Entübasyonun Riskleri Nelerdir? Entübasyon, doğru uygulandığında genellikle güvenli ve hastaların hayatını kurtarabilecek bir prosedürdür. Çoğu hasta entübasyondan birkaç saat veya birkaç gün sonra iyileşir ve herhangi bir sorun ile karşılaşmaz. Fakat nadiren rastlanan belli komplikasyonlar da vardır.
Entübasyon sürecinin diğer riskleri arasında boğaz ağrısı, ses kısılması, kanama, kazara trakea yani hava tüpü yerine yemek borusuna entübasyon, trakea travması, kusmuk, tükürük veya diğer sıvıları ciğerin içine çekmek yani aspirasyon, aspirasyona bağlı olarak gelişen zatürree, ventilatörden ayrılamama nedeniyle ...
Kendi kendine nefes alamayan hastalara uygulanan entübasyon işlemi sonrasında hastaların solunumu hekimin uygulamaları ile desteklenir ve temiz kanın vücutta dolaşarak organların çalışması sağlanır. Bu sayede hastaların iyileşmesi sağlanır.
Entübe, yani halk arasında entübe cihazı olarak da bilinen ventilasyon cihazına bağlı hastalar genellikle yoğun bakım koşullarında takip edilir. Fakat her yoğun bakım hastası entübe hasta değildir.
Tıbbi literatürde entübasyon olarak da adlandırılan bu işlem, kişinin solunum yoluna endotrakeal tüp ismindeki ince bir aletin yerleştirilmesiyle mümkün hale gelir. Bu boru sayesinde yoğun bakımda bulunan hasta ventilatör olarak adlandırılan bir solunum cihazına bağlanır.
İlgili 36 soru bulundu
3. Basamak Yoğum Bakım
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder. Bu gruptaki hastaların tedavisini gerçekleştirebilmek için hastanenin yeterli donanıma sahip olması gerekir.
Entübasyon işlemi öncesi hasta anestezi veya sedasyon altındadır veya ağır hastalığından dolayı bilinci tam olarak yerinde değildir. Bu sebepler hastanın ağız ve solunum yolunun daha rahat açılmasına olanak tanır.
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir.
Literatüre baktığımızda acil endotrakeal entübasyon komplikasyonları olarak; hipotansiyon , bradikardi, yeni başlangıçlı disritmi, kardiyak arrest, hipoksemi, özefageal entübasyon, regürjitasyon ve aspirasyon, hava yolu yaralanması, ana bronş entübasyonu ve çoklu entübasyon girişimi tanımlanmıştır.
Üst hava yollarında meydana gelen bir tıkanıklığa bağlı olarak soluk alıp vermenin gerçekleştirilemediği ve endotrakeal entübasyonun (ağızdan girilerek akciğerlerin havalandırılması) başarısız olduğu durumlarda acil olarak trakeostomi gereklidir.
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
Entübe hasta kalıbını çok sık duyar hale geldik. Bu, hastaya entübasyon işleminin uygulanmış olduğu anlamına gelir. Hava kontrolünü sağlayamayan veya yardım almadan solunumunu gerçekleştiremeyen hastalar için uygulanır.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Buna karşın, yoğun bakım hastaları için ağrı ciddi bir sorun olup yüksek oranda görülmektedir. Ağrı derecesinin değerlendirmesinde en güvenilir gösterge hastanın kendi ağrı ifadesidir. Ancak, yoğun bakımda özellikle de entübe ve sedasyon altında olan hasta ağrısını ifade edememektedir.
Evde ölüm nedenlerinin en başında %43 ile hava yolu sorunları, %21 ile MV sorunları gelmiştir. Grup 1, 2 ve 3'te trakeostomi sonrası yaşam süreleri yaklaşık sırasıyla 11 ay, 18 ay ve 15 ay bulunmuştur. Çalışmamızda evde ölen hasta sayısı açısından gruplar arasında fark yoktu.
Eğer, hastanın durumunda herhangi bir değişiklik gözlemlenmezse ''sağlık durumu stabil'' denir. Örneğin yoğun bakıma kaldırılan bir hasta, ertesi gün hala yoğun bakımdaysa bu sağlık durumunun stabil olduğunu gösterir. Stabil, sadece o ana kadarki geçen zamanı kapsar.
Bu nedenle ciddi olabilen solunum yetmezliği ve hipoksi bulguları obsterik vakalarda fazladır ! Anatomik yapı bozukluğu olan, diş problemli, sakallı / bıyıklı, şişman, yaşlı ve horlama öyküsü olanlarda “zor ventilasyonu yada entübasyonu” bekleyin.
Bazı durumlarda ağız ya da boğazda bir ameliyat durumu varsa solunum tüpü burundan da geçirilebilir. Bu işlem de nazal entübasyondur. Peki entübe hasta uyutulur mu? İşlem sırasında hasta uyku durumunda anestezili ya da sedasyon halindedir.
Zor ventilasyon ve zor entübasyon durumlarında yönetim
Hava yolu açıklığının sürdürülmesi amacı ile hastaya doğru pozisyon (Baş-Çene, yada Jaw-trust pozisyonu) verilmeli ve pozisyonun devamlılığı sağlanmalıdır. Maske yüze yerleştirilirken mutlaka CE tekniği kullanılmalıdır.
Kandaki oksijen satürasyonunun %96-98 aralığından fazla ya da az olması çeşitli hastalıklara sebep olur. Bu değerin altında olan satürasyon durumlarında hasta vücudu için gerekli oksijeni hava yoluyla alamaz. Bu nedenle solunum cihazına bağlanamsı ve ventilatörlerden yararlanması gerekir.
Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir. Düşük oksijen düzeyinin sürekli olması, solunum krizi ya da kalp krizi ile sonuçlanabilir.
Kanımız normalde %98 civarında oksijen satürasyonu seviyesine sahiptir. Seviyenin %85'in altına düşmesi bilinç kaybına, komaya hatta ölüme yol açar; ancak çok sayıda Covid-19 hastasının oksijen satürasyon seviyesi %70'in, hatta %60'ın altına düşmesine rağmen hastaların tamamen bilinçli kaldığı gözlemlenmiştir.
Mevcut hastalıkları nedeniyle yoğun bakım servislerinde tedavi olan ve kendi solunumlarını yapamadıkları için solunum cihazına bağlı hastalar, hastane tedavileri stabil hale geldiğinde eve taburcu edilirler. Bu tip hastaların evde bakımlarına devam edilirken solunum cihazını da düzenli kullanmaları gerekebilir.
Solunum yetmezliği nedeniyle nefes borusuna tüp takılıp solunum aletine bağlanan hastalarda, solunum desteği ihtiyacı 15 gün sonra hala devam ediyorsa, boğazdan delik açılarak trakeostomi tüpü takılıyor.
Yoğun bakıma yatan hastaların ne kadar çok yada az kalbi çarparsa, oksijeni ne kadar düşerse, tansiyonu değişirse, solunumu bozulursa, yaşı ileriyse, elektrolid dediğimiz sodyum ve potasyum değerleri anormal aralıkta ise hastanın durumu o kadar kötüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri