Bu suretle başşehri Tebriz olmak üzere İran'da kurulan (1256) ve 1295 yılından itibaren tam bağımsız hale gelen devlet, Hülâgû'nun taşıdığı ilhan unvanına nisbeten İlhanlılar adıyla anılmıştır.
Bir Moğol devleti olan İlhanlılar, siyasi olarak Cengiz Han'dan itibaren belirlenen hedefleri gerçek- leştirmek için çalışmışladır. Moğolların İslam'ı seçmeleri siyasi hamlelerinde Müslümanlar lehine bir değişiklik getirmemiştir.
İlhanlı Devleti Türk değil, Moğol Devleti'dir ve Cengiz İmparatorluğu'nun dağılması sonucu ortaya çıkmıştır.
İlhanlı devleti, tarihte kurulmuş olan Moğol devletlerinden biridir.
Türk hükümdar, İlhanlı'nın kurucusu. Hülagû Han (d. 1217 - ö. 8 Şubat 1265), İlhanlılar'ın kurucusudur. Cengiz Han'ın torunu, ve diğer Cengizli Büyük Han'larından Mengü Han ve Kubilay Han'ın da kardeşidir.
İlgili 23 soru bulundu
Moğollar bir millettir. Moğolca Türkçe değildir. Dolayısıyla Moğollar Türk değildir. Türk, etnik dili Türkçe olan topluluklardır.
Hülâgû Han, zamanın Fransa kralı IX. Louis'ye mektubunda ordusunun yaklaşık 200,000 kişiyi öldürdüğünü söylemektedir. Yapımı nesiller boyu süren cami, saray ve hastaneler yağmalandı ve yok edildi. Halife yakalandı ve öldürülmeden önce halkının katledilmesi ve şehrinin talan edilmesi izletildi.
İlhanlılar, Gazan Mahmud Han (1295-1304) zamanında Müslümanlığı kabul ettiler. Aslında bu bölgede (İran'da) İslam zaten yaygındı.
Türkler'le Moğollar aynı kökten aynı boydan gelen iki kardeş millet olduğunu söyleyebileceğimiz gibi Cengiz Han, Moğol olmaktan daha fazla Türk'tü. Cengiz'in Türklüğü tarihî geleneklerin dışında tarafsız çağdaş Çinlilerin tanıklığı ile de sabit olduğunu söyleyebilmek mümkün.
Ayrıca Cengiz Han Türkleri sever ve bir çoğunu önemli makamlara da getirirdi.
Tarihçiler açısından bakıldığı zaman genel olarak Cengiz Han'ın Türk olduğu ifade edilir. Özellikle yaşadığı dönemde Cengizhan hem Moğolca hem de Türkçe konuşurdu. Ayrıca yapılan araştırmalar Cengiz Han'ın kendini tanıtırken, genelde Türk olduğunu söylediği dile getirilir.
Şiîlik İslam tarihinde görülen ilk mezheplerden biridir. İlhanlılar dönemi ise, Şiîliğin, tarihte Büveyhîlerden sonra ikinci kez siyasette aktif rol oynadığı bir dönemdir. İlhanlı sultanlarından Olcaytu, tarihte ilk defa Şiîliği devletin resmî mezhebi haline getirmiştir.
Mugal Han, Moğolların ve Tatar Han ise Türklerin atasıdır. Daha sonra Moğollar sekiz soydan, Türkler ise dokuz soydan çoğalırlar. Moğol'un soyunu Oğuz Han'la sürdürenler varsa da pek mantıklı görünmemektedir.
Moğollar, Doğu ve Orta Asya kavimlerindendir. Asıl yurtları olan Moğolistan'ın ve Moğolistan devleti ("Dış Moğolistan") ile sınır paylaşan, fakat Çin'e bağlı olan İç Moğolistan bölgesinin yerli halkıdırlar.
Cengiz Han'ın soyu Çinlilerce Türklere dayandırılır. Bu Türkler ise bir bakıma Kök-Türkler'in devamıdır. Moğol tabirini tarihe tanıtan Cengiz Han olmuştur. Kendisinden önce Moğollar'a ne dendiği tam olarak belli değildir.
Türk, Turok veya et-Turk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojilerine göre tarihen yaşamış ve şimdi de nesillerini devam ettiren tüm Türk halklarının efsanevi atası. Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur.
İkincisi, kendim tabi Türk ırkından olduğum için söyleyebilirim, Moğolları da biraz tanıdım. Türkler olarak Moğollara göre daha kaba, daha fevri, daha sinirli ve hiddetli bir milletiz. Moğollar ise son derece kontrollü bir millettir. Üçüncüsü de, kendi müziklerini, adetlerini seviyorlar.
Son yarım yüzyıl içinde yapılan antropolojik incelemeler Türkler'in beyaz ırktan olduğunu göstermiştir. Türkler, dört büyük beyaz ırk gurubundan biri olan Europid gurubunun Turanid kolundandırlar.
Hulagü'nün, Han olarak kurduğu İlhanlı Devleti, Batı Asya'da ve Anadolu coğrafyasında derin iziler bırakmıştır. Ömrü nispeten kısa olmasına rağmen Moğol ve Türk tarihini etkileyen bu devlet, bozkır geleneği ile yerleşik Fars kültür medeniyeti arasında şekillenmiştir.
Hülagü Han'ın kurmasıyla 1265'te başlayan İlhanlı Tarihi, Ebu Said Bahadır Dönemiyle 1335'te son bulmuştur. Bu 70 yıllık devlet tarihi boyunca birçok devlet hükümdarı da ülkenin başında bulunmuştur. İlhanlı Devleti tarihi boyunca hükümdarlık yapmış devlet liderleri ise şunlardır: Hülagu (1258-1265)
Gazan Han'dan sonra gelen Sultan Olcaytû ve Ebu Said Han'ın şecereleri de Mu'izzü'l Ensâb'a eklenmiştir. Mu'izzü'l Ensâb'da Moğol (İlhanlı) bahsinden sonra Timur ve oğulları bahsi başlayıp, eser Sultan Hüseyin Baykara'nın şeceresi ile sona ermektedir.
Cengiz Han, Şamanizm'i benimseyip tek Tanrı inancına sahip olduğundan dolayı, tek Tanrı anlayışına sahip olanlara karşı oldukça hoşgörülü davranmış ve onlara kendi inancını kabul ettirmek için baskı yapmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri