Özel olan sözcük türlerinin ilk harfi büyük olarak yazılır. Bireyler Karadeniz sözcüğünü çok karıştırarak, büyük yazılıp yazılmayacağını merak ediyor. Karadeniz bir bölgeyi temsil etmesinden dolayı "Karadeniz" şeklinde ilk harfi büyük olarak yazılmalıdır.
- Yer, yön, yöre, bölge bildiren sözcükler birlikte kullanıldıkları özel addan ayrı yazılır ve büyük harfle başlar: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…
UYARI: Bu sözler yön bildirdiğinde küçük yazılır: Bursa'nın doğusu, Ankara'nın batısı vb. 13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.
》Karadeniz Bölgesi'de kendi içinde Doğu Karadeniz, Orta Karadeniz ve Batı Karadeniz şeklinde üçe ayrılmaktadır. ➡ Orta Karadeniz Bölgesi olarak yazılır.
gikar, gelişir morg Jasy Karadeniz'de akşam olma... - Lise Türkçe - Kunduz.
İlgili 21 soru bulundu
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle Irmağı vb.
Türkiye'nin yedi bölgesinden birisi olan Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. Sinop, bu bölgenin ise Orta Karadeniz Bölümü'nde bulunur. Sinop'a sınır komşuluğu yapan illerimiz; doğu sınırında Samsun, güney sınırında Çorum ve batı sınırında Kastamonu ilidir.
Evet, Yazım kılavuzuna göre Karadeniz sözcüğü birleşik yazılır.
Karabük de Zonguldak gibi Batı Karadeniz' dedir.
-de eki ayrı yazılmalıdır. Çünkü burada bulunma eki olarak değil bağlaç olarak kullanılmıştır.
Karadeniz'in doğusu derken küçük harfle yazılır. Çünkü tek başına olduğu için yukarıdaki kural da da belirttiğimiz gibi küçük harfle yazılmalıdır.
Bireyler Karadeniz sözcüğünü çok karıştırarak, büyük yazılıp yazılmayacağını merak ediyor. Karadeniz bir bölgeyi temsil etmesinden dolayı "Karadeniz" şeklinde ilk harfi büyük olarak yazılmalıdır.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba , Öncelikle evet "Karadeniz Bölgesi" derken B büyük harfle yazılır.
Açıklama: Ege Bölgesi özel bir isim olduğundan baş harfleri büyük yazılır ve kesme işaretiyle ayrılır.
Karadeniz iklimi, Karadeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyıları ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülen bir iklim türüdür.
Merhaba! Cümledeki yazım yanlışı "bölgesinin" kelimesindedir. Akdeniz Bölgesi özel isim olduğundan baş harfi büyük harfle yazılmalı ve gelen ek ayrılmalı.
Tıraş kelimesinin hem tıraş hem de traş şeklinde yazımı ile karşılaşıyoruz. Ancak bu kelimenin iki farklı şekilde yazılabileceği anlamına gelmemektedir. Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir. Traş şeklindeki kullanım yanlıştır.
Yer-yön bildiren (doğu ,batı,güney,kuzey,orta…) sözcükler, tek başına ya da özel isimden sonra kullanıldıklarında küçük harfle,özel isimden önce kullanıldıklarında büyük harfle başlar: *Siz Kuzey Amerika'yı gördünüz mü? *Siz Amerika'nın kuzeyini gördünüz mü?
Cevap. Açıklama: Yer yön belirten kuzey, güney vb. ifadeleri; belirteceği kelimenin önüne gelirse büyük yazılır, arkasına gelirse küçük yazılır. Yani cevabımız "Karadeniz'in doğusu"dur.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Karadeniz {özel isim}
Cevap. Bana göre birleşik doğru çünkü kara ve deniz kelimeleri birleşerek Karadeniz kelimesini oluşturuyor.
Ordu il merkezi 41° kuzey paraleli ve 37° ve 38° doğu meridyenleri arasında, Karadeniz Bölgesi'nin, Doğu Karadeniz bölümünde (Bölgesinde) yer almaktadır. İlin kuzeyini Kuzey Anadolu dağlarının kıyı sıraları kaplamaktadır.
Karadeniz'e kıyısı olan altı ülke var. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler alfabetik sıra ile Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna.
Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde yer alan Giresun ili, 37, 50 ve 39 12 doğu boylamları ile 40 07 ve 41 08 kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır.İl doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, batısında Ordu, güneyinde Sivas ve Erzincan, güneybatısında yine Sivas illeriyle komşu olup, kuzeyi Karadeniz ile kuşatılmıştır ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri