena profili testi insan vücudunda yer alan antikor düzeylerinin tespit edilmesinde uygulanan tıbbi bir test türüdür. Kan testi olarak da bilinen bu test üzerinden ilk olarak vücudun kol veya farklı bölgelerinden düşük oranda kan numunesi elde edilir.
Bağışıklık sistemi ile ilgili olan hastalıklara karşı istenebilen bir testtir. Otoimmün sistemi ile ilgili geçirilen rahatsızlıklarla beraber Ena Profili yapılarak hastalıkla alakalı veri ortaya konulabilir.
Sağlıklı insanlarda ENA testi negatiftir. Pozitif olması her zaman hastalık varlığına işaret etmez. Bu nedenle sadece ENA testi sonucuna göre romatizmal hastalık tanısı konulamaz. ENA testi pozitif ise hangi alt parametrenin pozitif olduğuna ve hastanın hangi romatizmal bulgulara sahip olduğuna bakılır.
Açıklama. Anti Jo-1 ,AntiRibozomalP,Anti-ENA Sm Antikoru,Anti ENA ScL 70 Antikoru,Anti-Sm /RNP,Anti -ENA SsA Ro , Anti-ENA SsB (La) , Anti ENA , Anti-ENA Ro-52 Antikoru , Anti-ENA CENP B Antikoru, Anti-ENA Nucleosome Antikoru testlerini içerir.
İlgili 15 soru bulundu
Lupus, ilaca bağlı lupus, skleroderma, Sjögren sendromu, polimiyozit, dermatomiyozit, miks bağ dokusu hastalığı, otoimmün hepatit gibi otoimmün hastalıklara sahip hastaların, kanlarında bulunur.
Pozitif sonuç, vücutta Antinükleer Antikorların varlığını bildirirken kişilerin bir otoimmün hastalığı olduğunu göstermektedir. Negatif sonuç ise bu antikorların olmadığı ve kişilerin bağışıklık sistemlerinin doğru çalıştığını ifade etmektedir.
ANA olarak da bilinen Antinükleer Antikorlar; Flöresan Antinükleer Antikor, FANA, Ekstrakte Edilebilir Nükleer Antijen Antikorları ve ENA gibi isimlerle de anılan oto antikorlardır.
ELISA testinin pozitif bulunması alınan örnekte aranan antijen veya antikorun saptandığı anlamına gelmektedir. Bu hangi testin yapıldığına göre aktif bir infeksiyon, geçirilmiş bir infeksiyon ya da infeksiyona karşı koruyucu bağışıklık gibi çeşitli anlamlara gelmektedir.
ANA testi, sistemik veya organa özgü otoimmün hastalıkların tanısında kullanılan bir testtir. Vücutta anti-nükleer antikorların üretilip üretilmediğini kontrol etmek için yapılır.
Jo 1 antikorları, polimiyozit hastalığı için bir belirteçtir ve en yaygın olarak interstisyel akciğer hastalığı olan miyozit hastalarında görülür. İdiyopatik inflamatuar miyozit (IMM) ve ASA'ları olan hastalar anti sentetaz sendromu tanısı alır.
ANA Testi Neden Yapılır? Özellikle sistemik lupus eritematozus gibi otoimmün hastalık belirtileriniz varsa bu teste ihtiyacınız olabilir. Artrit, döküntüler veya göğüs ağrısı gibi açıklanamayan semptomlarınız varsa bu test yapılabilir.
Test sonuçları çoğu zaman aynı gün içerisinde veya en geç 1 gün sonra çıkacaktır.
Kök Hücre Bağışçısı olmak için;
Ardından kan grubunuzun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için 3 tüp kan örneği alınır.
İmmünolojik testler antijen antikor etkileşimine dayalı analiz yöntemleridir. Bu testler kalitatif / nitel,var-yok biçiminde sonuç verecek şekilde tasarlanmış olabileceği gibi; kantitatif / nicel, yani titre veren nümerik sonuçlar ortaya koyacak şekilde de tasarlanmış da olabilir.
Anti-Jo-1 Hakkında Klinik Açıklama Jo-1 (histidil tRNA sentetaz), polimiyozitli hastalarda görülen bir otoantijendir. Anti Jo-1 antikorlari, özellikle polimiyozit/dermatomiyozit tanisinda kullanilmaktadir. Jo-1 antikorlari pozitif olan hastalarda, pulmoner hastalik riski daha fazla olmaktadir.
En çok bilinen ve kullanılan ELISA antikor testi ise, 3. haftadan itibaren sonuç verebilmekle birlikte, bu süredeki duyarlılığı düşük olup, genellikle 2 aydan sonra daha net sonuç alınabilmektedir.
ELISA, Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay testinin İngilizce kısaltmasıdır. Antijen-antikor ilişkisini, antikora bağlanmış bir enzimin aktivitesini araştırmak temeline dayanan kantitatif ölçüm yöntemidir.
Elisa testi birçok hastalığı tanılamak ve tespit etmek amacıyla kullanılır. Kişiden alınan kan ve sıvı örnekleri üzerinden yapılan araştırmalar neticesinde hiv, kızamıkçık, kabakulak, hepatit B, bruselloz, kızamık gibi hastalıklar tespit edilir.
ANA testinin pozitif olması her zaman lupus hastalığınız olduğu anlamına gelmez. ANA yani anti-nükleer antikor testi bağışıklık sisteminizin vücudunuzun kendi hücrelerinin bir yapısına karşı reaksiyon verdiğini gösterir. Buna otoimmünite denir. Düşük pozitiflikler sağlıklı bireylerde de %20 oranında izlenebilir.
Anti-Scl 70 (Topoizomerase 1) Hakkında Klinik Açıklama Sistemik otoimmun hastaliklar tanisinda kullanilan otoantikorlardan biridir. Anti-Scl 70 pozitifligi, siklikla sistemik sklerozis düsündürmektedir. ANA screen, ENA screen, ANA IgG profil ve ENA konfirmasyon testlerinin içinde çalisilmaktadir.
Antikor testi çeşitleri, vücudunda bakteri ya da virüs bulunduğu düşünülen kişilere uygulanır. Örnek vermek gerekirse, IgG antikor testi; bulaşıcı hastalığa maruz kalmış kişilerde hastalığın teşhisi, izlenmesi ya da bağışıklık durumunun değerlendirmesinde kullanılır.
Bağışıklık sisteminin gerektiğinden fazla çalışması durumunda ise vücut kendi dokularını yabancı olarak algılar ve bu dokulara saldırarak zarar verir. Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına otoimmün hastalıklar denir.
Kronik aktif otoimmün hepatit tanısı koymaya ve bu hastalığı karaciğer hasarının diğer nedenlerinden ayırt etmeye yardımcı olmak için bu test yapılır. Ne Zaman Testi Yaptıracaksınız? Ne test edilmektedir? Bu test kandaki düz kas antikorlarının (ASMA) miktarını ölçmektedir.
Pozitif anti-Mi-2 antikorları olan hastalarda genellikle daha hafif bir miyopati, daha düşük interstisyel akciğer hastalığı (ILD) ve malignite riski vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri