Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan pide, Zonguldak Ereğli'de mutlaka denenmesi gerekenlerin başında geliyor.
Kestane Balı
Zonguldak Ereğli'nin nesi meşhur diye baktığınızda karşınıza doğal kestane balı çıkacaktır. Kestane balı Ereğli'de kestane ağaçlarının haziran ayında açan çiçeklerinden elde edilmektedir. Yöreye özgü doğal ve kaliteli aroması ile diğer bal çeşitlerinden ayrılmaktadır.
Zonguldak'ın meşhur mu meşhur tenekede tavuk yemeği. Tavuğun tenekede pişirilmesinin yemeğe verdiği lezzet bir başka. Bu farklı yemeği yerinde Zonguldak'ta tadabilmek için valizinizi hazırlamaya başlayın.
HÜPPÜLÜ TATLISI | Kültür Portalı
İlgili 16 soru bulundu
Yörede yetişen zılbıt otu, fasulye, bal kabağı, patates, pırasa, ıspanak, ıspıt, hodan, ısırgan, ebegümeci, barbunya, bakla, karalahana gibi çeşitli sebzeler ve otlar Zonguldak mutfağının başlıca hammaddeleri arasında yer alıyor.
Türkiye'de taşkömürü üretiminde birinci sırada yer alan Zonguldak ili ayrıca, boksit, manganez, barit, dolomit, fosfat, kuvarsit, kuvars kumu ve şiferton gibi maden rezervlerine de sahiptir. Bu madenlerden özellikle kuvarsit ve kuvars bakımından Zonguldak ili önemli bir potansiyele sahiptir.
Damağınızda izi kalır: Cevizli kömeç
Zonguldak mutfağında en çok kullanılan malzemelerden olan ceviz, bu tarifte de iş başında. Özenle, büyük emeklerle hazırlanan, uzun uzun dinlendirilen hamurun ceviz içiyle buluşması, ardından üzerine çörek otu eklenerek üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilmesiyle oluşuyor.
Türkiye Cumhuriyetinin İlk İli Zonguldak; 1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu' nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı, Vilayet yapılmıştır.
Beyaz kiraz Ereğli ile özdeşleşmiş ve Ereğli beyaz kirazın başkenti olarak tanınmaktadır.
1829 yılında Zonguldak'ta kömür yatakları olduğu keşfedilmiştir. Kömürün Ereğli'de çıkarılıp işlenip dağıtılması Osmanlı ve Türkiye ekonomisi için önem arz etmiştir. Osmanlı döneminde başlayan üretim günümüze kadar devam etmektedir.
Böylece Osmanlı Devleti ilk kömür madeni rezervini Karadeniz bölgesinde bulunan Ereğli havzasında bulmuştur. Bu keşifle birlikte Osmanlı Devleti ilk taş kömürü çıkarımını gerçekleştirmiştir.
Ülkemizde sadece Kdz.Ereğli'de yetişen Osmanlı Çileği, orman altı bitki örtüsü içinde yer alan dağ çiçeği, kızılcık (kiren), kuşburnu, böğürtlen, fesleğen, nane, defne, karayemiş, ahlat yöre mutfağında değişik kullanma biçimlerinde değerlendirilmektedir.
Özet: Konya ili Ereğli, Karapınar, Emirgazi ve Halkapınar ilçeleri sebze üretim miktarları bakımından incelendiğinde domates, havuç, kavun, karpuz, soğan, sarımsak ve çerezlik kabak türlerinin bölgenin sebze potansiyelini oluşturduğu görülmektedir.
Hamurlarımız mantı kıvamında, 10-12 dakika kadar pişecek. Bu mantıya höttürme denilmektedir.
1. Cızlama. Sabah kahvaltılarının en sevilen lezzeti, içine ne sürülse yakışan lezzet cızlama, Kocaeli'nde de sık sık yapılan yöresel yemeklerden. Bazı yerlerde akıtma, bazı yerlerde ise krep olarak anılan hamur işinin, aslında diğerlerinden çok fazla farkı yok.
Erzurum Et Kavurması 05.07.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Zonguldak'ta mutlaka görülmesi gereken destinasyonlar arasında Gökgöl Mağarası, Kızılcapınar Baraj Gölü, Zonguldak Maden Müzesi, Harmankaya Şelalesi, Zonguldak Kent Ormanı, Ereğli Müzesi, Zonguldak Deniz Feneri, Göldağı Tabiat Parkı, Bölüklü Yaylası, Cehennemağzı Mağaraları, Kayalıdere Şelalesi, Ilıksu Kaplıcası, ...
Batı Karadeniz'in en önemli şehirlerinden biri olan Zonguldak'ın neyi meşhur? Zengin taş kömürü madenleri ile önemli bir ticaret kenti olan Zonguldak'ın nesi meşhur denilince herkesin aklına tabii ki kömür gelecektir.
İlkçağda “Sandraka/Sandrake” adıyla bilinen yerleşim yeri, adını Sandra Çayından (Üzülmez/Zonguldak Deresi) almıştır. Bir başka görüşe göre, yörenin sazlarla kaplı olması nedeniyle “sazlık, bataklık” anlamına gelen “Zonguralık, Zunguralık, Zongalık, Zungalık” sözcüğü zamanla değişerek Zonguldak'a dönüşmüştür.
Zonguldak, yeraltı kaynakları açısından zengin illerden biridir. Zonguldak' ta taşkömüründen başka, alüminyum (boksit), demir, manganez, barit, dolamit, kalker, kuvarsit, şiferton yatakları bulunmaktadır. Bunlardan manganez, kalker ve şiferton yatakları işletilmektedir.
Zonguldak mutfağının en meşhur yemekleri ise şunlardır: Tirit, mantarlı börek, pumpum çorbası, kızılcık çorbası, Ereğli pidesi, ovmaç çorbası, pırasalı mancar, cevizli ev makarnası, cevizli kömeç, cizleme, çöpele, keşkek, zılbıt, höttürme, tenekede tavuk, gartlaç ve cevizli dolmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri