Endüstriyel boyalarda sentetik tiner asla kullanılmaz. Bunun yerine selülozik tiner tercih edilir. Sentetik tinerle inceltilmesi durumunda boyanın yapışma özelliği kalmaz. Boyacılarda rahatlıkla bulabileceğimiz selülozik tiner, boyaya 4/1 oranında uygulanır.
Uygulama yüzeyi temiz ve kuru olmalıdır. Çınar Endüstriyel Boya doğrudan metal üzerine veya astarlanmış yüzeylere, % 20 – 25 oranında Çınar Selülozik Tiner ile inceltilerek boya tabancası, rulo veya fırça ile tek kat tatbik edilir.
Etkili bir inceltici olup özel çözücü karışımına sahip tinerdir.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Tiner çeşitleri arasında en etkili bileşime sahip olan da selülozik tinerdir. Ciltte de çeşitli tahriş edici etkiye sahip olan selülozik tinerin plastik ya da buna benzer malzemeyi erittiğine dahi şahit olabilirsiniz. Güçlü etkiye sahip olan selülozik tinerler teneke kutularda muhafaza edilir.
İlgili 20 soru bulundu
Tiner, İngilizce thinner (inceltici) sözcüğünden gelmekte olup genellikle yağ bazlı boyaların inceltilmesinde kullanılan organik çözücüdür. Selülozik ve sentetik olmak üzere iki çeşidi vardır.
Sentetik tinerler, selülozik tinere göre daha az etkilidir. Sentetik tinerlerin selülozik tinerlere göre plastik yüzeyler ile insan bedenine daha az etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle selülozik tinerlerin aksine sentetik tinerler, plastik şişelerde güvenle saklanabilir. Uçucu özelliği daha azdır.
Solvent bazlı ürünlerde kullanılan incelticidir. Sentetik esaslı tüm boya, vernik ve astarların uygulamalarında inceltici olarak güvenle kullanılır. Ayrıca sentetik esaslı boya uygulama araç ve gereçlerinin (fırça, rulo, uygulama tabancası, spatül vb.)
Arabada oluşan lekelerin temizlenmesi için kullanılacak en son tiner çeşidi selülozik tinerdir.
Selülozik tiner, selüloz bazlı boya ve verniklerin inceltilmesi için kullanılan bir kimyasaldır. Diğer boya türleri ile bu tinerin kullanımı uygun değildir. Selüloz bazlı tiner, sentetik ürüne nazaran çok daha güçlü bir çözücüdür. Bu nedenle temizlik işlemlerinde daha çok selüloz bazlı tiner kullanımı tercih edilir.
Endüstriyel Tiner, yüksek çözme gücüne sahip, endüstriyel esaslı ürünler için geliştirilmiş incelticidir. Tüm endüstriyel esaslı astar ve son kat ile verniklerin inceltilerek, uygulama viskozitesine göre ayarlanmasında kullanılır. Uygulama sonrasında tüm boya ekipmanlarının temizlenmesinde de rahatlıkla kullanılabilir.
Kaplama gücü: AHC endüstriyel boyanın 1 kg ile yüzey şartlarına bağlı olarak 3-5 m² alan boyanabilir. İnceltme oranı: AHC rapid tiner ile % 10-15 oranında inceltilir. Depolama: Direkt gün ışığına maruz kalmayan, serin ve kuru yerlerde, açılmamış orjinal ambalajında 2 yıl saklanabilir.
Selülozik tiner yeterli. Elektronik kartlar bu şekilde temizleniyor.
Uygulama yapılacak yüzeye önce bir toz şeklinde boya uygulaması yapılmalı, daha sonra uygun kalınlıkta uygulama yapılmalıdır. İNCELTME / KARIŞIM ORANI : Ağırlıkça 5 kısım Epoksi Boya + 1 kısım Epoksi Boya Sertleştiricisi. İnceltme için %15-20 Epoksi Tiner kullanılmalıdır.
Endüstriyel boyalar iç ve dış tüm mekanlarda, demir ve çelik yüzeylerde, metal tüm alanlarda, sıva, beton ve MDF yüzeye sahip alanlarda, iş ve inşaat makineleri, ziraat makineleri, el aletleri, elektrik pano ve aksesuarlarında ve çeşitli makine imalatlarında tercih edilmektedir.
Uygulama araçlarına göre, %10-20 oranında “Plas'coll Sentetik Tiner” ile inceltilerek ürün uygulama viskozitesine getirilmelidir.
Bu ürün endüstriyel kimya alanında yaygın olarak kullanılır. Ayrıca çeşitli sektörlerde (metal, otomotiv vb.) yapılan temizlik görevlerinde de yaygın şekilde kullanılır. Sentetik tiner, hafif bir boya incelticisidir.
İNCELTME / KARIŞIM ORANI :
Ağırlıkça 3 birim Akrilik Boyası, ağırlıkça 1 birim Akrilik Boya Sertleştiricisi ile karıştırılır. İnceltmek gerektiğinde % 10-15 Akrilik Tiner kullanmalıdır. Uygulama için hazırlanan karışım 5-7 saat içine kullanılıp bitirilmelidir.
Tiner Nasıl Kullanılır? Tiner çeşitleri, boyanın inceltilmesi ya da tekstil sektöründe temizlik malzemesi olarak kullanılır. Söz konusu ürün, aynı zamanda boyanın etrafta leke yapması ya da malzemelerin temizlenmesi maksadıyla da kullanılabilir.
Tanım: Akrilik tiner, tüm akrilik esaslı astar, son kat ile verniklerin inceltilerek, uygulama vizkozitesine göre ayarlanmasında kullanılır. Uygulama sonrasında akrilik esaslı ürünler ile uygulama yapılmış tüm boya ekipmanlarının temizlenmesinde de rahatlıkla kullanılabilir.
Selülozik sistemlerin inceltilmesi için özel olarak hazırlanmış bir solvent karışımıdır. Selülozik bazlı boyaların yanı sıra poliüretan, akrilik ve endüstriyel boya, astar ve verniklerin inceltilmesi için tasarlanan özel tinerdir. Bu uygulamalarda kullanılan aletlerin temizlenmesinde güvenle kullanılır.
Yağlı Boyaya Hangi Tiner Katılır? Yukarıda da değindiğimiz gibi yağlı boyada kullanılan tiner çeşidi, sentetik tinerdir. Bu tiner çeşidi yağlı boyanın pratik bir şekilde inceltilmesini sağlar. Genellikle 1 lt metal kutularda satışa sunulan yağlı boyaların daha büyük miktarda satılması da söz konusudur.
Selülozik tiner daha uçudur ve geride yağ bırakmaz, sentetik tiner yağlı olduğu için boyanın kuruma süresini uzatır.
Çınar Antipas; %10-15 oranında Çınar Selülozik Tiner ile inceltilerek iki kat halinde; katlar arasında 2-3 saat beklenerek fırça, rulo veya boya tabancası ile tatbik edilir.
Boya çözücüyü, tineri lavaboya dökmemeniz gerekiyor. Bu yüzden kavanozun ağzına bir kapak kapatın ve 24 saat boyunca boyanın dibe çökmesi için bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri