Enerji içecekleri günde 3 – 4 ya da daha fazla kez tüketildiğine vücudun dengesini bozar. İçeriğindeki kafein dolayısıyla enerji içeceklerinin bağımlılık yapma etkisi vardır. Enerji içecekleri sporcu içeceği değildirler. Bu nedenle yoğun ve ağır egzersizlerden sonra enerji içeceği tüketilmemelidir.
Enerji içecekleri genellikle uyanık kalmayı sağladıkları, fiziksel ve bilişsel performansı artırdıkları düşüncesiyle tüketilir. Enerji içeceklerinin temel bileşeni kafeindir. Bu içecekler kafein dışında taurin, glukoronolakton, bazı B grubu vitaminleri, şeker gibi başka maddeler de içerebilir.
Enerji içeceklerinin, zararlarının başında içerdikleri kafein geliyor. Sağlıklı genç bir insanda güvenli olarak alınabilecek kafein miktarı, maksimum günde 400 mg (bu miktar yaklaşık 4 kupa filtre kahveye veya 10 kutu kolaya veya 2 enerji içeceğine karşılık geliyor).
Birçok kişi tarafından zararsız olduğu düşünülse de uzun vadede ciddi yan etkileri görülmektedir. Bu yan etkiler çoğu zaman aşırı kafein alımına bağlı olmaktadır. Başlıca hipertansiyon, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, kusma, istemsiz kasılmalar, bilinç bulanıklığı gibi yan etkiler görülmektedir.
Enerji içeceği içildikten sonra geçen 1 saat sonrasında ise enerji veren etkisi ortadan kalkmaya başlar. Birey yeniden yorgun hissetmeye başlar. İçildikten sonraki 6 saat sonrasında ise kandaki kafeinin %50'si düşüş gösterir. 12 saat sonrasında ise kanda enerji içeceğine dair kafeine rastlanmaz.
İlgili 31 soru bulundu
Soğuk bir içecek olduğu için günde 3-4 kutu tüketilen enerji içecekleri vücudun dengesini bozar. Enerji içeceklerinin fazla tüketilmesi kafein zehirlenmelerine yol açar.
Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar, diyabetliler, yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez.
Yapılan yeni düzenlemeyle artık 18 yaşından küçüklere enerji içecekleri satılamayacak. Ayrıca ürünlerin üzerine "Günlük 500 ml'den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez" yazılacak... Spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde enerji içecekleri piyasaya arz edilmeyecek ve reklamı yapılmayacak.
Gazlı içecekler ve enerji içecekleri
Hatta öyle bir etkileri var ki bu içecekleri unutkanlık yakıtları olarak bile nitelendirebiliriz. Bu tarz içeceklerin özellikle diyabet riskini arttırdıkları zaten bilinen bir durum iken yeni yapılan çalışmalarda aynı şekilde Alzheimer riskini de ciddi oranda arttırdığı anlaşılmış.
Enerji içecekleri günde 3 – 4 ya da daha fazla kez tüketildiğine vücudun dengesini bozar. İçeriğindeki kafein dolayısıyla enerji içeceklerinin bağımlılık yapma etkisi vardır. Enerji içecekleri sporcu içeceği değildirler. Bu nedenle yoğun ve ağır egzersizlerden sonra enerji içeceği tüketilmemelidir.
Bir kutu enerji içeceğinde zihinsel işlevler üzerinde önemli bir madde olan kafein bulunuyor ve uzun süren aktivitelerde yağların yakılmasını artırarak daha fazla enerji sağlıyor, uyanık ve aktif olunmasına yardımcı oluyor. Stres veya yorgunluk anında, vücutta önemli bir antioksidan olan taurin seviyesi düşüyor.
Bazı içeceklerin bileşimi
Etanol, % hac.
Kafein emilimi durur, uyku hali dağılır ve göz bebekleri büyür. Enerji verici etkisi azalır. Yeniden yorgun hissetmeye başlarsınız.
Enerji içecekleri alkol ile birlikte tüketilmemelidir.
Kafein konsantrasyonu iyileştirmeye ve uyanıklığı artırmaya yardımcı olur.
''Enerji içecekleri, içerdikleri yüksek dozdaki kafein nedeniyle kalp krizini tetikliyor. Geçirilen kalp krizi sonrasında özellikle genç yaştaki insanlar hayatını kaybedebiliyor. Kalbin en büyük düşmanlarından birisi olarak bilinen kafein, kalp damarlarında kasılmaya yol açar. Sempatik sistemin etkinliğini artırır.
İçerik olarak yüksek miktarda kafein, ginseng, taurin ve guarana gibi uyarıcı maddeler içeren enerji içecekleri, kısa sürede, yüksek dozda, hele alkolle birlikte alındığında kalp ritim bozuklukları, kalp krizi, hipertansiyon, bilinç kaybı, çarpıntı, bayılma ve ani ölüme neden olabilmektedir.
Uzmanlar, söz konusu çalışma kapsamında çok miktarda enerji içeceğinin yanı sıra gazlı içecekler, spor içecekleri ve hatta şekerli çay ve kahve tüketen erkeklerin de saç dökülmesi riskinin diğerlerine göre daha yüksek olduğunu tespit etti.
Tebliğ kapsamında enerji içeceklerinin etiketinde tüketici tarafından kolaylıkla görülebilecek şekilde “Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir” ifadesi yer almalıdır. Sonuç olarak, enerji içecekleri günde 500 mL'den fazla tüketilmemeli ve içerdiği kafein miktarı 150 mg/L'den fazla olmamalıdır.
edit: red bull kızı olarak söz edilenler red bull aracını süren, bedava red bull dağıtan ve organizasyonlarda görev alan kızlardır. genelde kanatlar takımı denir.
Red Bull, Red Bull GmbH tarafından sunulan enerji içeceği markasıdır. Tayland'daki bir enerji içeceğinin Avrupalı damak tadına uyarlanması ile oluşturulmuş Avusturyalı içecek ve aynı marka altında sportif organizasyonlar düzenleyen firmadır.
"Bu ürünler yüksek kafein, yüksek şeker, yüksek tarum ve yüksek ginseng gibi sinir sistemini uyarıcı maddeler içermektedir. Gençlerde ve ergenlerde istemediğimiz bir durum. Çünkü büyüme hormonlarının yeterli salgılanmaması büyüme ve gelişmede ciddi sıkıntılara yol açabiliyor."
Araştırmayı gerçekleştiren ekip, çocukların ve özel sağlık durumu bulunanların enerji içeceklerinden uzak durması gerektiğini açıkladı. Enerji içeceklerinin hepatit riskini artırdığını, çocukları şişmanlattığı vs. gibi birçok zararları olduğunu kanıtlayan başka araştırmalar da var.
Enerji içecekleri spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde piyasaya arz edilmeyecek ve reklamı yapılmayacak. 18 yaşından küçüklere satılamayacak olan ürünlerin etiketinde, "Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir" ifadesi bulunacak.
Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktivite öncesinde, sırasında veya sonrasında tüketilmemelidir. Günlük 500 ml'den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. On sekiz yaşından küçüklere enerji içeceklerinin satışı yapılmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri