Epilepsi hastalığı eğer hastanın ayırt etme gücünü etkilememekte ise sürücü ehliyeti alamama dışında herhangi bir hak sınırlaması bulunmamaktadır. Hastalık ve kullanılan ilaçlar kişinin ayırt etme gücünü etkileyerek onu korunması gereken hale sokuyorsa, vesayet altına alınması gerekir.
kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvurur.
1 Bu durumda %40 veya daha fazla iş gücü kaybına neden olacak ölçüde nöbet geçiren yada hastalığın olumsuz etkilerine maruz kalmış olan epilepsi hastaları etkilenme şiddetlerine göre değişen oranlarda özürlü kabul edilmektedir.
Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan hastalık listesinde tanımlanan epilepsi hastalıklarında, çalışma gücünün yüzde 60'ının kaybedilmiş olduğu kabul ediliyor.
%5 ortapetik engelli arkadaşa ÖTV indirimi yapılırken %60 %70 raporu olan epilepsi hastalarına bu imkan sağlanmıyor epilepsi hastaları kendileri araç kullanması sakıncalı olduğu için %90 üstüne sağlandığı gibi 3 yakının kullanabileceği ÖTV siz araç alımının yasalaşması bir çok epileptik sorunu olan aileye yardımı ...
İlgili 17 soru bulundu
Ülkemizdeki bu yeni yönetmelikle epilepsi hastaları 1.grup sürücü ehliyeti alabilir, motorsiklet (A), araba (B) ve traktör (F) kullanabilirler ama ambulans şoförü olamazlar, ticari ve resmi araç kullanamazlar.
Sürücü adaylarında aranacak sağlık şartlarına ilişkin yönetmelikte yapılan değişiklikle epilepsi hastalarının nöbet geçirmediklerini belgelemeleri gereken süre düşürüldü, en fazla iki antiepileptik ilaç kullananların da ehliyet alabilmeleri sağlandı.
Malulen emeklilik şartlarının oluşabileceği bazı hastalıklar şunlardır: Kanser, parkinson sendromu, epilepsi, beyin tümörü, multipl skleroz (MS), serebral palsi, retina kanaması, organ nakli, uzuv kaybı, şizofreni, bipolar bozukluk, siroz, anemi, demans, zeka gerilikleri ve AIDS.
İlk veya tek uyarılmamış epilepsi nöbeti geçiren kişilerin 6 aylık periyodlarla kontrol muayenesi yaptırdıklarını, 3 yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve AEİ kullanmadıklarını belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.
Zira epilepsi (sara hastalığı) kalıtsal bir hastalık değildir.
Epilepsi hastaları alkol, çayı çok sık tüketmemeli, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerin tüketimi sınırlandırmalıdır. Bu içecekler epilepsi nöbetlerini tetikleyebilecek özelliğe sahiptir. Epilepsi için kullanılan bazı ilaçlar, nar ve greyfurt gibi meyvelerle etkileşime girerek etkileri düşmektedir.
Epilepsi hastaları pilotluk, dalgıçlık, cerrahlık, kesici ve delici makinelerle çalışan meslekler, yüksekte çalışmayı gerektiren meslekler, dağcılık, araç sürücülüğü, itfaiyecilik ve silah kullanmayı gerektiren polislik ve askerlik gibi meslekleri yapamaz.
Epilepsi hastalarının evlenmesine yasal açıdan bir engel yoktur.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Sağlık kurulu raporuyla en az yüzde 40 engelli olduğu tespit edilen kişiler engelli aylığı alma koşulunu sağlarlar. Engellilik oranına göre engelli aylığının miktarı değişir. Engelli aylığı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir. SGK'dan gelir veya aylık alan engelliler kesinlikle aylık alamazlar.
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
Bu nedenle bu tip tedavi altında olan hastaların kesinlikle oruç tutmamaları gerekir. ? Epilepsi, Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik rahatsızlıkları olanların oruç tutmaları uygun değildir.
Özellikle nöbetleri sık olan epilepsi hastaları bazı işleri yapamazlar. Bunlar içinde pilotluk, dalgıçlık, cerrahlık, kesici alet ve makinalarla ilgili işler, yüksek ve tehlikeli noktalarda çalışmayı gerektiren işler, dağcılık, taşıt sürücülüğü, itfaiyecilik, silah taşımayı gerektiren polislik, askerlik sayılabilir.
1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir. Maaş alabilmek için 1800 günün dışında farklı şartları da yerine getirmelisiniz. 1800 günle malulen emeklilik maaşı yatırdığınız prim tutarına göre de değişir. Bu haktan yararlanmak için çalışma gücündeki kayıp oranının en az %60 olması şarttır.
Malulen emekli olabilmek için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az %60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporudur. Malullük aylığı alabilmek açısından ikinci şart, kişinin malullük için gerekli sağlık kurulu raporunu almak üzere SGK'ya başvurduğu tarihte en az 1800 gün ödenmiş priminin olmasıdır.
Engelli emekliliği, en az %40 raporu olan ve 4A kapsamındaki çalışanlara verilen bir haktır ve belirli bir engelli emeklilik yaşı yoktur. %40 ve üzeri rapora sahip bireyler, yaş şartı aranmaksızın prim gün sayısını ve sigortalılık süresini tamamladıktan sonra emekli olabilir.
Bugün artık bilenen ünlü epilepsi hastaları: Julius Sezar, Dante, Jeanne d'Arc, Isaac Newton, Molière, Napolyon Bonapart, Gustave Flaubert, Niccolo Paganini, George Byron, Charles Dickens, Fyodor Dostoyevski, Vincent van Gogh, Lewis Caroll, Alfred Nobel, Agatha Christie veya Richard Burton olarak sayılabilir.
Epilepsi tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Hastaların çok büyük kısmında ilaç tedavisi ile nöbetler kontrol altına alınır. Belli bir grup ilaç tedavisine dirençli uygun hastada cerrahi tedavi ile de başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri