Erdemir, 1960'ta devlet tarafından Karadeniz Ereğli'de kurulan ve 2006'da özelleştirilerek OYAK'a devredilen demir ve çelik fabrikası.
ERDEMİR'in hisselerinin tamamı Oyak ve Ataer Holding tarafından devralınmıştır. ERDEMİR, 3 milyon ton ham çelik ve 5.3 milyon ton yassı mamul kapasitesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en büyük demir çelik kuruluşu ve tek entegre yassı çelik üreticisidir.
ATAER HOLDİNG A.Ş.
78 milyon 447 bin dolar peşin ödeyerek İzdemir'in çoğunluk hissesini İş Bankası'ndan alan Mittal grubu, dünyanın en büyük demir çelik üreticisi konumunda bulunuyor. İş bankasına ait İzdemir, Global Steel Holding Limited'e satıldı.
Temeli 1937'de atılan ve 2 yıl gibi kısa sürede faaliyete başlayan, 58 yıl boyunca devlet teşekkülü olarak faaliyetlerini sürdürdükten sonra 1994 yılında ekonomik önlemler planı kapsamında özelleştirilen KARDEMİR, yaptığı milyarlarca dolar yatırımla birçok uzun mamulde Türkiye'nin tek üreticisi oldu.
İlgili 36 soru bulundu
Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'ndaki (EREGL) hisselerinin 2%'sini daha sattı. Satış, Borsa İstanbul'un 2 Ocak'ta rekor seviyeden kapanmasını sağlayan hisse rallisinin ardından geldi.
OYAK'ın Erdemir'i satın alması ile birlikte; 27 Şubat 2006 tarihinde İsdemir, OYAK çatısı altında faaliyet göstermeye başladı. Hâlen İsdemir hisselerinin %94,87'si Erdemir'e, %5,13'ü ise diğer sahiplere aittir.
Ereğli Demir ve Çelik (Erdemir), 2019 yılında dünyanın en büyük ham çelik üreticileri 'Worldsteel' listesinde 46. sırada yer aldı.
Erdemir'deki kamu payının blok olarak satış suretiyle özelleştirilmesine ilişkin 04.10.2005 tarihinde yapılan ihaleyi; 2.770.000.000 ABD Doları bedelle en yüksek teklifi veren Ordu Yardımlaşma Kurumu-OYAK'ın kazandığı açıklanmış, bu ihale ÖYK kararıyla da onaylanmıştır.
Beklenenden kısa süren ihaleyi, 2 milyar 770 milyon dolar veren Oyak Grubu kazandı. Oyak, Erdemir'in yüzde 3.17'sine karşılık gelen Türkiye Kalkınma Bankası'na (TKB) ait hisseleri de aynı koşullarla satın alacak. Böylece şirketin kasasından çıkacak olan toplam para 2 milyar 960 milyon dolara ulaşacak.
Entegre çelik üreticileri olan Erdemir ve İsdemir, ülkemizdeki ve dünyadaki çelik kullanıcılarına, yüksek kalitede ve dünya standartlarındaki yassı ve uzun çelik ürünleriyle katma değer sağlıyor.
Türk Demir-Çelik Sektörü
Ülkemizde Demir-Çelik sektöründe üretim, yüksek fırına dayalı üretim yapan 3 adet entegre tesis (Erdemir, İsdemir, Kardemir) ve 29 adet elektrik ark ocaklı tesis olmak üzere toplam 31 tesis tarafından gerçekleştirilmektedir. çelik bazlı elektrik ark ocaklarında (EAO) yapılmaktadır.
Kurum, Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı'nın kontrolündedir.
Dünyanın başlıca çelik üreticilerinden ArcelorMittal'in Erdemir'deki hisseleri Expert Placement Services Limited ve Arcelor Investment Services adlı iki bağlı ortaklığın elinde bulunuyor.
Ülkemizin en büyük gruplarından OYAK bünyesine katılan Erdemir ve bağlı şirketleri OYAK'ın finansal gücü ve deneyimiyle güçlü büyümesini sürdürdü.
Erdemir, 1960'ta devlet tarafından Karadeniz Ereğli'de kurulan ve 2006'da özelleştirilerek OYAK'a devredilen demir ve çelik fabrikası. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. Şirket 11 Mayıs 1960 tarihinde resmen kurulmuş olup fabrika kurulması 42 ay sürmüş ve 15 Mayıs 1965'te işletmeye alınmıştır.
Ereğli ismi Türkiye'de üç farklı ilde karşımıza çıkıyor. Zonguldak ve Konya'da İlçe olarak karşımıza çıkan Ereğli, Kocaeli'nde de belde olarak bulunmaktadır.
Bu durumda Bay Mittal Ereğli'yi neden alır? (1) "Vitrin süslemek" için alır. Türkiye'nin iki büyük çelik fabrikasını, bu fabrikalara ait limanları, maden sahalarını almak Mittal Steel'in vitrinini zenginleştirir. Şirketin borsa değerinin düşmesini önler, belki borsa değerini yükseltir.
Şimdilerde dünyanın en büyük demir çelik fabrikaları arasında yer alan Erdemir Çelik Fabrikası ise, 1965 yılında 470 bin ton kapasite ile hayata geçiriliyor. O tarihten sonra büyük atılımlar gerçekleştiren fabrika şu an dünya pazarında aktifliğini koruyor.
*Krdmr zamanında biliyorsunuz 1 TL\'ye işçilere devredilmişti. Bu nedenle yönetimde en çok çalışanların temsil hakkı olsun diye A grubunu Kardemir çalışanlarına vermişler. B grubunu ticaret odası üyelerine, d grubunu da borsadaki yatırımcılara açmışlar.
Özelleştirme işlemleri hala tamamlanmayan İSDEMİRde parasızlık nedeniyle inşaat demiri üretimi durdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri