Bal, Tarçın ve Zencefil (1) tatlı kaşığı bal, 1 çay kaşığı tarçın ve 1 Çay kaşığı zencefil karıştırılıp günde 2 kez emilerek, yavaşyavaş tüketilir. Sonrasında en az yarım saat bir şey yenilip içilmez. Bu şekilde boğaz nemli tutulur ve yumuşayan boğazda gıcık hissini ortadan kaldırır.
Boğazınızda oluşan gıcığın sebebi üst solunum yolu rahatsızlıkları ise tuzlu su ile gargara yaparak boğazınızı rahatlatabilirsiniz. Bunun için 1 su bardağı temiz içme suyunun içine 1 çay kaşığı tepeleme tuz ilave edin ve tuz çözülene dek güzelce karıştırın. Ardından bu suyla güzelce gargara yapın.
İlk olarak, nemli hava solumak, nemlendirici veya buhar makinesi kullanmak, geniz akıntısının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, bol su içmek vücudu nemli tutar, mukusu inceltir ve geniz akıntısını hafifletebilir. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğazı yatıştırabilir ve mukusu temizleyebilir.
Alerjik rahatsızlıklar sonucunda ya da solunum yoluyla boğazın tahriş olması, kişinin boğazında gıcık olarak tanımlanan durumun yaşanmasına yol açabilir. Boğazda gıcıklanma hissi, soğuk algınlığı, geniz akıntısı, gastroözofageal reflü hastalığı gibi pek çok farklı hastalıktan kaynaklanabilir.
Boğazda tahribat oluşturan kuru öksürük aynı zamanda gıcık da yapabilmektedir. Bu öksürük türü nezle ve grip gibi durumlarda görülebileceği gibi astım, reflü, üst hava yolu öksürük sendromu bulunan kişilerde daha yaygındır. Reflü, sinüzit gibi hastalıkları bulunan kişilerde kuru öksürüğü geceleri görmek mümkündür.
İlgili 27 soru bulundu
Çok soğuk veya çok sıcak yiyecekler ile içecekler, boğazdaki tahrişi artırarak gıcıklı öksürük sorununu artırabilir. Ayrıca gün içerisinde bol miktarda su tüketilerek boğazın kuruması önlenmelidir. Bazı kişiler için tuzlu su ile ağız ve boğaz gargarası yapmak rahatlatıcı olabilir.
Boğaz ağrısının yanı sıra öksürük belirtisi oldukça yaygındır. Soğuk algınlığında öksürük refleksi, geniz akıntısının boğaz dokularını gıdıklamasıyla meydana gelir. Semptomlar tipik olarak 7 ila 10 gün arasında sürer.
Bunların arasında bol su tüketmek, bal yemek, boğaz pastili tüketmek, boğaz gargarası yapmak, solunum yollarını sıcak duş ve hava nemlendirici gibi yöntemlerle nemli tutmanın yanı sıra zencefil, zerdeçal ve ıhlamur gibi bitki çaylarını ılık olarak içmek yer alabilir.
Elma Sirkesi
Eğer ki mide probleminiz yoksa ve lezzetinden şikâyet etmeyecekseniz hazırladığınız bu suyu içebilirsiniz. İçmek istemezseniz bu suyla günde üç kez gargara yaparak boğazınızdaki gıcık hissini geçirebilirsiniz.
Sıcak veya soğuk içecekler: Ilık su, bitki çayı veya tuzlu su gargarası gibi sıcak içecekler boğazdaki tahrişi yatıştırabilir. Soğuk içecekler veya dondurma da geçici rahatlama sağlayabilir. Ağrı kesiciler: Eğer boğaz ağrısı şiddetli ise doktorun önerisi doğrultusunda ağrı kesiciler kullanılabilir.
Ilık su, bitki çayı ya da sıcak içecekler tüketmek öksürüğe neden olan bölgeyi ıslak ve sıcak tutarak kuru öksürüğün azalmasına ve oluşan ağrının giderilmesine yardımcı olur. Buhar Solumak: Havayı nemlendirmek gibi buhar solumak da boğazın nemlenmesine yardımcı olur.
Bu şikayetlerin iki haftadan uzun sürdüğü durumlarda iyi huylu ses hastalıkları ya da kötü huylu ses teli hastalıkları arasında ayırım yapılabilmesi ve doğru tanının koyulabilmesi için Kulak Burun Boğaz doktorunuza başvurunuz ve ses tellerinizi muayene ettiriniz.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Evde öksürüğe iyi gelen doğal yöntemler arasında bal, adaçayı, zencefil, limon, soğan ve sarımsak gibi doğal gıdalar yer almaktadır. Bal, anti-inflamatuar özellikleri sayesinde öksürüğü hafifletir ve balgam söktürücü özelliği ile boğazı yumuşatır. Bir çorba kaşığı balı, sıcak suyun içerisine ekleyerek tüketebilirsiniz.
' Alerji öksürüğünde mümkün olan en kısa sürede alerjen maddeyi bulup uzaklaştırmak gerektiğinin altını çizen Özcan, 'Alerji öksürüğünde kullanılabilen bitkilerden bazıları ise ısırgan otu, papatya, civanperçemi ve nanedir. Vücudun alerjenlere karşı direncini artıran bitkiler de vardır. Örneğin su keteni kökü.
Boğaz kuruluğunda bol sıvı alarak boğazı yumuşatmak, tuzlu su ile gargara yapmak, bal ve limonlu su içmek, tükürük üretimini artırmak için pastil emmek ya da sakız çiğnemek ve ıhlamur ya da ekinezya gibi bitki çayları içmek boğazdaki kuruluğunu ortadan kaldırmayı sağlar.
Bal ve Limon: Bal, doğal bir öksürük kesici olarak bilinir. Bir bardak ılık suya, bir çay kaşığı bal ve biraz limon ekleyerek içmek şiddetli öksürüğe iyi gelebilir. Ilık Tuzlu Su Gargarası: Bir çay kaşığı tuzu ılık suyla karıştırarak yapılan gargara, boğazı rahatlatır ve öksürüğü hafifletebilir.
Öksürüğe iyi gelen bitkiler İbrahim Saraçoğlu tarafından, sıkça tavsiye edilmektedir. Tavsiye edilen bu bitkiler arasında zencefil, karabiber, limon, bal ve tarçın oldukça ilgi görüyor. Bir fincan sıcak suda buluşan bu 5 mucize, anında boğazı yumuşatır. Öksürüğün boğaz yolunu tahriş etmesini de önler.
Boğazı yumuşatır, öksürüğe iyi gelir
Antioksidanlar, demir ve kalsiyum açısından zengin bir besin olan pekmez, boğaz yollarını yumuşatarak öksürüğün kesilmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri