Eğer bankadan kredi çekerseniz bankaya aylık taksitlerle ödeyerek alabilirsiniz. Engelliler için ayrı bir prosedür yok malesef.
Sayın cockpit, engelli olmakla aracı taksitle veya peşin almanın bir ilişkisi yok. Sonuçta herşey sizin bütçenize veya aracı satın alacağınız yere bağlı. Banka kredisiyle mi alacaksınız, yoksa araç firmalarının yaptıkları kampanyalarla mı alacaksınız ona göre değişir.
Ancak, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan engelliler için “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Tebliği” dikkate alınıyor. Tebliğe göre 2023 yılında engelliler, 1 milyon 4 bin 200 TL' ye kadar olan araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilir.
Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir. Soru 20: Araç alımında bankalar kredi veriyor mu? Bankaların araba alımında, engellilere özel kredi ya da faiz şartları olmayıp, herkese tanınan banka kredi şartları engelliler içinde geçerlidir.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren engelliler tarafından alınan binek otomobillerin bedeli 1.004.200 TL'yi aşıyorsa ÖTV istisnasından yararlanılamayacaktır. 1.004.200 TL'lik bedel; hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil toplam fiyatı ifade etmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
FİAT EGEA ÖTV'SİZ FİYATI BELLİ OLDU!
Bu kapsamda 2023 model yılı Fiat Egea SD Easy 1.4 Fire 95 HP modeli tavsiye edilen kampanya anahtar teslim fiyatı, KDV, ÖTV, MTV ve tescil gideri hariç 259.100 TL olarak belirlendi.
Bununla birlikte ödeme tarafına geçildiğinde, 2023 engelli ÖTV indirimi ne kadar olacak diye merak ediliyor. Engel oranı %40 ila %89 arasında olan kişiler, %26.3'lük bir ÖTV ile birlikte %15.24'lük KDV indiriminden yararlanabilir.
2023 Engelli Araç Limiti Ne Kadar? 2023 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olarak açıklanmıştır. Bu orana göre, 2023 yılında engelli araç limiti 1.004.200 TL olmuştur . Bu fiyatın altında ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen araçlar, engelli vatandaşlar tarafından ÖTV muafiyetiyle satın alınabilmektedir.
Engelli Kişi Kaç Araç Alabilir? ÖTV Muafiyetli olarak 1 araç alınabilir. 5 sene süresi vardır. 5 sene sonra ÖTV muafiyetinden yararlanarak yeni bir araç alınabilir.
Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir. Dolayısıyla mirasçıların tümü araç üzerinde hak sahibi olur.
Engelli Araç Alımı Hesaplama
%45 ÖTV İndirimli Brüt Fiyat : 300.000 TL / 1.45 = 206.896 TL. %50 ÖTV İndirimli Brüt Fiyat : 300.000 TL / 1.50 = 200.000 TL. %80 ÖTV İndirimli Brüt Fiyat : 300.000 TL / 1.80 = 166.666 TL.
Mevcut sistem içerisinde yapılan uygulamada, aracın motoru 1600 cc'den küçük olmak kaydıyla vergisiz satış tutarı 70.000 liranın altında ise %45, 70.000 – 120.000 lira arasında ise %50 ve 120.000 liranın üzerinde ise %60 oranında ÖTV uygulanır.
Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak. Araç, serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 3-10 yılda gümrük vergilerinin tahsili halinde engeli olmayan kişiye satılabilecek. On yıldan sonra bu vergiler aranmayacak.
Engelliler için faizsiz konut kredisi var mı? Engelli kişiler için sunulan faizsiz engelli konut kredisi yoktur. Fakat konut kredisi başvurusu yapıldığında, gerekli şartları yerine getirmeniz durumunda konut kredisi başvurusu yapabileceğiniz kamu ve özel bankalar bulunmaktadır.
Ziraat Bankası engelli bireylere “Engelsiz Destek” paketi kapsamında kredi ve kredi kartı sunuyor.
Tam teşekküllü yetkili bir hastaneden alınan engelli raporunda kişide %40-%89 arası engellilik oranı olduğunun belirtilmeli ve raporda sürücü belgesi alabileceğine dair ibare bulunmalı. Kişinin engel durumu aksamlı araç kullanımını zorunlu kılıyorsa engelli raporunda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi yer almalı.
Aracın sahibi olan engelli bireyin vefatı sonrasında araç üzerinde hak sahibi olan diğer varisler sahip oldukları payları dilerlerse sadece bir varise aktarabilirler. Noter onayı ile imza altına alınacak feragatname aracılığıyla araç geçişi yapılabilmektedir.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
Bu hükme göre; Kanunun 7/2'nci maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanan malul ve engelli lerin bu kapsamda iktisap ettikleri araçları 5 yıldan fazla kullanarak bir başkasına satması durumunda, aracı alan kişi tarafından ÖTV ödenmeyecektir.
Sıfır engelli araç fiyatları 2023 yılı ocak ayı itibarı ile güncellendi. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyet limiti ise yeni yılda artırılmıştı. Böylelikle muafiyet limiti yüzde 122 oranında artarak 450 bin 500 liradan 1 milyon 4 bin 200 liraya çıkarıldı.
Engel derecesi %40 ve %89 arasında olan kişiler sıfır kilometre bir araç almak istediklerinde %26,3'lük ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. Engel derecesi %90 ve üzerinde olan vatandaşlar ise beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisapları özel tüketim vergisinden tamamen muaf tutuluyor.
Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90'ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
Araç, rapor sahibi kişi adına alınabilir. Nenenizin, % 96 oranındaki raporu ile yurt içinden araç alabilir ve siz kullanabilirsiniz. Ama ruhsatı nenenizin üzerine olur. Raporunuzun aslı gibidir onaylı fotokopisi ile direk bir bayiye gidebilirsiniz..
İkinci El Engelli Aracı Alabilir Miyim? ÖTV indirimi sadece sıfır araçlar için geçerli olduğundan ikinci el araçlarda bu indirimden yararlanamıyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri