Enfeksiyon adı verilen durumu, hastalık potansiyeline sahip olan virüs ve mikropları vücuda bulaşması sonucu gelişir. Enfeksiyonların neden olduğu yaygın belirtileri ise kas ağrısı, yüksek ateş, kusma ve mide bulantısıdır. Enfeksiyonların paraziter, viral, mantar ve bakteriyel olmak üzere dört türü vardır.
Enfeksiyonlar geniş bir yelpazeye sahip olup, semptomları mikroorganizmanın türüne ve enfekte ettiği bölgeye bağlı olarak değişebilir. Enfeksiyon belirtileri arasında ateş, öksürük, burun akıntısı, kas ağrıları, ishal, kusma, yorgunluk ve daha fazlası yer alabilir.
Enfeksiyon hastalıklarıa nın kesin tanısı etken mikroorganizmanın ortaya çıkarılmasıdır ki, bunun için mikrobiyolojik ve serolojik yöntemlerden yararlanılır. Bu testler çoğu kez zaman alıcı, bazen de pahalı ve ne yazık ki her zaman için ulaşılamaz durumda olabilir.
Sitokinlerin etkileri sonucunda, enfeksiyon hastalığının seyrinde bazı belirti ve bulgular oluşur. Enfeksiyon esnasında aşırı miktarda üretilen sitokinlere bağlı olarak oluşan belirtilerin en sık görülenleri, vücut sıcaklığında artış meydana gelmesi, bulantı-kusma ve halsizlik olarak karşımıza çıkar.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
İlgili 19 soru bulundu
Enfeksiyon adı verilen durumu, hastalık potansiyeline sahip olan virüs ve mikropları vücuda bulaşması sonucu gelişir. Enfeksiyonların neden olduğu yaygın belirtileri ise kas ağrısı, yüksek ateş, kusma ve mide bulantısıdır. Enfeksiyonların paraziter, viral, mantar ve bakteriyel olmak üzere dört türü vardır.
Enfeksiyon Tedavi Edilmezse Ne Olur? Vücuttaki enfeksiyon hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Özellikle kan zehirlenmesi olarak bilinen septisemi ortaya çıkabilir. Ciddi bir kan dolaşımı enfeksiyonu olarak bilinen septisemi kan zehirlenmesi olarak da bilinmektedir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir.
Enfeksiyon belli başlı bakteri ya da virüsler yoluyla ortaya çıkar. Hava ve su gibi çoğu ortamda bulunan mikroorganizmalar, vücuda bulaştığında hızlı bir şekilde çoğalır. Bu çoğalma sonucunda reaksiyon gösterdiğinde ise enfeksiyon meydana gelir.
“Viral enfeksiyon kaç günde geçer?” diye merak ediyorsanız genellikle soğuk algınlığı kaynaklı viral enfeksiyonları 1 hafta içinde geçtiğini ancak bu sürenin viral enfeksiyon türüne bağlı olarak 2 haftaya kadar çıkabildiğini bilmelisiniz.
Mikrobiyoloji laboratuvarı her türlü kültür ve antibiyogram testleri, bakteri tanımlamaları, serolojik testler, hepatit testleri, parazit tetkikleri, boyalı ya da boyasız direkt incelemelerle enfeksiyon hastalıkları ve diğer birimlerin tanı ile tedavilerini destekler.
İntaniye (Enfeksiyon Hastalıkları) uzmanı, hastanelerin ilgili departmanlarında; virüs, parazit, bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıkların tedavi ve tanısı ile ilgilenen uzman doktora verilen mesleki unvandır.
Vücut bazen kandaki enfeksiyonu kendiliğinden atabilir. Bu her zaman mümkün olmayabilir. Kişi kandaki enfeksiyon nedeniyle sorun yaşamaya başlarsa bir doktora başvurması gerekmektedir.
Vücudunuz pek çok yaygın enfeksiyonu kendiliğinden temizler. Vücudun kendi bağışıklık sistemi, bakteri veya virüslerden kaynak- lanan pek çok yaygın enfeksiyona karşı etkilidir.
2. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.
Temizlik ve hijyen önlemlerinin alınması (örneğin elleri yıkamak), dezenfekte sıvılarla düzenli aralıklarla ağızını çalkalamak, sert diş fırçasıyla dişlerini temizlemekten kaçınmak ve tırnaklarını kesmekten kaçınmak gibi davranışlar dikkat edilmesi gereken genel hususlardır.
Virüsler, birer canlı organizma değildir. Virüsler yalnızca enfekte ettikleri hücrelerin içinde yaşar, büyür ve çoğalır. Bakteriler ise enerji üretebilen, hareket eden ve kendi kendine çoğalabilen canlı organizmalardır.
İdrar yolu enfeksiyonu özellikle kadınlarda çok görülen bir hastalıktır. Bunun nedeni de kadınların kısa idrar kanalı olmasıdır ve bu, enfeksiyonların gelişmesini kolaylaştırır. Hastalık bol sıvı alarak kendiliğinden geçebilir, zaman zaman antibiyotik tedavisine de gerek duyulabilir.
Herhangi bir hastalık veya enfeksiyon şüphesi ile sağlık taraması yapılırken, CRP testine mutlaka yer verilir. Normalden belirgin şekilde yüksek çıkan CRP değerlerinde vücutta bir iltihaplanmanın söz konusu olduğu anlaşılır.
CRP testi, kanınızdaki C-reaktif protein seviyesini ölçer. Karaciğeriniz, iltihaplanmaya yanıt olarak CRP 'yi kan dolaşımınıza bırakır. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, enfeksiyonlar ve belirli otoimmün durumlar gibi çeşitli iltihaplanma nedenlerini teşhis etmeye ve izlemeye yardımcı olmak için bu testi kullanır.
CRP Normal Değeri Nedir? Sağlıklı bireylerde kanda ölçülen CRP değeri 0 – 0,5 mg/L arasında yer alır. Bununla birlikte, CRP tahlilinde ölçülen değerin, hastalık bakımından anlamlı olarak değerlendirilebilmesi için kanda CRP yüksekliği 5 – 10 mg/L değerinin üzerinde ölçülmelidir.
Örneğin; sarımsak, nane, probiyotik yoğurt ve acı biber vücudun enfeksiyondan temizlenmesine yardımcı olur. Eğer bunlarla kandaki enfeksiyon temizlenmiyorsa doktorlar tarafından verilen antibiyotik ilaçların kullanılması gerekebilir.
Enfeksiyonların bulaşma yolları
Doğrudan temas , dolaylı yoldan temas ve damlacık saçılması ( Öksürme, hapşırma ,gülme ile ortama saçılan damlacıklar ) yollarından biri ile olur. Doğrudan temas: Mikroorganizmaların insandan insana fiziksel dokunma ile bulaşmasıdır.Uçuk ve bit enfeksiyonu örnek verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri