Soru 1: Kimlik kartı nasıl alınır? Engelli Kimlik Kartı alabilmek için engelli birey sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzeri engelli olduğunu belgelemelidir.
Kanuna göre; %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin kendileri ile birlikte yolculuk ettikleri bir refakatçisi şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacaklardır.
Engelli bireyler, ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile müracaat ederek de engelli kimlik kartına sahip olabiliyor.
Engelli kimlik kartı çıkartmak için gerekli belgeler; sağlık raporu aslı ve fotokopisi, 2 Adet resim, nüfus kağıdı ve fotokopisidir. Belediye otobüsleri,Metro seferleri, TCDD ve Deniz Yollarının şehir içi seferleri ücretsizdir. Şehirler Arası Yolculuklarda %30 İndirim hakkı bulunmaktadır.
Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen Engelli Kimlik Kartı`nın aslı Nüfus Cüzdanı 1 Adet Vesikalık Fotoğraf. 10-TL Kart Ücreti (Başvuru merkezinde ödenebilir)
İlgili 20 soru bulundu
Ücretsiz seyahat hakkından engelli kimlik kartı olan engelliler mevcut kartlarıyla, yaşlılar ise nüfus cüzdanları ile yararlanabilecek.
Bakanlık tarafından engelli ve yaşlı bireylerin şehir içinde kara yolu, deniz yolu, demir yolu, özel halk otobüsleri ve deniz ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanmalarını sağlayan ücretsiz seyahat uygulaması kapsamında 2015 yılından günümüze kadar 1 Milyar 662 milyon TL gelir desteği ödemesi yapıldığı belirtildi.
E-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra E-Hizmetler menüsü tıklanarak açılan sayfa üzerinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sayfası bulunmalıdır. Kurum başlığına giriş yapıldıktan sonra Engelli Kimlik Kartı Ön Başvuru seçeneği seçilerek ön başvuru randevu tarihi oluşturulmalıdır.
Hayır, o tür kartlar sadece ait oldukları şehirde geçerlidir.
En az %40 engellerinin olduğunu uygun belgeler ile kanıtlayabilen engelli yolculara %40 indirim sağlanır. Engelli veya hareket kısıtlaması olan yolcular için indirim ancak bilet satış noktalarında sağlanabilir ve bu biletler ancak bilet satış noktalarından satın alınabilir.
Şehiriçi ücretsiz seyahat hakkı
Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler ise, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırlar.
ENGELLİ KİMLİK KARTININ SAĞLADIĞI HAK VE AVANTAJLAR NELERDİR? - Belediye otobüsleri, metro seferleri, marmaray, metrobüs, tramvay, füniküler, deniz yollarının şehir içi seferleri ücretsizdir. 'Ağır engelli' ibareli raporu olanların bir refakatçisi engelli kişi ile beraber olmak şartıyla ücretsiz ulaşımdan yararlanır.
Ücretsiz Seyahat Kartını Kimler Alabilir? Ülkemizde engel durumu olan, yaşlılar, gazi ve şehit yakını olan kişiler için devlet tarafından bulundukları il ve ilçelerde ücretsiz olarak toplu taşıma hizmeti veren tüm işletmelerde kullanabilmesi açısından ücretsiz seyahat kartı imkanı sunulmaktadır.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş (%40 ve üzeri) özürlü kimlik kartı veya sağlık kurulu raporu belgelerini ileten engelli misafirlerimiz tüm biletli hatlarımızda İDO seyahatlerini, %15 indirimle gerçekleştirme avantajına sahiptir.
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Engelli Kimlik Kartına sahip olan vatandaşlar, belediye ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz yararlanabiliyor. Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor.
evet, başbakanlık özürlüler idaresi başkanlığının verdiği kartla maçlara ücretsiz girebiliyorsunuz.. kartınız varsa dış görünüm önemli değil, bizler için açılan özel kapılardan kartımızı göstererek girebiliyoruz..
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sevgi ve Çocuk evlerinde kalan çocukların, asgari %40 engelli raporu olan tüm engellilerin ve 65 yaş üstünde olan kişilerin lisans ve vize ücretinden muaf tutulmasına karar verilmiştir.
Engelli yolcular için otobüs biletleri firmaların çağrı merkezleri ya da internet üzerinden alınamamaktadır. Biletleri firmaların satış noktalarından engelli kartı, engelli raporu veya engelli olduğunuzu gösterir resmi bir belge ile almalısınız. Ayrıca otobüslerde refakatçi indirimi bulunmamaktadır.
Evet, engelli kimlik kartı iptal edilebilir.
Şehirler Arası Otobüslerde İndirim
%30 indirim mevcuttur. Refakatçi indirimi yoktur. İnternetten bilet alımlarında bu indirimden yararlanılamamaktadır. Engelli indirimi yapmayan otobüs firmaları hakkında tutanak tutturup Ulaştırma Bakanlığına bildirebilirsiniz.
Şehirler Arası Yolcu Taşımacılığı Yapan Otobüslerde Engellilere İndirim Nasıl Uygulanmaktadır? Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin 57. maddesi gereği şehirlerarası otobüslerde %40'ın üzerinde engel oranına sahip engelli bireyler için bilet ücretinde, geçerli ücret tarifesi üzerinden % 30 indirim yapılacaktır.
Belediyeler indirimli ve ücretsiz kartları usulsüz şekilde kullanan vatandaşlara yönelik cezaları duyurdu. Kendisine ait olmayan ücretsiz veya indirimli kartları kullanan vatandaşların kartına el konulacak ve 1.300 TL değerinde ceza kesilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri