HSG uygulanması öncesinde tam bir jinekolojik değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmede pelvik enfeksiyon bulguları saptanması durumunda enfeksiyon tedavi edilene kadar işlem ertelenir. Enfeksiyon varken uygulanan bir HSG hastalığın yayılmasına neden olabilmektedir.
HSG uygulanması öncesinde detaylı bir jinekolojik değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmede enfeksiyon (iltihap) bulguları saptanması durumunda ise enfeksiyon tedavi edilene kadar işlem ertelenir.
Bütün röntgen incelemeleri gibi rahim filmi de gebe olan veya o anda gebe olması olasılığı bulunan kadınlara çekilmez. Çünkü anne karnındaki embriyo veya fetüs, kullanılan X ışınlarından zarar görebilir.
HSG filminin bu dönemde çekilmesi ayrıca enfeksiyon riskini de azaltmaktadır.
En sık görülen komplikasyon enfeksiyondur ve her 100 hastadan birinde görülür. Enfeksiyonu önlemek için işlem öncesi ya da sonrası mutlaka antibiyotik kullanımına gerek yoktur.
İlgili 16 soru bulundu
Tüplerde iltihaplanma: Tüplerle ilgili geçirilen iltihap ve enfeksiyonlar tıkanıklıklara ve tüplerde hasara yol açabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan ve neredeyse tüm genital yollar enfeksiyonları tüplerin işlevlerini bozar.
Tüp İltihabı (Salpenjit)
Tüplerin tıkanmasına yol açan etmenlerin en bilinenleri enfeksiyonlar yani tüplerdeki iltihabi reaksiyondur. Özellikle klamidya ve ureoplazma gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar başta olmak üzere, tüm genital sistem enfeksiyonları fallop tüplerinde kalıcı hasar veya tıkanıklık yapabilir.
Rahim enfeksiyonu tedavisi, enfeksiyonun sebebine bağlı olarak değişir. Tedavi; genel olarak antibiyotikler, antiinflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler gibi ajanlar kullanılarak uygulanır.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
Hsg öncesi yapılması gereken herhangi özel bir hazırlık bulunmaz. Bazı durumlarda jinekolog rahim filmi öncesi antibiyotik veya basit ağrı kesicilerin kullanılmasını önerebilir. Bununla birlikte Hsg filmi çekiminden birkaç gün önce cinsel ilişkiye ara verilmesi gerekir. Randevu öncesi aç veya tok olmak gerekmez.
Çünkü rahim filmi çekimi sırasında radyasyon alınacağı için erken bir gebelik olması istenmemektedir. Rahim filmi çekilmeden önce eğer adet kanaması önceki aylardan farklı ise mutlaka kanda gebelik testi yapılıp gebelik dışlanmalıdır. Rahim filmi öncesinde aç olmaya gerek yoktur.
Rahim filmi çekilebilmesi için en uygun zaman aralığı adet kanaması bittikten 4 ila 5 gün sonradır.
HSG Filmi Çekilme Sonrası Dikkat Edilecekler
İşlemden sonraki ilk birkaç gün boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir. İşlemden sonraki birkaç gün ağrı yaşanabilmekte ve özellikle ilk gün dikkatli olunmalıdır. Rahim filmi çekiminden sonra ufak derece kanamalar görülebilmektedir.
Rahim Filmi Çekme Tekniği
İşlemden önce enfeksiyon olmaması için antibiyotik yapılır. Sonrasında da eğer ihtiyaç olursa ağrı kesici kullanılır. Hsg rahim ağzından kontrastlı ilacın verilerek rahim içi ve tüplerin x-ışını ile filmi çekilerek görüntülenmesi ile elde edilir.
Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Belirtiler genellikle ilaç tedavisi ile birkaç gün içinde hafifler. Daha ciddi enfeksiyonlarda ise şikâyetlerin azalması iki haftayı bulabilir.
Vajinal enfeksiyonlar, gebe kalamamaya ve düşüklere neden olabilir.
Jinekolojik muayene ve pelvik ultrasonografi ile teşhis konulabilen yumurtalık hastalıkları, kadınlarda kısırlığın sebebi olabildiği gibi fonksiyonel kistlere ve over kanserine dahi neden olabilmektedir.
Vajinal akıntı fizyolojik akıntı ise bu normalde olması gereken ve spermin ilerlemesine yardımcı olan bir durumdur. Ama vajinal akıntı yoğun ,bakteri içeriyorsa spermin normal hareketini engelleyebilir. Gebe kalmayı zorlaştırabilir.
Vajinitte en sık etkili olan antibiyotikler tetrasiklin ve penisilin grubu ilaçlardır. Gebelik: Özellikle gbeliğin son 3 ayında hücresel bağışıklığın azalması ile kandida gelişimi kolaylaşır. Yine gebelikte vajinada glikojen adı verilen maddenin artışı da bu olayı hızlandır.
Yoğurt: Yoğurt, vajinal mantar enfeksiyonlarına karşı doğal bir tedavi olarak bilinir. Vajinal bölgeye uygulanan doğal yoğurt, enfeksiyonu gidermeye ve kaşıntı ve yanma hissini hafifletmeye yardımcı olabilir. Çay ağacı yağı: Çay ağacı yağı, vajinal mantar enfeksiyonlarına karşı doğal bir antifungal ajandır.
İlaçlı rahim filmi (HSG) ne zaman çekilir? HSG çekilmesi için genellikle adet kanaması kesildikten sonraki ilk günler tercih edilir, bunda amaç hastanın hamile olmadığından emin olmaktır. Genellikle adet başlangıcından itibaren 7-12. Günlerde çekilmesi tercih edilir.
Tüplerin tıkalı olması durumunda ağrı, adet düzensizliği ya da başka herhangi bir belirti olmaz. Tüplerin tıkanık olmasının tek bulgusu gebe kalamamaktır. Tüplerden biri açık diğer kapalı ise de kendiliğinden gebe kalma durumu da oldukça düşüktür.
Histeroskopi ve Laparoskopi Sonrası Tüp Bebek Ne Zaman Yapılır? Tüp bebek öncesi histeroskopi yaptıran kadınlarda eğer miyomlar çıkartılmışsa embriyo transferi için 3 ay beklemek gerekmektedir. Histeroskopi ile rahim perdesi düzeltilen kadınlarda embriyo transferi için 2 ay beklemek yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri