Ya da enjektörlerde herhangi bir hasar varsa da arabalar siyah duman atar. Çok az ya da çok fazla enjektör basıncının olması ile hava yanma işlemine karışamaz ve bu yüzden arabalar siyah duman atar.
Hava yeteri kadar çıkmadığı için, motorunuz zorlanacaktır. Bu da dışarıya siyah duman olarak yansıyacaktır. Enjeksiyon basıncının dengesiz olması da siyah duman çıkmasının bir diğer sebebidir. Az ya da çok enjeksiyon basıncı, siyah duman olarak karşımıza çıkar.
Örneğin gaz pedalına ani basmalarda az miktarda siyah duman çıkması gayet normalken rölanti halinde, seyir halinde gaz basma halinde kara duman atması aracın yakıt sisteminde (turbo,enjektör,mazot,mazot pompası) bir arıza olduğunu gösterebilir.
Egzozunuzdan siyah duman çıkması hava filtresinde, hava sensörlerinde ve ya enjektörlerinde bir arızanın işareti olabilir. Bu arıza ise aracınızın fazla yakıt tüketmesinin yanı sıra motor performansının da düşmesine neden olur.
Nasıl bakarsanız bakın, siyah duman atan bir dizel araç, harcaması gereken km başına yakıttan daha fazla yakıt harcayacaktır.Siyah dumanın en yaygın nedenleri hatalı enjektörler, hatalı bir enjektör pompası, kötü bir hava filtresi (yeterli oksijen sağlanmamasına neden olur), kötü bir EGR valfi (valflerin tıkanmasına ...
İlgili 35 soru bulundu
Yakıt Katkı Maddeleri
İlk şey, motorun performansını düşürecek ve yakıt ekonomisini azaltacaklarıdır. İkincisi, o siyah dumanın egzoz sisteminden çıkmasına neden olacaklardır.
Düşünülenin aksine siyah duman egzozdan çıkan dumanlar arasında en masumudur. Siyah duman genellikle hava filtresinden kaynaklanmaktadır. Hava filtresinin tıkanması durumunda siyah duman görülmesi muhtemeldir. Ancak bu durum hafife alınmamalıdır.
En sık karşılaşılan enjektör arıza belirtisi, araç rölantide kaldığında konumunu koruyamaz ve stop eder. Çoğu zaman ışıklarda ve vites boşa alındığında stop eder. Araç motoru içindeki insanları etkileyerek çok yüksek sarsıntılı çalışmaya başlar. Aracın hızlanması ve devirlenmesi zorlaşır.
3Beyaz Duman
Bu durumun pek çok nedeni olabilir. Düşük motor kompresyonu veya conta yanması, silindir kapağından yanma odasına su sızmasına neden olur. Sızan su yanarak beyaz dumanı oluşturur.
Kirli yakıt enjektörleri, yakıtın akış hızını etkiler, bu da yetersiz rölanti, durma, zor çalıştırma veya püskürtme ile sonuçlanabilir. Bu durum, aracınızın etkin bir şekilde hızlanma yeteneğini azaltır.
Turbo hava emişinin yetersiz olması, egzozdan siyah duman çıkmasını sağlayabilir. Çünkü gönderilen yakıta karşılık yeterli hava yanma odasına gidemeyecektir. Bu da zengin hava-yakıt karışımının bozulduğu anlamına gelir.
Dizel motor pahalı sonucu da olabilir basit bir şey de olabilir. Motor ustasına göstermeden almayın. muhtemelen enjektör sıkıntısı var iyi bir pompacıya gidip gösterin masrafı çıkabilecek maksimum masrafı düşerse satıcı alınabilir.
Dpfsi ve egrsi iptal olan araçların egzozları daha sıcaktır. Zaten egr Egzoz gazının %10-15 civarını emme manifolduna basıyor hepsini değil sanılanın aksine. Dpf ve egr iptali olan araçlar kara duman atar mesela benim aracımda öyle. Egzozu temizliyorum 1 hafta sonra kromaj kapkara kurumla kaplanıyor.
Liqui Moly Oil Smoke Stop - Yağ Dumanı Önleyici 300ml
Mavi duman oluşumunu ve yağ buharını engeller ve motor yağının viskozite kaybını iyileştirir. Yağ duman önleyici motor kompresyonunu artırır ve motor sesini azaltır. Katalitik konvertörün çalışma ömrünü uzatır. Dizel araçlardaki siyah (kara) duman atmayı önler.
Yazılım sayesinde de silindirlere fazla yakıt gelmeye başladığı için Motor tam güç devrine ulaşana kadar ani gazlamalar varsa kara duman atar. Çevre ve hava kirliliğine yol açar. Kara duman atan arabaya binmek yasal değildir ve suçtur.
2 – EGR Valfinden Kaynaklı Egzozdan Siyah Duman Çıkması
EGR valfinde oluşacak bir arıza yanma kalitesini düşürerek egzozdan siyah duman atmasına neden olacaktır.
Siyah duman, yakıt geri dönüş hattında tıkanıklık ve enjektörlerin sorun yaşamasının habercisi olarak görülüyor. Bu ihtimalin dışında aracınız, sızdırma ve damlama ile silindir subap sisteminde kuruma oluşması gibi problemler de yaşıyor olabilir.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman:
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir. Tüm beyaz dumanlar yanan bir yastığı göstermez.
Vites değişiminde ve ani hız düşürülmelerinde araçta stop etme sorunları görülür. Araçta sıcak veya soğuk fark etmeksizin zor çalışma sorunları ya da hiç çalışmama sorunları ortaya çıkar. Araç yakıt tüketiminde artış görülür. Araç benzinde iken egzoz emisyon muayenesinden geçmesi zor olur.
Araç motoru çalışma sırasında olması gerekenden daha yüksek seste gürültüler yapar. Enjektör arızası halinde aracınızın hızını istediğiniz gibi ayarlamanız mümkün olmayacaktır. Hızlanma sorunu ve devir ayarlayamama sorunu meydana gelecektir. Araç çalıştırıldığı andan itibaren motor alanından ses gelmeye başlar.
Elektrodun siyah veya gri bir kaplaması varsa, yakıt enjektörü sorununuz var demektir. Elektrot temizse, o zaman sorun yoktur. Kontrol etmenin başka bir yolu da motorunuzu benzinle doldurmak ve ardından yakıt göstergenize bakmaktır. Yakıt göstergesi hızla yükselmeye başlarsa, yakıt enjektörü sorununuz var demektir.
EGR(Exhaust Gas Recirculation)'nin Siyah Duman Atmaya Etkisi
EGR valfi kurum bağladığı zamanda araç egzozdan siyah duman atmasına sebep olabilir.
Dizel motor enjektör temizliği hakkında (2. sayfa) yarım depoya würth katkısı atıp ışık yanana kadar aracı devirli şekilde kullanın.rölantide gaz verip bıraktığınız zaman dci motorlarda anlık bir dumanlama yapar bu normal.
Açıklama. Viskoziteyi dengeleyerek yağ tüketimini azaltır ve viskozite kayıplarını telafi eder. Mavi egzoz dumanını önlemeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri