Başkasının yardımı ve bakımı olmadan, gündelik hayatını devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme-içme, insani ihtiyaçlarını tek başına gideremeyen, engellilere verilecek engelli sağlık kurulu raporlarında 'Ağır Engelli' raporu bulunanlar için evde bakım desteği parası ödenmektedir.
Evde Bakım Maaşını Kimler Alabilir? Evde bakım maaşı için, ağır engelli raporu olan, hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tüm vatandaşlar başvurabilir.
Engelli Sağlık Raporu
Evde bakım parası alma şartları incelendiğimizde ilk şart bu hizmeti talep eden kişinin %50 engelli ve Ağır Engelli yeni yönetmeliğe göre “tam bağımlı” ifadesi ibaresi bulunması gerekmektedir.
Engelli maaşı alanlara, bakım maaşı da bağlanabilir. Önemli olan; bakım maaşının hane gelirine eklenmesi halinde, engelli maaşı için gereken kişi başı gelirin asgari ücretin üçte birinden az olmasıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Yönetmeliğe göre belirtilen şartların tespiti durumunda emekli maaşı alınsa dahi bakım parası almaya devam edilebilir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bakıma muhtaç engelli ya da yaşlıların bakımlarını üstlenen kişilerin hesabına her ay yatırılan evde bakım parasına başvurmayı düşünen kişiler; başvurularını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il ya da ilçe temsilciliklerine giderek gerçekleştirebiliyorlar.
evi ve arabası olması sorun teşkil etmez.bunlar gelir getirici şeyler değildir.tarla olursa gelir getirici olarak kabul ediyorlar.araba ticari araba değilse sorun değildir.%50 ve üzeri ağır özürlü ibareli raporunuz varsa ve kişi başı gelir 449 tl yi geçmiyorsa müracat edebilirsiniz.
% 50 ve üzeri 'ağır özürlü' ibareli raporunuz varsa ve hanede kişi başına düşen gelir 467 TL'yi geçmiyorsa, sigortalı olarak çalışmanızEvde Bakım aylığı almanıza engel değil.
ÖTV indirimli alınan araç ticari amaçlı kullanılmamalıdır. ÖTV muafiyetli araç tek başına evde bakım maaşına kesilmesine neden olmasa da, muhtaçlık değerlendirmesinde dikkate alınmaktadır.
Eve giren her türlü gelirin toplanıp kişi sayısına bölünmesinde, kişi başı gelirin asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olmalıdır. Bu miktar 2019 yılı için 1219.35 liradır. Bu miktarın eşiti ya da üzerinde rakam çıktığında evde bakım maaşı bağlanmaz.
Erişkinler için bağımlılık düzeyi-Ağır engellik
Erişkinler için; rapor formunun ön kısmında “bağımlılık değerlendirmesi” yer alır ve bu kısımda bireyin durumunun karşılığı ne ise, bunun işaretli olması zorunludur. Ağır engelliliğin karşılığı yeni uygulama ile “tam bağımlı engelli birey” olarak ifade edilecektir.
Soru 26: 18 yaş altı engelli yakını aylığı ne demektir? Aynı hanede ikamet etmek şartıyla fiilen bakımını gerçekleştirdiği, 18 yaşından küçük ,özel gereksinim düzeyi en az hafif düzeyde olan veya %40 ve üzeri engelli olan yakını bulunanlara yapılan yardımdır.
2022 sayılı kanun uyarınca ekonomik yoksunluk içinde bulunan; 18 yaşından büyük özürlü bireyler ve kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış özürlü yakını bulunan Türk Vatandaşlarına aylık bağlanmaktadır. Engelli aylığı üç aylık olarak ödenen bir aylıktır.
Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre “engelli” (engel oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli (engel oranı%70 ve üzeri) olan kişiler engelli emekli maaşı veya engelli aylığı alabilir.
Başkasının yardımı ve bakımı olmadan, gündelik hayatını devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme-içme, insani ihtiyaçlarını tek başına gideremeyen, engellilere verilecek engelli sağlık kurulu raporlarında 'Ağır Engelli' raporu bulunanlar için evde bakım desteği parası ödenmektedir.
% 50 ve üzeri 'ağır özürlü' ibareli raporunuz varsa ve hanede kişi başına düşen gelir 467 TL'yi geçmiyorsa, çalışması engel değil Evde Bakım aylığı için başvuru yapabilir, eve gelecek heyet tarafındanda bakıma muhtaçlık kriterlerine uyduğu yönünde görüş bildirilirse alabilir.
Yetkili hastaneler 'den birine başvuru yapmanız gerekiyor. Daha sonra % 50 ve 'ağır özürlü' ibareli olursa bu rapor, ve hanede kişi başına düşen geliriniz 510,45 TL'yi geçmiyorsa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekiyor.
Buna göre, kanun kapsamında belirlenen muhtaçlık değerlendirmesi kapsamında engelli vatandaşların; servet, gelir ve harcamaları dikkate alınır. Bu şartlara göre araç alımında, hane içinde kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin üçte birinin altında kalması durumunda engelli aylığı kesilmeyecektir.
Ayrıca sosyal güvencesi bulunmayan ve ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlarımıza akülü, motorlu ve tekerlekli sandalye, beyaz baston, konuşan saat, işitme cihazı yardımı, engelli hasta bezi gibi birbirinden değişik yardımları da Büyükşehir Belediyesi olarak ücretsiz karşılıyoruz.”
Zamlı evde bakım maaşı ödemeleri yüzde 17,55'lik zamla birlikte 5 bin 98 lira oldu.
Bakıma ihtiyaç duyan birine verilen bakım hizmeti karşılığında evde bakım aylığı almak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapılıyor. Yapılan başvurunun olumlu sonuçlanabilmesi için bakım ihtiyacı olan kişinin kriterlerine ve hane içi gelir düzeyine bakılıyor.
Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinden bakım hizmeti alabilmek için başvuru Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine, Sosyal Hizmet Merkezlerine ya da doğrudan Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerine yapılabilir.
MADDE 17 – (1) Başvuru; hasta, hasta yakını, diğer kişi veya kurumlar tarafından 444 3 833 numaralı telefon hattı aranarak ya da Ek-3'te yer alan “Evde Sağlık Hizmeti Başvuru Formu” doldurularak veya TSM/AHB'ler aracılığıyla il koordinasyon merkezine yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri