Literatüre baktığımızda acil endotrakeal entübasyon komplikasyonları olarak; hipotansiyon , bradikardi, yeni başlangıçlı disritmi, kardiyak arrest, hipoksemi, özefageal entübasyon, regürjitasyon ve aspirasyon, hava yolu yaralanması, ana bronş entübasyonu ve çoklu entübasyon girişimi tanımlanmıştır.
Entübasyonun beraberinde getirdiği riskler: Diş, dil, ağız ve gırtlakta travma, yaralanma. Tüpü yanlışlıkla trake (soluk borusu) yerine yemek borusuna ilerletme. Soluk borusunda yaralanma.
Entübasyon sürecinin diğer riskleri arasında boğaz ağrısı, ses kısılması, kanama, kazara trakea yani hava tüpü yerine yemek borusuna entübasyon, trakea travması, kusmuk, tükürük veya diğer sıvıları ciğerin içine çekmek yani aspirasyon, aspirasyona bağlı olarak gelişen zatürree, ventilatörden ayrılamama nedeniyle ...
Özelikle apneik, kardiyak arrest olan, hipoksemik, havayolunu aspirasyona karşı koruyamayan (gag refleksi olmayan ve Glaskow Koma Skoru düşük) göğüs travması olan ve hemodinamik durumu bozuk olan kişilerde endotrakeal entübasyon yapılmalıdır.
Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar. Uzun süre entübasyon altında kalan hastalarda hava yollarında daralma ve akciğerlerin solunum desteğine bağımlı hale gelmesi gibi riskler gelişir.
İlgili 36 soru bulundu
Hastadan hastaya değişmektedir. Entübasyon durumu hastaların durumuna bağlıdır. Ağır olan bazı hastalarda haftalarca bu durum sürebilir. Bazılarında ise birkaç gün yeterlidir.
Entübe edilecek olan hastanın bilincinin tamamen kapalı olması gibi bir şart yoktur. Bilinci açık olan ancak vücutlarına yeterli miktarda havayı alamayan ve ağır nefes darlığı yaşayan kişiler de entübe edilebilir.
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir.
Entübasyonun Riskleri Nelerdir? Entübasyon, doğru uygulandığında genellikle güvenli ve hastaların hayatını kurtarabilecek bir prosedürdür. Çoğu hasta entübasyondan birkaç saat veya birkaç gün sonra iyileşir ve herhangi bir sorun ile karşılaşmaz. Fakat nadiren rastlanan belli komplikasyonlar da vardır.
Entübasyon (placement)
Tam sedasyon ve kas gevşemesi sağlandıktan sonra 45 en geç 120 saniye içinde gerçekleştirilmelidir.
Entübasyon, hastanın bedeni kendi başına nefes alma fonksiyonunu gerçekleştiremediğinde uygulanan bir prosedürdür. Bu prosedürde doktor, nefes alma güçlüğü yaşayan hastanın soluk borusuna boğaz yolu ile bir tüp yerleştirir ve böylelikle havanın ciğerlere girip çıkması kolaylaşmış olur.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Bireyin psikolojik ve fiziksel anlamdaki son evresidir. Ölümün olumlu yanları; uyku, boyun eğme, kavuşma, yeniden doğuş, olumsuz anlamları ise; ayrılık, kayıp, travma ve cezadır. başlar ve özellikle ayak ve bacakta duyu kaybı oluşur. GİS (gastrointestinal sistem) hareketleri çok yavaşlar ve refleksler kaybolur.
Solunum ve dolaşım sistemindeki bozulmalar da bilinci sıklıkla etkilemektedir. Hastanın uykulu olması, aşırı tepki vermesi, uyandırılamaması bilinç bozukluğu olarak değerlendirilirken koma kadar ağır bir durum da gelişebilir.
Üst hava yollarında meydana gelen bir tıkanıklığa bağlı olarak soluk alıp vermenin gerçekleştirilemediği ve endotrakeal entübasyonun (ağızdan girilerek akciğerlerin havalandırılması) başarısız olduğu durumlarda acil olarak trakeostomi gereklidir.
Buna karşın, yoğun bakım hastaları için ağrı ciddi bir sorun olup yüksek oranda görülmektedir. Ağrı derecesinin değerlendirmesinde en güvenilir gösterge hastanın kendi ağrı ifadesidir. Ancak, yoğun bakımda özellikle de entübe ve sedasyon altında olan hasta ağrısını ifade edememektedir.
Yoğun bakım hastalarının bilinci organik bir bozukluk sonucu ya da sedasyon verilmesiyle kapanır. İşitme duyusu en son kaybedilen duyudur ve bilinci kapalı hastaların da işitme duyusu devam eder.
Eğer ritim sorunu sırasında kişinin bilinci açık ise bu tedavi öncesi kısa süreli bir anestezi uygulanması gerekebilir. Elektrik enerjisinin göğüs derisine zarar vermesini engellemek için koruyucu ve iletken maddeler sürülse bile olayın ivediliği nedeniyle seyrek de olsa bu bölge derisinde yanıklar görülebilir.
Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
Kandaki oksijen seviyesinin %90'ın altına düşmesi dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Entübasyon olgusu, hastalar için ölüm ile yaşam arasındaki çok hassas dengeyi ifade eder. Bu dramatik gerçek hastaya ve ailesine son derece ağır psikolojik zorlanmalar getirir. Hastalar yaşamlarının bir cihaza ve tanımadıkları, iletişim kurmakta güçlük çektikleri sağlık personeline bağlı olduğunu düşünürler.
Entübe hasta kalıbını çok sık duyar hale geldik. Bu, hastaya entübasyon işleminin uygulanmış olduğu anlamına gelir. Hava kontrolünü sağlayamayan veya yardım almadan solunumunu gerçekleştiremeyen hastalar için uygulanır.
Ventilasyon cihazına bağlı kalınan süre uzadıkça hastada ölüm oranı ve ciddi komplikasyon gelişme olasılığı artar. Fakat hastalığı tedavi edilen ve uygun zamanda entübasyonu sonlandırılan hastalarda, entübasyona bağlı komplikasyonların tamamen geri döndürülebilmesi genellikle mümkündür.
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri