Evde yakınına bakanlar için müjde geldi. Yaşlı ve engelli yakınlarına bakanlar ve destek ödemesi alanlar sosyal güvenlik kapsamına alınacak.
Söz konusu kanuna göre, evde bakım hizmetlerinde çalışacak kişiler, ailelerin yapacakları bir bildirim ile sigortalı olabilecektir.
CEVAP: Bugün bakıma muhtaç derecede ağır engelli olanlar da istihdam edilmektedirler. Çalışan çocuğu ile aynı hanede oturmak şartı ile anne, erken emeklilik hakkından yararlanmaya devam eder.
Geçen yıl ilk defa Türkiye'de Hazine ve Maliye eski Bakanı Nureddin Nebati tarafından dillendirilen Bakım Sigortası, 2024-2026 yıllarını kapsayan son Orta Vadeli Program'da da (OVP) yerini aldı. Buna göre, 'Uzun Süreli Bakım Sigortası'nın gelecek yıl içerisinde devreye alınması planlanıyor.
Yani, evde bakım aylığı için başvuran kişinin hanesindeki kişi başı aylık ortalama gelir miktarı, 632 TL'nin altındaysa, isteğe bağlı sigortalı olsa bile aylığı kesilmeyecek ve bağlanmış olan aylığını almaya devam edebilecektir.
İlgili 21 soru bulundu
Kaza sigortası
Bakımla ilgili faaliyetler sırasında evde bakım derecesi en az 2 olan bakıma ihtiyaç duyan bir kişinin bakımını yapan kişiler, yasal kaza sigortasının sigorta kapsamınadahildirler. Bakım sigortası, bakıcıları yetkili emeklilik ve kaza sigortası kurumlarına kaydettirir.
Bakıma ihtiyaç duyan birine verilen bakım hizmeti karşılığında evde bakım aylığı almak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapılıyor. Yapılan başvurunun olumlu sonuçlanabilmesi için bakım ihtiyacı olan kişinin kriterlerine ve hane içi gelir düzeyine bakılıyor.
Bakıcı sigortası primi ne kadar sorusunu genel bir çerçevede yanıtlayabiliriz. Şöyle ki 10 günden yani 75 saatten daha az çalışma saatleri için brüt günlük asgari ücretin %2'si kadar prim ödersiniz. Söz konusu prim 2024 itibariyle 13.33 TL'dir. 9 günlük prim 119,97 TL'dir.
Bakıma muhtaç, engelli ve yaşlılara evde bakım hizmeti verenlerden, sosyal güvencesi bulunmayanlar desteklenecek. Sigorta primleri devlet tarafından karşılanacak bu kişilerin emekli olabilmelerini sağlayacak düzenleme için AK Parti, görüş alışverişinde bulunuyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılında 'Evde Bakım Sigortası'nın devreye gireceğini açıkladı.
Evde bakım hizmeti herhangi bir yaralanma veya hastalık durumunda kendi bakımını sağlayamayan kişilere evlerinde yardımcı olmayı kapsar. Kronik hastalık, yaşlılık, ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olmak, kanser hastası olmak veya özel bakıma ihtiyaç duyan grupta olmak, evde bakıma ihtiyaç duymaya neden olabilir.
Peki, nedir bakım sigortası? En basit haliyle, kişilerin, yaşlılık döneminde ister evde ister bakımevinde, sağlık ve bakım giderlerinin karşılanmasına yönelik sigorta. Sigorta belli bir yaşta yaptırılıyor, yaşlılık döneminde de bakım giderleri sigorta tarafından karşılanıyor.
Yasaya göre çocuğunun bakıma muhtaç şekilde engelli olduğunu sağlık kurulu raporuyla kanıtlayan anne, çalıştığı günlerin dörtte biri kadar (ancak yalnızca 1.10.2008 den sonraki günleri için ) daha prim kazanma ve fazla primler kadar emeklilik yaşını öne çekme imkanı oluyor.
Evde bakım yardımı alabilmek için engelli bireyin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne veya varsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.
10 günden az süre ile çalışan bakıcınızın sigorta giriş işlemlerini e-devlet üzerinden yapmayı düşünüyorsanız www.turkiye.gov.tr adresinden T.C Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız.Sisteme giriş yaptıktan sonra https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ev-hizmetleri-isveren linkinden başvurunuzu ...
MADDE 17 – (1) Başvuru; hasta, hasta yakını, diğer kişi veya kurumlar tarafından 444 3 833 numaralı telefon hattı aranarak ya da Ek-3'te yer alan “Evde Sağlık Hizmeti Başvuru Formu” doldurularak veya TSM/AHB'ler aracılığıyla il koordinasyon merkezine yapılır.
2024 yılından itibaren evde bakım maaşı 7.608 lira olarak hesaplara yatırılacak.
Özel sektöre ait iş yerlerinde çalıştırılan engelli sigortalıların, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hisselerinin tamamı devlet tarafında (yüzde 15,5) karşılanıyor.
Engelli hasta bakıcısı, hastanın ihtiyaç duyduğu düzeyde bakım ve destek sunarak, hastanın hayatını kolaylaştırmaya yardımcı olur. Ayrıca, engelli hastaların sağlık durumlarını sürekli olarak izlemek ve gerektiğinde doktorlarla iletişim kurmak gibi görevleri de vardır.
İlk kez ev dosyası açılan Türk ya da yabancı bir kişiyi Ev Hizmetlerinde Çalışan; Bakıcıya 700 TL Devletten Prim Desteği vermektedir. Şartlardan ilki bakıcı çalıştırılacak kişinin son 3 aydır en fazla 10 gün sigortasının olması; dolayısı ile işsiz olması, ikincisi İşkur'a kayıt olmasıdır.
Genel Sağlık Sigortası primleri aylık 599,44 lira, yıllık ise 7200 liraya yükseldi. İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ NE KADAR OLDU? İsteğe bağlı sigortalılıkta prim tutarının üst ve alt sınırı bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor.
İsteğe bağlı sigorta prim oranı, prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık % 32'sidir. Bunun % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir.
2024 EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU? Memur maaşlarına gelen zamla birlikte, evde bakım maaşı ücretlerine de yüzde 49,25 oranında zam yapıldı. Buna göre; Evde bakım desteği yapılan zamla beraber 5 bin 98 liradan, 7 bin 608 liraya yükseldi.
13) Evde bakım aylığı alanlar: Evde bakım aylığı alanların engelli aylığı alamayacaklarına dair kesin bir kural yoktur. Evde bakım aylığı alıp bakım aylığı da gelire dâhil edildiğinde kişi başı gelir asgari ücretin üçte birinden az ise bu kişi engelli aylığı da alabilir.
Peki, evde bakım maaşı alanlara 5.000 lira verilecek mi? Emeklilere, bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ikramiye ödenecek. İkramiyenin bütçeye maliyeti 61 milyar lirayı geçecek ve ikramiyeler kasım ayının ortasına kadar hesaplara yatırılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri