Engellilere HGS indirimi bulunmamaktadır.
Engelli Araç Sahiplerin ücretsiz araçlı geçiş için detaylar: 1- Araç engelli aracı ise, araç ruhsat sahibi ile araç içindeki engelli kişinin ismi tutuyorsa (araç engelli kişinin üzerine kayıtlıysa) engelli kartında %90 ibaresi aranmaksızın ÜCRETSİZ geçiş yapılabilir.
Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.
ÖTV Muafiyetli Araçlar Hangileridir? Motor silindir hacmine bakılmaksızın hesaplanması gereken ÖTV ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 330.800 TL altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep,station wagon gibi taşıtlar ÖTV muafiyeti veya indirimi kapsamındadır.
İlgili 38 soru bulundu
Cep telefonu veya benzin için engelli indirimi yok.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak. Araç, serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 3-10 yılda gümrük vergilerinin tahsili halinde engeli olmayan kişiye satılabilecek. On yıldan sonra bu vergiler aranmayacak.
Engellilik dereceleri %90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilerek muaf sayılmıştır.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, engellilere kanunla verilen ücretsiz seyahat hakkına yönelik Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinde uyguladığı kota uygulamasını kaldırdı.
Hem engelli taraftarımızın hem de refakatçisinin Fenerbahçe Passolig kartının olması zorunluluğu vardır. Passolig kartı Fenerbahçe logolu olmalıdır. Engelli taraftarlarımız, gazilerimiz ve refakatçilerin passolig kart vize süresini kontrol etmeleri gerekmektedir.
Engelli otoparkını kullanmak için araçta; Manüel veya Akülü tekerlekli sandalye, Kanedyen, Baston, yürüteç gibi hareketi sağlayan araç ve cihazları kullana yada hareket kısıtı olan en az bir kişi bulunmalıdır. Yürüyebilen Engellilerin ise “otopark ücreti ödemeden” otoparkın diğer alanlarına park etmesi gerekir.
Özel Tüketim Vergisi İstisnasından Faydalanmayan Engelliler İçin MTV İstisna Uygulaması Özel tüketim vergisi istisnasından faydalanmayan ancak %90'ın altında engel oranına sahip engelliler engellerine uygun özel donanım yaptırtmak şartı ile MTV muafiyetinden yararlanabilmektedir.
Türkiye'de, engelli indirimi uygulaması yoktur. Ancak aracın engelliye uygun hale getirilmiş olması veya engelli kişinin özel bir sürüş eğitimi alması, sigorta priminin düşürülmesine yardımcı olabilir.
Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) ve OPET arasında akaryakıt indirimi protokolü imzalandı. Protokolden Türkiye Sakatlar Derneği Üyeleri ve TSD karta sahip olanlar faydalanabilecek.
Gelir Vergisi, Gümrük Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Emlak Vergisi Kanunlarında engellilere çeşitli avantajlar sağlanmıştır.
2023 den önceki alınan araçlarda geçmez. Serbestir yani 2023 den önce alınan araçları herkes kullanabilir durumda..
Fakat buna ek olarak aracın bir kuruluşa ya da şirkete ait olduğunu belirtmek için trafik tescil kurumu tarafından bir düzenleme yapılması gerekir. Engelli Araç Sahibi Vefat Ederse Ne Olur? Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir.
ÖTV muafiyeti ile araç sahibi engelli sürücü ve yolcunun vefat etmesi ve aracın mirasçılara intikal etmesi durumunda, mirasçılardan ÖTV aranmaz. Ancak vefat eden kişinin ÖTV istisnasından yararlandığı tarihten itibaren 5 yıl dolmadan, varisin, aracın satışını veya devrini yapması halinde ÖTV aranır.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren engelliler tarafından alınan binek otomobillerin bedeli 1.004.200 TL'yi aşıyorsa ÖTV istisnasından yararlanılamayacaktır.
B engelli ehliyetlerinin gecerlilik süresi 5 yıl, rapor yenileme sureside 2 yıldır.
Özür oranı yüzde 90'dan az olanların durumu ise farklı. Elinde H sınıfı (özürlü) ehliyeti olanlar yurtiçinden alacakları sıfır kilometre araçlar için ÖTV ve Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) muaftırlar. Ancak araçların özellikleri mevzuatta yazdığı gibi 1600 cc'yi geçmemek kaydıyla binek tipi otomobil olabilir.
Yani; “sadece özel tertibatlı araç kullanabilir” yazan bir rapora sahip sürücü otomatik vitesli araç kullanamaz ya da otomatik vites kullanabileceği belirtilen bir sürücü manuel araçla trafiğe çıkamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri