Enderûndan sadrazamlar, kaptan paşalar, yeniçeri ağaları, eyalet valileri, sancak beyleri, daha başka hizmetler için ünlü kişiler, ayrıca şairler, edipler, ressamlar, mimarlar, müzikçiler, tarihçiler, fen ve matematik bilginleri (ve öğretmenleri) ve daha bunlar gibi medresenin yetiştirmediği bilginler de yetişmiştir.
Enderun odalar halinde ve çeşitli kademelerde eğitim ve öğretim verilen, öğrencileri de acemi oğlanlar arasından seçilen bu okul Osmanlı eğitim sisteminde elitler eğitimini meydana getirmektedir. Enderun Mektebi'nin kurulduğu güne kadar ona benzer başka bir kuruluş bulunmamaktadır.
sahip olan resmi eğitim kurumu Enderun Mektebi'dir. Enderun, Osmanlı'ya mülki ve askeri yönetici yetiştirmek gayesiyle kurulmuştur. Ayrıca merkez- taşra yönetimi için etkin bir insan gücü profili oluşturmak amacı taşımaktadır.
Enderûn, saray içinde bir okuldur. Sarayda, orduda ve hükûmet işlerinde çalışacak memurları ve hizmetlileri yetiştirmek bu okulun görevi idi. Fatih tarafından açıldığı bilinen bu okula, acemi oğlanlar arasından öğrenci seçilirdi.
Osmanlı Sarayı içinde yer alan, devlet adamı yetiştirmek üzere çeşitli kısımlardan oluşan eğitim kurumunun adıdır. Osmanlı Sarayı'nda Birun, Divanhane, Harem gibi kısımlar arasında yer alır.
İlgili 18 soru bulundu
Enderûndan sadrazamlar, kaptan paşalar, yeniçeri ağaları, eyalet valileri, sancak beyleri, daha başka hizmetler için ünlü kişiler, ayrıca şairler, edipler, ressamlar, mimarlar, müzikçiler, tarihçiler, fen ve matematik bilginleri (ve öğretmenleri) ve daha bunlar gibi medresenin yetiştirmediği bilginler de yetişmiştir.
Enderun, Farsça "sarayın iç kısmı" demektir. Enderun mektebine alınan çocuklara, Kur'an-ı Kerim, tefsir, hadis, kelâm gibi dini dersler, edebiyat, inşa (şiir), dil bilgisi, Arapça, Farsça gibi dil ve edebiyat dersleri ve matematik, coğrafya, mantık gibi müspet ilimler dersleri okutulurdu.
Osmanlı Sarayı içinde yer alan, devlet adamı yetiştirmek üzere çeşitli kısımlardan oluşan eğitim kurumunun adıdır. Osmanlı Sarayı'nda Birun, Divanhane, Harem gibi kısımlar arasında yer alır. Birinci ve ikinci avluya yayılan Birun, ıstabl-ı amire, matbah-ı amire gibi birimler ve çalışanlarından oluşur.
Osmanlı haremi, bir gerçektir; ama 'bakire yuvası' olarak değil; bir 'dünya devleti' felsefesi, bir okul olarak!... Osmanlı erkekleri Enderûn'da eğitilmişler; kadınlar 'Harem'de yetiştirilmişlerdir. Amaç: EĞİTİM!
Enderun Mektebi; dolamalı iç oğlanların bulunduğu Büyük ve Küçük Odalar ve; kaftanlı iç oğlanların bulunduğu Seferli Koğuşu, Kiler Koğuşu, Hazine Koğuşu ve Has Oda şeklinde örgütlenmiştir.
Osmanlı Devleti'nin en önemli eğitim kurumlarından biri olan Enderun Mektebi'nin kuruluşu hakkında çeşitli görüşler öne sürülmektedir. Başlıca bu görüşler iki ana noktada toplanabilir. Birincisine göre Enderun Mektebi II. Murad tarafından6 ikincisine göre de Fatih Sultan Mehmed tarafından7 kurulmuştur.
Osmanlı eğitiminin örgün yapısı içerisinde ele alınabilecek Enderun Mektebi, saray kadınlarının ve şehzadelerin eğitildiği saray eğitim kurumları içerisinde değerlendirilebilecek ancak diğerlerinden çok farklı özellikler içeren bir sisteme sahiptir.
XV. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun bir saray eğitim kurumu olan Enderûn-i Hümâyun yüksek seviyede eğitim veren, devlet yöneticilerini ve sanâtkarlarını yetiştiren kurumdur.
Enderun Mektebi sınavına 2,3 ve 4.Sınıf öğrencileri katılabilir. ENDERUN MEKTEBİ BİR OKUL MU? Enderun Mektebi bir okul değildir. Öğrencilerin okul saatleri dışında faydalanabileceği bir eğitim kurumudur.
Sözcük olarak harem "dokunulmaz, kutsal" anlamına gelir. Osmanlı'da Harem-i Hümayun, devlet adamları yetiştiren Enderun mekteplerine paralel bir kurumdu. Osmanlı haremine alınan hadım erkek hizmetçiler (tavaşiler) iki gruba ayrılmaktaydı: ak hadımlar ve siyah hadımlar.
SEFERLİ ODASI (Ortalama okuma süresi 15 saniye.) Padişahların çamaşırlarını özellikle sarığını törenle yıkayan bölümdür. Ayrıca Bu koğuştan kemankeş, hamamcı, berber yetişmiştir. Saray dilsiz ve cüceleri de bu bölümde yetiştirilmiştir.
Bunlar genellikle özel şahısların çobanlığını yapar; ev, tarla, bahçe işleriyle uğraşırlardı. Kadın köle durumundaki cariyeler ise; köşklerde, konaklarda ve zengin ailelerin evlerinde hizmetçi olarak görev yapıyorlar, temizlik ve yemek gibi ev işlerini yürütüyorlardı.
Kızlar için ilk idâdi II. Abdülhamid döneminde Münif Paşa'nın nâzırlığı sırasında 13 Mart 1880'de açılmıştır (26). Bu okul, kızlara lise seviyesinde eğitim verme teşebbüsünün ilk örneği olması bakımından önemlidir.
BÂB-ı HÜMÂYUN). Topkapı Sarayı'nın teşkilât açısından dört bölümden meydana geldiği söylenebilir: Hizmet ve koruma alanı (Bîrun), idarî merkez (Dîvân-ı Hümâyun), eğitim alanı (Enderun) ve özel yaşam alanı (Harem). Topkapı Sarayı üç ana avlu ve üç âbidevî kapı etrafında şekillenmiştir.
Cüceler, Enderun'a alınarak ciddi bir eğitimden geçirildi ve sarayın mühim birimlerinde görevler aldılar. Kütüphane, hazine ve kiler gibi yerlerde kayıt tutmak onların işiydi. 1666 tarihli bir sicile göre Enderun'da toplam 21 cüce yer alıyordu.
Harem sözlük anlamı ile kutsal yer anlamına gelmektedir. Osmanlı'da Harem, padişahların ailelerinin yaşadıkları yerdir. Padişaha çok yakın olması ile belirgin bir siyasi güç de kazanmış olan Haremin yapısı bir piramit şeklindedir.
İlk Osmanlı banknotları Abdülmecit tarafından 1840 yılında " Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere " adıyla, bugünkü dille "Para Yerine Geçen Kâğıt", bir anlamda para olmaktan çok faiz getirili borç senedi veya hazine bonosu niteliğinde olmak üzere çıkarılmıştır.
Enderun'da eğitim görmek amacıyla alınan devşirmeler, başlıca Edirne Sarayı, İbrahim Paşa Sarayı ve Galatasaray gibi dış saraylardaki İç oğlanları Ocakları'ndan seçilirdi.
İçoğlanı, Enderûn denilen İç Saray'da çalışan özenle ve dikkatle seçilmiş saray görevlilerine denmektedir. Osmanlı tarihinde, Topkapı, Galata, İbrahim Paşa ve Edirne Saraylarında yetiştirilen ve zamanla muhtelif devlet hizmetlerine çıkan devşirmeler olarak tarif edilmektedir.
Şehzadegân Mektebi
Şehzadelerin sarayın içerisinde sıbyan mektebi seviyesinde eğitim aldıkları okuldur. Şehzadegan Mektebinde ilk dersi şeyhülislam verir, daha sonraki dersler için özel hocalar görevlendirilirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri