Enerji içecekleri öğrenme performansını geçici olarak artırmaktadır. Bu nedenle gençler arasında sıklıkla tüketiliyor. Ders çalışırken daha enerjik olmak isteyen ve uzun saatler çalışması gereken kişiler de enerji içeceklerini sıklıkla tercih etmektedir.
Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar, diyabetliler, yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez.
On sekiz yaşından küçüklere enerji içeceklerinin satışı yapılmamaktadır. Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir.
Yapılan yeni düzenlemeyle artık 18 yaşından küçüklere enerji içecekleri satılamayacak. Ayrıca ürünlerin üzerine "Günlük 500 ml'den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez" yazılacak... Spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde enerji içecekleri piyasaya arz edilmeyecek ve reklamı yapılmayacak.
Yeni uygulamayla birlikte aynen sigara ve Alkol ürünlerinde olduğu gibi 18 yaşından küçüklere enerji içecekleri satılamayacak.
İlgili 44 soru bulundu
enerji içeceğine benzeyen ve fakat tadının yakından uzaktan alakası olmayan (acımsı birşey içmesi zor) afrodizyak etkisi olduğu söylenen normal enerji içeceğinin miktarının yarısı kadar olan küçük şişelerde satılan sıvı. hızlı tüketiminde yoğun başağrısı yapan yavaş yavaş içildiğinde parasının hakkını veren şey.
Yaklaşık iki hafta önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan yeni düzenlemeyle artık 18 yaşından küçüklere enerji içecekleri satılamayacak.
Yine ticari ambalajı üzerinde özellikle çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yüksek tansiyonu olanlar, diyabetikler, gebe ve emzikli kadınlar, metabolizması kafeine duyarlı olanlar tarafından tüketilmesi açıkça önerilmemektedir.
İçerik olarak yüksek miktarda kafein, ginseng, taurin ve guarana gibi uyarıcı maddeler içeren enerji içecekleri, kısa sürede, yüksek dozda, hele alkolle birlikte alındığında kalp ritim bozuklukları, kalp krizi, hipertansiyon, bilinç kaybı, çarpıntı, bayılma ve ani ölüme neden olabilmektedir.
Enerji içeceklerinin, zararlarının başında içerdikleri kafein geliyor. Sağlıklı genç bir insanda güvenli olarak alınabilecek kafein miktarı, maksimum günde 400 mg (bu miktar yaklaşık 4 kupa filtre kahveye veya 10 kutu kolaya veya 2 enerji içeceğine karşılık geliyor).
Bazı içeceklerin bileşimi
Etanol, % hac.
Soğuk içiniz.Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir.Çocuklar,18 yaş altı kişiler,yaşlılar,diyabetikler,yüksek tansiyonu olanlar,gebe ve emzikli kadınlar,metabolik hastalığı olanlar,böbrek yetmezliği olanlar,kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez.
Bir kutu enerji içeceğinde zihinsel işlevler üzerinde önemli bir madde olan kafein bulunuyor ve uzun süren aktivitelerde yağların yakılmasını artırarak daha fazla enerji sağlıyor, uyanık ve aktif olunmasına yardımcı oluyor. Stres veya yorgunluk anında, vücutta önemli bir antioksidan olan taurin seviyesi düşüyor.
Birçok kişi tarafından zararsız olduğu düşünülse de uzun vadede ciddi yan etkileri görülmektedir. Bu yan etkiler çoğu zaman aşırı kafein alımına bağlı olmaktadır. Başlıca hipertansiyon, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, kusma, istemsiz kasılmalar, bilinç bulanıklığı gibi yan etkiler görülmektedir.
Enerji içecekleri spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde piyasaya arz edilmeyecek ve reklamı yapılmayacak. 18 yaşından küçüklere satılamayacak olan ürünlerin etiketinde, "Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir" ifadesi bulunacak.
Ayrıca enerji içeceklerinin içerisinde bulunan maddeler kana çabuk karışır. Bu yüzden özellikle kalp hastalarının ve hamilelerin bu içecekleri tüketmemeleri gerekir. Ayrıca aktif sporcular, çocuklar, kafein hassasiyeti olanlar ve diyet yapanlar da enerji içeceklerinden uzak durmalılar.
Enerji içeceklerinin içerisinde bulunan taurin gibi bazı maddeler; vücutta sinirlilik, huzursuzluk ve ani şiddetli reaksiyonlar gibi psikolojik problemlere neden olabiliyor.
Uzmanlar, söz konusu çalışma kapsamında çok miktarda enerji içeceğinin yanı sıra gazlı içecekler, spor içecekleri ve hatta şekerli çay ve kahve tüketen erkeklerin de saç dökülmesi riskinin diğerlerine göre daha yüksek olduğunu tespit etti.
edit: red bull kızı olarak söz edilenler red bull aracını süren, bedava red bull dağıtan ve organizasyonlarda görev alan kızlardır. genelde kanatlar takımı denir.
Genel Müdür Ferah, `Red Bull, ölüme neden olduğu gerekçesiyle Türkiye`de yasaklandı.
"Bu ürünler yüksek kafein, yüksek şeker, yüksek tarum ve yüksek ginseng gibi sinir sistemini uyarıcı maddeler içermektedir. Gençlerde ve ergenlerde istemediğimiz bir durum. Çünkü büyüme hormonlarının yeterli salgılanmaması büyüme ve gelişmede ciddi sıkıntılara yol açabiliyor."
(3) On sekiz yaşından küçüklere enerji içeceklerinin satışı yapılmaz.
Fonksiyonel bir ürün olan Red Bull Enerji İçeceği vücudun kaybettiği sıvıyı yerine koymak üzere tüketilmemelidir, susuzluk giderici değildir. Bu yüzden sporcular Red Bull Enerji İçeceği tüketirken ek olarak su da tüketirler.
Listenin ilk sırasında Amerikan dondurma üreticisi Cold Stone'un 2010 kalorilik “milkshake”i bulunuyor. İçinde 131 gram yağ, 153 gram şeker bulunan ve çikolatalı dondurma ile süt ve fıstık ezmesinden yapılan milkshake, sağlık dünyasında büyük tartışma yarattı.
Dünyanın en yararlı içeceği süt, insanların doğumlarından itibaren aldıkları ilk besin. İlk günlerinde annelerinin sütüyle beslenen bebeklere, daha sonraları hem anne sütü hem de hayvan sütleri verilir. Süt, bebeklerin narin vücutlarını sağlamlaştırır, güçlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri