Engelli Kişi Kaç Araç Alabilir? ÖTV Muafiyetli olarak 1 araç alınabilir. 5 sene süresi vardır. 5 sene sonra ÖTV muafiyetinden yararlanarak yeni bir araç alınabilir.
Özel Tüketim Vergisi engelli araç limiti 2023 yılının gelmesi ile birlikte 1.004.000 TL'ye yükseltilmiştir. Böylece bu kapsamda yer alan vatandaşlar, vergiler dahil söz konusu nihai fiyatı ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmemek kaydıyla sıfır kilometre otomobil satın alabilmektedir.
Aracın serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren beş yıl içerisinde engelli olmayan başka bir kişiye satışında ise gümrük vergileri tahsil edilir. Beş yıl sonrasında söz konusu araçların satışında gümrük vergileri aranmaz.
Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Engelli bireyler ikinci el araç satın alabilir mi? Özel Tüketim Vergisi yani ÖTV, ikinci el araçlarda geçerli olmadığı için, engelli bireylerin raporu ikinci el araba alımlarında herhangi bir etkiye sahip olmayacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
ÖTV muafiyeti ile araç sahibi engelli sürücü ve yolcunun vefat etmesi ve aracın mirasçılara intikal etmesi durumunda, mirasçılardan ÖTV aranmaz. Ancak vefat eden kişinin ÖTV istisnasından yararlandığı tarihten itibaren 5 yıl dolmadan, varisin, aracın satışını veya devrini yapması halinde ÖTV aranır.
Engelli birey H sınıfı ehliyetini ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 engelli raporunu göstererek, ÖTV'siz araçlarını galerilerden alabilir.
01.01.2023 itibari ile *7061 sayılı Kanun'la motor silindir hacmi sınırlaması kaldırılmıştır. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, engelliler tarafından alınan binek otomobilleri motor silindir hacmine bakılmaksızın ÖTV istisnasından yararlanabilecektir.*
Yeni oran dikkate alındığında, 2023 yılında 1 milyon 4 bin 200 TL olarak uygulanan ÖTV muafiyetli araç üst limiti, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yüzde 58.46 artışla 1 milyon 591 bin 255 TL'ye yükselecek.
Yurt dışından engelli aracı getirecek engellilerin; nüfus cüzdanı örneği, vukuatlı nüfus cüzdanı örneği ve engelli sağlık kurulu raporu gibi resmi evrakı toplaması gerekiyor. Ardından yurt dışından engelli aracı getirmeden önce gümrük idarelerinden birine başvurulmalı.
B. GÜMRÜK VERGİSİNDE SAĞLANAN VERGİ AVANTAJLARI
Gümrük Kanununun 167'nci maddesinin birinci fıkrasının (12/a) bendinde malul ve engellilerin kullanımına mahsus eşyanın gümrük vergilerinden muaf olduğu düzenlenmiştir.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
Bununla birlikte ödeme tarafına geçildiğinde, 2023 engelli ÖTV indirimi ne kadar olacak diye merak ediliyor. Engel oranı %40 ila %89 arasında olan kişiler, %26.3'lük bir ÖTV ile birlikte %15.24'lük KDV indiriminden yararlanabilir.
Buna göre, engellilerin araç alımında 2024 yılı ÖTV muafiyeti üst limiti 1 milyon 4 bin 200 TL'den 1 milyon 591 bin 255 TL'ye yükselecek.
Vasi Araç Alımı Ek Karar Nedir? Engelli ya da hasta olması sebebiyle mahkeme tarafından kısıtlanan ve kendisine vasi atanan kişilerin, hastane raporuyla tespit edilmiş engellilik oranı %90 ve üzerindeyse Özel Tüketim Vergisi'nden muaf bir şekilde araç alma hakları bulunmaktadır.
Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı. H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendisi araç kullanan kişilerin özel donanıma sahip araçlarını kendileri ve bir de benzer sakatlığı bulunan H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler kullanabiliyor.
Engelli araç, yasalara uygun şekilde alınmış ve yasaların izin verdiği kişi ya da kişiler tarafından kullanılıyorsa, kaza sonrası sigorta şirketi hiç tereddütsüz hasarı öder. Ama yok, 3. derece yakınlara kadar kullanması gereken engelli aracını bir başkası kullanıyorsa ve kazaya da karışmışsa sigorta, hasarı ödemez.
600 BİN TL'LİK OTOMOBİLDE 225 BİN ÖTV ÖDENMEYECEK"
"Otomobillere baktığınız zaman 1600 cc'ye kadar olan otomobillerde geçerli bir muafiyet. Burada yüzde 40-85 arası ÖTV görüyoruz. 600 bin TL'lik aracı almak isteyen esnaf, 225 bin 989 TL'lik ÖTV'yi ödemeyecek. Ayrıca KDV'de 50 bin 848 TL'lik bir para ödeyecek.
1.3 DIG-T 158PS Düz Vites Tekna donanımına bakacağımız Nissan Qashqai modeli'nin KDV ve ÖTV oranları olmadan net fiyatı 701.157 TL. 560.925 TL ÖTV ve 252.416 TL KDV oranları eklendiğinde aracın güncel satış fiyatı 1.514.500 TL'ye denk geliyor.
Bu oran maksimum olarak ise %90 ve üzeri olarak bilinir. %90 ve üzerinde engel durumuna sahip olan kişilerin kişisel durumlarına bağlı olarak araçta belli başlı düzenlemeler yapılabilir. Aynı şekilde, aile fertlerinden bir veya birkaç kişi bu aracı kullanabilir.
İşitme veya görme engelliler ile herhangi bir kronik hastalığı olanlar ÖTV'siz araç alamazlar. Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, alzheimer, tansiyon ve kalp hastalıkları bu tür kronik hastalıklara örnektir. Bu hastalıklardan birisine sahipseniz ÖTV'siz araç alamazsınız.
ÖTV indiriminden yararlanılarak sıfır kilometre ve 1.6 motor hacmine sahip arabaların seçilmesi gerekiyor. Kısaca engelli kişiler sıfır araç almak istemeleri durumunda 1600 cm³ ve ya altında olan motor silindir hacmine sahip araçlar (Otomobil, Pick-up, ATV, Panelvan vb.) taşıtlar alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri